string(0) ""

Νόσος του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (FLUTD)

Τeam Petmou

21/06/2023

Η νόσος του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος της γάτας αναφέρεται σε διάφορες παθήσεις που επηρεάζουν το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα της γάτας σας, συμπεριλαμβανομένης της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης.

Η υποκείμενη αιτία της ασθένειας μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί και η ασθένεια μπορεί να ποικίλλει σε σοβαρότητα. Η συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί στη γάτα σε οποιαδήποτε ηλικία, ανάλογα με την υποκείμενη αιτία. Παρατηρείται συχνότερα σε νεαρές έως μεσήλικες ενήλικες γάτες, αλλά έχει διαγνωστεί σε γατάκια και ακόμη και σε ηλικιωμένες γάτες που δεν έχουν παρουσιάσει ποτέ συμπτώματα ούρησης.
Η συγκεκριμένη νόσος προκαλείται για πολλούς λόγους, όπως η παχυσαρκία και η κακή διατροφή. Ακόμη και η γενετική αυξάνει τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων και λίθων στην ουροδόχο κύστη. Επίσης, πολλές φορές επηρεάζει το άγχος (π.χ. μυρωδιές, θόρυβοι, μετακίνηση επίπλων) ή ο φόβος μπροστά σε κάποια απειλή στο περιβάλλον της.

Συμπτώματα

-Ούρηση έξω από το κουτί της άμμου
-Πολύ συχνή ούρηση αλλά μικρές ποσότητες κάθε φορά
-Φωνή κατά την ούρηση
-Παρουσία αίματος στα ούρα
-Μη παραγωγή ούρων ή μόνο ελάχιστες σταγόνες (Αυτό συμβαίνει συχνότερα στις αρσενικές γάτες, αλλά μπορεί να συμβεί και στις θηλυκές)

Θεραπεία

Η θεραπεία της FLUTD είναι πολύ εξατομικευμένη και βασίζεται στο συγκεκριμένο σύνδρομο. Ορισμένες συνήθεις θεραπείες περιλαμβάνουν την αύξηση της κατανάλωσης νερού, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η παροχή υγρής τροφής και η προσπάθεια απώλειας βάρους σε υπέρβαρες γάτες. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται συνδυασμός θεραπειών.
Η βελτίωση των συμπτωμάτων μπορεί να επέλθει εντός ημερών ενώ η χορήγηση φαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα θα θεωρηθεί απαραίτητη μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις. Η γάτα που ανταποκρίνεται καλά στις συνταγογραφούμενες δίαιτες θα πρέπει να παραμένει σε αυτές επ’ αόριστον. Βέβαια, θα είστε πάντα σε επικοινωνία με τον κτηνίατρο για να προσαρμόζετε τη θεραπεία αναλόγως.

Πρόληψη

Καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι ξαφνικές αλλαγές στο περιβάλλον της γάτας καθώς καθιστούν πολύ πιο πιθανή την εμφάνιση συμπτωμάτων όσο αυξάνεται το άγχος της. Επίσης, θα πρέπει να προσπαθήσετε να προβλέψετε στρεσογόνες καταστάσεις για τη γάτα σας, όπως η μετακόμιση ή η προσθήκη νέων κατοικίδιων ζώων ή μελών της οικογένειας στο νοικοκυριό.

Σχετικά άρθρα

Κουίζ: Ποιο κατοικίδιο είστε σύμφωνα με την προσωπικότητά σας

Τι να κάνετε για να μη βρίσκετε άμμο της γάτας σας σε όλα τα μέρη του σπιτιού

Πόσο κρύο μπορεί να αντέξει μια γάτα; Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε