string(0) ""

Κακή ευθυγράμμηση δοντιών

Τeam Petmou

20/06/2023

Κανονικά, ένα κουτάβι μόλις γίνει έξι μηνών έχει 28 νεογιλά δόντια. Μόλις ενηλικιωθεί, οι περισσότερες φυλές σκύλων έχουν 42 δόντια.

Μία κακή ευθυγράμμιση δοντιών ενός σκύλου, ή δυσαναλογία, ξεκινά από τα νεογιλά δόντια του κουταβιού και συνήθως επιδεινώνεται όταν βγουν τα ενήλικα δόντια του.
Τα μικρότερα μπροστινά δόντια μεταξύ των κυνόδοντων στην άνω και κάτω γνάθο ονομάζονται κοπτήρες και χρησιμοποιούνται από τον σκύλο για να πιάνει την τροφή του και για να κρατά τη γλώσσα του μέσα στο στόμα. Οι κυνόδοντες βρίσκονται πίσω από τα μπροστινά δόντια και πίσω από αυτούς βρίσκονται οι προγόμφιοι. Οι γομφίοι είναι τα τελευταία δόντια που βρίσκονται στο πίσω μέρος του στόματος και χρησιμοποιούνται για τη μάσηση.

Συμπτώματα

-Τραυματισμοί στο στόμα
-Περιοδοντική νόσος
-Φθορά των δοντιών

Θεραπεία

Οι περισσότερες δυσμορφίες των δοντιών δεν απαιτούν θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν εξαγωγές. Καλό είναι να βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια του σκύλου σας και να αποφεύγετε την ανώμαλη συσσώρευση πέτρας και πλάκας. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει μερικές φορές έναν ειδικό οδοντίατρο, αν θέλετε να διορθώσετε τη λανθασμένη ευθυγράμμιση των δοντιών. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί και σιδεράκια για κουτάβια για την ευθυγράμμιση των δοντιών.

Σχετικά άρθρα

7 εναλλακτικές δραστηριότητες αν δεν βγάζετε τον σκύλο σας βόλτα

Σας ακολουθεί παντού μέσα στο σπίτι ο σκύλος σας; Να γιατί

Επιτρέπεται ο σκύλος σας να φάει ρόδι; Δείτε τους κινδύνους