string(0) ""

Εξανθήματα λόγω υπερθέρμανσης

Τeam Petmou

20/06/2023

Ο σκύλος είναι ευάλωτος στα προβλήματα που σχετίζονται με τη ζέστη.

Ένα τέτοιο πρόβλημα είναι το εξάνθημα από τη ζέστη, μία δερματική πάθηση που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και ερεθισμό και προκαλείται από την υπερθέρμανση του σκύλου. Το εξάνθημα αυτό εμφανίζεται όταν το δέρμα ενός σκύλου δεν μπορεί να κρυώσει, οδηγώντας σε ερεθισμό, φλεγμονή και ανάπτυξη μικρών εξογκωμάτων ή φουσκάλων. Άρα, είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει ο σκύλος δροσερός, άνετος και απαλλαγμένος από αυτή τη νόσο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μένοντας σε δροσερό μέρος και παρέχοντάς του συχνά φρέσκο νερό.

Συμπτώματα

-Δυσφορία
-Ερεθισμός
-Ερυθρότητα
-Πληγές ή φουσκάλες
-Κνησμός
-Απώλεια τριχώματος

Θεραπεία

Εάν παρατηρήσετε σημάδια εξανθήματος από τη ζέστη, μετακινήστε τον σκύλο σας σε δροσερό και καλά αεριζόμενο χώρο και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας. Μπορείτε να εφαρμόσετε μία δροσερή κομπρέσα ή μία υγρή πετσέτα για να καταπραΰνετε το δέρμα. Στη συνέχεια, διατηρήστε την περιοχή καθαρή και στεγνή για να αποφύγετε την επιπρόσθετη υγρασία, η οποία μπορεί να επιδεινώσει το εξάνθημα. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει μία καταπραϋντική κρέμα ή σπρέι για την ανακούφισή του από τον κνησμό, τη μείωση της φλεγμονής και τη γρήγορη επούλωση. Βέβαια, σε περίπτωση σοβαρής φλεγμονής ή μόλυνσης χορηγούνται φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Τέλος, αν υπάρχει λοίμωξη, θα χρειαστεί αντιβιοτικά.

Πρόληψη

Η πρόληψη του εξανθήματος από τη ζέστη στον σκύλο απαιτεί την παραμονή του σκύλου σας σε δροσερό μέρος και τον περιορισμό της έκθεσής του σε ζεστές και υγρές συνθήκες. Επίσης, πρέπει να ανανεώνετε συχνά το νερό του διατηρώντας το δροσερό και καθαρό. Ακόμη, να αποφεύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας και να προγραμματίζετε περιπάτους και παιχνίδι νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές. Τέλος, να μην βγάζετε τον σκύλο σας βόλτα σε καυτό πεζοδρόμιο ή επιφάνειες που μπορεί να συγκρατήσουν θερμότητα αλλά κρατήστε τον σε χορταριασμένες ή σκιερές περιοχές.

Σχετικά άρθρα

6 λάθη που δεν πρέπει να κάνετε όταν μαθαίνετε έναν σκύλο να περπατάει με λουρί

Μας βλέπουν οι σκύλοι σα να είμαστε γονείς τους; Τι λέει η επιστήμη

Τι είναι το Αφροδίσιο Μεταδοτικό Νεόπλασμα στους σκύλους-Πώς γίνεται η μετάδοση, η διάγνωση και η θεραπεία