string(0) ""

Διροφιλαρίωση (Σκουλήκι στην καρδιά)

Τeam Petmou

20/06/2023

Η νόσος της διροφιλαρίωσης είναι μία σοβαρή ασθένεια που οδηγεί σε σοβαρή πνευμονοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια, βλάβη άλλων οργάνων και μερικές φορές θάνατο στον σκύλο.

Προκαλείται από ένα παρασιτικό σκουλήκι που ονομάζεται Dirofilaria immitis. Τα σκουλήκια μεταδίδονται μέσω του τσιμπήματος ενός κουνουπιού. Τα σκουλήκια ονομάζονται «καρδιοσκώληκες» επειδή τα ενήλικα ζουν στην καρδιά, τους πνεύμονες και τα σχετικά αιμοφόρα αγγεία ενός μολυσμένου σκύλου.

Συμπτώματα

-Περιστασιακός βήχας
-Κόπωση μετά από μέτρια δραστηριότητα
-Δυσκολία στην αναπνοή
-Επίμονος βήχας
-Έντονη αναπνοή

Θεραπεία

Η θεραπεία για την ασθένεια της διροφιλαρίωσης δεν είναι εύκολη για τον σκύλο. Μπορεί να είναι δυνητικά τοξική για τον οργανισμό του και να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως απειλητικούς για τη ζωή θρόμβους αίματος στους πνεύμονές του. Επίσης, είναι δαπανηρή επειδή απαιτεί πολλαπλές επισκέψεις στον κτηνίατρο, εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες, νοσηλεία και μια σειρά ενέσεων.

Πρόληψη

Κυκλοφορούν αρκετά προϊόντα που μπορούν να χορηγούνται στον σκύλο σας για να προληφθεί αυτή η νόσος, είτε ως υγρά που εφαρμόζονται τοπικά στο δέρμα είτε ως δισκία από το στόμα και διατίθενται μασώμενα, αλλά και μη μασώμενα δισκία. Ορισμένα προληπτικά σκουληκιών της καρδιάς περιέχουν και άλλα συστατικά που είναι αποτελεσματικά και σε ορισμένα εντερικά σκουλήκια και άλλα παράσιτα (όπως οι ψύλλοι, τα τσιμπούρια και τα ακάρεα του αυτιού). Τέλος, υπάρχει και ένεση που μπορεί να γίνεται στον σκύλο σας κάθε 6-12 μήνες. Η πρόληψη καθόλη τη διάρκεια του έτους είναι η μόνη που μπορεί να σώσει τον σκύλο σας από τη διροφιλαρίωση.

Σχετικά άρθρα

6 λάθη που δεν πρέπει να κάνετε όταν μαθαίνετε έναν σκύλο να περπατάει με λουρί

Μας βλέπουν οι σκύλοι σα να είμαστε γονείς τους; Τι λέει η επιστήμη

Τι είναι το Αφροδίσιο Μεταδοτικό Νεόπλασμα στους σκύλους-Πώς γίνεται η μετάδοση, η διάγνωση και η θεραπεία