string(60) "Καλαζάρ: Μια θανατηφόρα ασθένεια"
Καλαζάρ: Μια θανατηφόρα ασθένεια

Καλαζάρ ή Λεϊσμανίαση

Τeam Petmou

20/06/2023

Το καλαζάρ (kalazar) είναι μία θανατηφόρα ασθένεια που μολύνουν τα τρωκτικά και σαρκοφάγα ζώα, τον άνθρωπο, τα ιπποειδή αλλά και τους σκύλους.

Η συγκεκριμένη ασθένεια έχει παγκόσμια εξάπλωση καθώς μεταδίδεται με το τσίμπημα της σκνίπας (βασική προϋπόθεση να είναι μολυσμένη), που ευδοκιμεί στην Μεσόγειο, σε άτριχα σημεία του σώματος του σκύλου. Η νόσος είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και οι μολυσμένοι σκύλοι υποφέρουν κυρίως από τις δευτερογενείς επιπλοκές παρά από την ίδια τη λοίμωξη. 

Συμπτώματα

-Αξιοσημείωτη απώλεια βάρους
-Μειωμένη όρεξη για φαγητό ή ανορεξία
-Μειωμένη αντοχή στην άσκηση
-Δερματικά συμπτώματα
-Διογκωμένοι λεμφαδένες

Θεραπεία

Κάθε σκύλος με καλαζάρ θα πρέπει να υποβάλλεται το ταχύτερο δυνατό σε εξειδικευμένη θεραπεία. Είναι απαραίτητος ο συνδυασμός καθημερινών ενέσεων με αντιμονιακή μεγλουμίνη σε κύκλους των 4-8 εβδομάδων και καθημερινή επίσης χορήγηση από το στόμα της φαρμακευτικής ουσίας αλλοπουρινόλης για τουλάχιστον 6-12 μήνες. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, και ιδιαίτερα την πρώτη εβδομάδα, συστήνεται ο έλεγχος της νεφρικής λειτουργίας του ζώου. Όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος θεραπείας πρέπει να πραγματοποιείται κλινικός και αιματολογικός έλεγχος του σκύλου κάθε τρεις μήνες για τον πρώτο χρόνο και μετά κάθε έξι μήνες. Τονίζεται ότι οι σκύλοι σε προχωρημένο στάδιο και ειδικά με χρόνια νεφρικά προβλήματα δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στη φαρμακευτική αγωγή.

Πρόληψη

Όπως σε όλες τις νόσους, η πρόληψη είναι απαραίτητη. Έτσι, όπως είναι γνωστό η σκνίπα δραστηριοποιείται από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, κυρίως βραδινές ώρες, οπότε καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι βόλτες τις συγκεκριμένες ώρες. Επίσης, είναι σημαντικό να τοποθετήσετε στον σκύλο σας εντομοαπωθητικό κολάρο με δελταμεθρίνη, η οποία είναι αρκετά αποτελεσματική, αρκεί να ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, πλέον κυκλοφορεί στην Ευρώπη και εμβόλιο για την αντιμετώπιση του καλαζάρ. Τέλος, είναι απαραίτητος ο τακτικός προληπτικός ορολογικός έλεγχος του σκύλου. Ο έλεγχος προτείνεται να γίνεται δύο φορές τον χρόνο, την περίοδο του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου και στις αρχές του καλοκαιριού.

Σχετικά άρθρα

7 εναλλακτικές δραστηριότητες αν δεν βγάζετε τον σκύλο σας βόλτα

Σας ακολουθεί παντού μέσα στο σπίτι ο σκύλος σας; Να γιατί

Επιτρέπεται ο σκύλος σας να φάει ρόδι; Δείτε τους κινδύνους