string(0) ""

Δερματικές παθήσεις λόγω τροφικών αλλεργιών

Τeam Petmou

20/06/2023

Πρόκειται για δερματολογικές τροφικές αντιδράσεις μετά την κατάποση μιας ή περισσότερων ουσιών που προκαλούν αλλεργία στην τροφή της γάτας.

Η πρώτη αντίδραση είναι συχνά η υπερβολική φαγούρα που οφείλεται στην υπερευαίσθητη ανοσολογική απόκριση. Από την άλλη πλευρά, η τροφική δυσανεξία είναι μια μη ανοσολογική ιδιοσυγκρασιακή αντίδραση που οφείλεται στις μεταβολικές, τοξικές ή φαρμακολογικές επιδράσεις των προσβλητικών συστατικών. Όμως, επειδή δεν είναι εύκολο να γίνει διάκριση μεταξύ ανοσολογικών και ιδιοσυγκρασιακών αντιδράσεων, κάθε άσχημη αντίδραση στα τρόφιμα αναφέρεται γενικά ως ανεπιθύμητη αντίδραση στα τρόφιμα.

Συμπτώματα

-Φαγούρα
-Εμετός
-Διάρροια
-Υπερβολικοί εντερικοί ήχοι
-Μυκητιασικές και βακτηριακές δερματικές λοιμώξεις
-Φλεγμονή του δέρματος που περιέχει πύον
-Ερυθρότητα του δέρματος
-Απώλεια τριχώματος λόγω ξυσίματος
-Πληγές στο δέρμα λόγω ξυσίματος
-Φλεγμονώδη εξογκώματα στο δέρμα

Θεραπεία

Θα πρέπει να παρέχετε στη γάτα σας αντιβιοτικά ή αντιμυκητιασικά φάρμακα, σύμφωνα πάντα με την καθοδήγηση του κτηνιάτρου σας. Επίσης, να προσέχετε και να παρέχετε συγκεκριμένες τροφές στη γάτα σας κατά τη διάρκεια της αγωγής. Πιο αναλυτικά, θα πρέπει να δώσετε ένα λεπτομερές ιστορικό της υγείας της γάτας σας στον κτηνίατρο, να τον ενημερώσετε για την έναρξη των συμπτωμάτων και για οτιδήποτε μπορεί να προηγήθηκε και αμελήθηκε, όσον αφορά αλλαγές στη διατροφή και τυχόν νέες τροφές που προστέθηκαν σε αυτή.

Πρόληψη

Καλό θα ήταν οι λιχουδιές, τα μασώμενα παιχνίδια, οι βιταμίνες και άλλα φάρμακα, που μπορεί να περιέχουν συστατικά από την προηγούμενη διατροφή της γάτας σας, να αποκλειστούν, μελετώντας προσεκτικά και λεπτομερώς όλες τις ετικέτες των συστατικών. Ακόμη, εάν η γάτα σας περνάει χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν περιορισμένο χώρο για να αποτρέψετε την αναζήτηση τροφής και το κυνήγι. Ή επίσης υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί να κρατήσετε τη γάτα σας σε εσωτερικό χώρο, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της αγωγής. Τέλος, είναι σημαντικό να παρέχονται στη γάτα συγκεκριμένες τροφές και να παραμείνει η διατροφή της καθαρή και απαλλαγμένη από άλλες τροφές. Για αυτό είναι σημαντικό να υπάρξει ενημέρωση και στους υπόλοιπους ανθρώπους που την ταΐζουν.

Σχετικά άρθρα

Γιατί στις γάτες αρέσει να πίνουν νερό από τη βρύση του νεροχύτη

Πώς θα καταλάβετε αν σας εμπιστεύεται η γάτα σας

Γιατί η γάτα σας τεντώνεται όταν σας βλέπει; Αυτοί είναι οι 5 λόγοι