string(0) ""

Τοξόπλασμα

Τeam Petmou

21/06/2023

Μία από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες της γάτας είναι το τοξόπλασμα το οποίο προέρχεται από μόλυνση, εφόσον η γάτα καταναλώσει μολυσμένο κρέας τρωκτικών, πτηνών κ.λπ.

Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από το τοξόπλασμα των ωοκύστεων που περιέχονται στα κόπρανα της γάτας, αφού έρθει σε επαφή μαζί τους. Η τοξοπλάσμωση είναι μία νόσος με παγκόσμια εξά­πλωση, και από τις πιο διαδεδομένες από ζώα σε ανθρώπους νόσους.

Συμπτώματα

Στις γάτες η συγκεκριμένη νόσος δεν έχει συμπτώματα, όμως τα ούρα και τα κόπρανά τους αποτελούν την εστία μόλυνσης του ανθρώπου. Πάντως τα κόπρανα της γάτας φαίνεται ότι αποτελούν την κυριότερη αιτία μετάδοσης της νόσου στον άνθρωπο. Επίσης, οι μύγες φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στις μολύνσεις, μεταφέροντας ωοκύστεις του παρασίτου.
Στον άνθρωπο το τοξόπλασμα, όταν μεταδίδεται από τη γάτα, πολλές φορές έχει ασυμπτωματική μορφή αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που εμφανίζεται διόγκωση των λεμφαδένων, πυρετός, διόγκωση ήπατος και σπλήνας. Βέβαια, εξαιρετικά επικίνδυνο είναι το τοξόπλασμα σε εγκύους, ειδικά αν κάποιος είναι φορέας αλλά ασυμπτωματικός, καθώς μπορεί να προκαλέσει αποβολή του εμβρύου.

Θεραπεία

Στα υγιή άτομα δεν χορηγείται θεραπεία αλλά στις έγκυες χορηγείται φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά. Στην περίπτωση που διαγνωστεί έγκαιρα η τοξοπλάσμωση μειώνεται η πιθανότητα μετάδοσης στο έμβρυο. Η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται σύμφωνα με το μήνα κύησης. Όταν έχει μολυνθεί έγκυος, μετά από τις πρώτες έξι εβδομάδες κύησης, της χορηγείται σπιραμικίνη που μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης της λοίμωξης στο έμβρυο.

Πρόληψη

Κάποιοι από τους τρόπους πρόληψης του τοξοπλάσματος είναι ο άνθρωπος να τρώει καλά ψημένο κρέας, να πλένει πολύ καλά τα χέρια μετά από επαφή με ωμό κρέας αλλά και να απολυμαίνει τα σκεύη σκευών της κουζίνας. Επίσης, οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει κατά τη διάρκεια της κύησης να έρχονται σε επαφή με αδέσποτες γάτες και με κόπρανα γάτας που πιθανότατα είναι μολυσμένα. Επομένως, καλό θα ήταν σε περίπτωση οικόσιτης γάτας να αναλάβει κάποιος άλλος την καθαριότητα της γάτας και των ακαθαρσιών της. Τέλος, είναι βασικό να απολυμαίνονται καθημερινά με βραστό νερό τα δοχεία που χρησιμοποιεί η γάτα για τις ακαθαρσίες της, γιατί οι ωοκύστεις που αποβάλλει δεν μπορούν να μολύνουν αλλά γίνονται μολυσματικές μετά από 1-5 ημέρες παραμονής στο περιβάλλον.

Σχετικά άρθρα

Δείτε για ποιους λόγους παρουσιάζει η γάτα σας προβλήματα συμπεριφοράς

Αρχίζει να νιαουρίζει η γάτα σας ξαφνικά και δυνατά; Δείτε τι μπορεί να της συμβαίνει

Μπορεί ένα γατάκι να πιει γάλα; Δείτε τι να το ταΐσετε