string(0) ""

Υιοθετήσατε σκύλο και το μετανιώσατε; Κάντε 5 πράγματα πριν πάρετε κάποια απόφαση

Μυρτώ Τζώρτζου

15/01/2024

Photo: Shutterstock

Υιοθετήσατε ένα σκυλάκι, είτε κουτάβι είτε μεγαλύτερο. Καταρχήν θα σας πούμε μπράβο για την απόφαση και διπλό μπράβο αν έχετε πάρει ένα αδεσποτάκι.

Όμως περνώντας οι μέρες αρχίζετε να μετανιώνετε για αυτό. Βλέπετε προβλήματα που δεν μπορείτε να λύσετε. Ή δεν έχετε χρόνο να λύσετε. Ή δεν ξέρετε πώς να λύσετε. Βλέπετε συμπεριφορές που θέλετε να αλλάξετε. Βλέπετε διάφορα που σας κάνουν να νιώθετε άσχημα. Γενικά είστε μπερδεμένοι και σκέφτεστε την επιστροφή του ζώου. Πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση, πριν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση, αξίζει να δείτε κάποια πράγματα.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που λένε οι εθελοντές μιας φιλοζωικής είναι τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε με την υιοθεσία ενός ζώου. Όχι, δεν θέλουν να σας αποτρέψουν για την απόφασή σας αυτή. Το αντίθετο.

Πάνω στον ενθουσιασμό μας ενδέχεται να μην έχουμε σκεφτεί κάποια πράγματα. Ή να έχουμε σκεφτεί μόνο τα καλά. Όμως η υιοθεσία ενός ζώου χρειάζεται υπευθυνότητα και γνώση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι εθελοντές καλούνται να πάρουν πίσω ένα ζώο που έχει υιοθετηθεί επειδή ο άνθρωπος που το υιοθέτησε τελικά αποφάσισε ότι δεν το θέλει ή δεν μπορεί να το έχει.

Όμως παρόλα αυτά άνθρωποι είμαστε και λάθη κάνουμε. Και το να μετανιώσουμε, όσο σκληρό για το ζώο και ανεύθυνο και αν είναι, είναι μέσα στη ζωή.

Η ανατροφή ενός κουταβιού (ή ενός σκύλου οποιασδήποτε ηλικίας) είναι πρόκληση. Όταν όμως αρχίζετε να έχετε συναισθήματα λύπης ή ακόμα και αντιπάθειας για το ζώο (συμβαίνει και αυτό), είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για να κατανοήσετε καλύτερα αυτά τα συναισθήματα και να βρείτε τρόπους να το ξεπεράσετε! Ώστε να μη γυρίσετε το ζωάκι πίσω.

Γιατί μετανιώνει κάποιος

Τα κουτάβια, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, συχνά αποτελούν πρόκληση. Αυτό πρέπει να το γνωρίζετε και να είστε προετοιμασμένοι. Ουρούν παντού, ειδικά αν τα αφήσετε πολλές ώρες μόνα, κάτι που δεν πρέπει να κάνετε, καταστρέφουν πράγματα, γαβγίζουν ώρες που δεν πρέπει, γκρινιάζουν και κλαίνε στο crate τους.

Άλλοι λόγοι που μπορεί να μετανιώσει κανείς: Δεν έχει υπολογίσει το οικονομικό κόστος, τους κτηνίατρους κτλ. Δεν έχει σκεφτεί το πόσες ώρες λείπει από το σπίτι -για αυτό η γνώμη των εθελοντών είναι παραπάνω από απαραίτητη-. Δεν έχει σκεφτεί τι θα κάνει το ζώο όταν χρειαστεί να πάει ένα ταξίδι. Δεν κατάφερε να πείσει τον σύντροφό του να το θέλει. Και άλλα πολλά.

Όλα αυτά μπορεί να μας κάνουν να νιώσουμε απογοητευμένοι, ανεπαρκείς και νευριασμένοι που αποκτήσαμε έναν σκύλο. Αυτό όμως δεν σας κάνει κακό άνθρωπο. Το αίσθημα ανεπάρκειας ως γονέα κουταβιού είναι αρκετά συνηθισμένο, αλλά ευτυχώς υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθηθείτε. Η ενοχή είναι ένα φυσιολογικό μέρος των ανθρώπινων συναισθημάτων και συχνά αποτελεί ένα είδος “πρόσκλησης για δράση”. Το να νιώθουμε ενοχές είναι συχνά ο τρόπος του μυαλού μας να μας πει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα σε κάτι!

Αντί λοιπόν να κατηγορείτε τον εαυτό σας και να σκέφτεστε άσχημα, ιδού 5 βασικά πράγματα που πρέπει να κάνετε αν μετανιώσατε που πήρατε ένα κουτάβι ή έναν μεγαλύτερο σε ηλικία σκύλο.

5 βασικά πράγματα που πρέπει να κάνετε αν μετανιώσατε που πήρατε σκύλο

1. Βρείτε τα θετικά στοιχεία του ζώου

Αισθάνεστε ότι το σκυλάκι σας κάνει μόνο “κακά” πράγματα; Να ξέρετε ότι αυτό δεν είναι η αλήθεια. Χαλαρώστε και σκεφτείτε πώς έχουν τα πράγματα.

Το να κολλάμε στο “κακό” (ατυχήματα στην τουαλέτα, δάγκωμα, γαβγίσματα και τα σχετικά) μπορεί να μας οδηγήσει στο να μη βλέπουμε την πλήρη εικόνα του ζώου μας και της προόδου του. Γιατί σίγουρα θα υπάρχει πρόοδος περνώντας οι μέρες και έχοντας μάθει – αυτό σημαίνει εκπαίδευση- κάποια πράγματα από εμάς.

Τι να κάνετε: Γράψτε- ναι, γράψτε- μερικά θετικά πράγματα για την κατάσταση, τη συμπεριφορά του κουταβιού σας και τη σχέση σας μαζί του. Και μετά διαβάστε τα.

Παρόλο που η ύπαρξη θετικών πραγμάτων δεν είναι μια απάντηση που μπορεί να λύσει τα πάντα, μπορεί όμως σίγουρα να βοηθήσει!

2. Επικεντρωθείτε στα βασικά

Πολλές από τις προκλήσεις που μας οδηγούν στο να μετανιώσουμε που είμαστε γονείς κουταβιών οφείλονται στις “προβληματικές συμπεριφορές” τους.

Επιστρέψτε λοιπόν στα βασικά της εκπαίδευσης- τα οποία θα πρέπει να μάθετε στο ζώο σας- και της συμπεριφοράς των σκύλων.

Επικεντρωθείτε στο να του δίνετε λιγότερη ελευθερία. Αποφασίστε να αφιερώνετε κάποιο χρόνο καθημερινά ώστε να το εκπαιδεύσετε. Αυτό πρέπει να αρχίσει από τις πρώτες μέρες. Μην αφήσετε τον καιρό να περάσει γιατί τότε θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Επικεντρωθείτε στη σωστή σωματική και πνευματική άσκησή του. Κρατήστε τα αντικείμενα που μπορεί να καταστρέψει μακριά του. Να το επιβραβεύετε όταν κάνει κάτι καλό. Μην ξεχνάτε την επιβράβευση. Είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί θα τη συνδέσει με την καλή του συμπεριφορά και θα την επαναλάβει.

Τα βασικά στοιχεία της σωστής εκπαίδευσης είναι συχνά το κλειδί για να δείτε βελτιώσεις στη συμπεριφορά του κατοικιδίου σας. Και συχνά, καθώς η συμπεριφορά του κουταβιού σας βελτιώνεται, αυτά τα άσχημα συναισθήματα θα μειώνονται σε συχνότητα.

3. Βρείτε (ή θυμηθείτε) το ”γιατί”.

Ποιος ήταν ο λόγος που αρχικά αποφασίσατε να αποκτήσετε έναν σκύλο; Ήταν για να έχετε παρέα; Ήταν για να κάνετε διασκεδαστικά πράγματα μαζί, όπως βόλτες, πεζοπορίες, εκδρομές κτλ; Ήταν για να βοηθήσετε ένα ζωάκι που είχε ανάγκη;

Όποιος κι αν είναι ο λόγος σας, να τον θυμάστε!

Και αν δεν έχετε ακόμα ένα “γιατί”, βρείτε ένα! Το να έχετε έναν σταθερό σκοπό και “στόχο” στη ζωή με το ζώο σας μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε σε αυτούς όταν οι καιροί είναι δύσκολοι.

4. Λάβετε υποστήριξη όταν αισθάνεστε άσχημα

Αυτό μπορεί να είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν μετανιώνετε για την απόκτηση ενός ζώου. Αναζητήστε υποστήριξη!

Γίνετε μέλος μιας σκυλο-ομάδας στο Facebook. Υπάρχουν πολλές που συζητιούνται όλα τα θέματα. Βρείτε κάποιον νέο κηδεμόνα που επίσης υιοθέτησε πρόσφατα σκύλο. Ή μεγαλώνει ένα κουτάβι.

Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας ή ένα εκπαιδευτή. Αν σας παίρνει οικονομικά, πηγαίνετε σε εκπαιδευτή να το αναλάβει εκείνος.

Κάντε φίλους ή μιλήστε με κάποιον που έχει μεγαλώσει πολλά κουτάβια και μπορεί να σας δώσει καλές συμβουλές.

Πηγαίνετε σε πάρκα και προσπαθήστε να συναντήσετε άλλους σκυλο-γονείς. Βρείτε έναν φίλο σας ή ένα μέλος της οικογένειάς σας που μπορεί να ξεσπάσετε όταν νιώσετε απελπισμένοι ή να μπορείτε να μιλήσετε για τις προκλήσεις του να είσαι γονιός κουταβιού.

Το αίσθημα ότι είστε μόνοι σας μπορεί να κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Βρείτε άλλους που μπορούν να καταλάβουν την κατάστασή σας και θα σας υποστηρίξουν.

5. Καλλιεργήστε και επικεντρωθείτε στη σχέση με τον σκύλο σας

Όπως σας συμβουλέψαμε να εστιάσετε στα βασικά, το ίδιο θα σας λέγαμε να κάνετε και στη σχέση σας με το κατοικίδιό σας. Είναι κάτι πολύ βασικό. Ίσως το πιο βασικό από όλα. Συχνά ξεχνάμε ότι η σχέση μεταξύ σκύλου και ανθρώπου θέλει δουλειά!

Ακολουθούν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Κάντε διασκεδαστική την εκπαίδευσή του με διάφορα κόλπα αλλά και άλλους τρόπους. Ενημερωθείτε για όλα τα πράγματα που έχουν να κάνουν με την απόκτηση ενός σκύλου. Παίξτε παιχνίδια. Δώστε στο ζωάκι σας μια λιχουδιά ή ένα παιχνίδι ή ένα κατεψυγμένο Kong και παρακολουθήστε το πώς χαίρεται. Χαρείτε και εσείς μαζί του.

Αγκαλιαστείτε, τρίψτε την κοιλιά του ή απλά χαϊδέψτε το (η επιστήμη δείχνει ότι αυτό βοηθάει με πολλούς τρόπους). Πηγαίνετέ το μια μεγάλη βόλτα και αφήστε το να μυρίσει πράγματα και να εκτονωθεί.

Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες επιλογές. Απλά βρείτε κάτι που θα σας βοηθήσει να έρθετε πιο κοντά στο σκυλάκι που ήρθε μόνο για καλό- και αυτό είναι σίγουρο- στη ζωή σας.

Τέλος αυτό που πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας είναι ότι η σχέση που μπορείτε να δημιουργήσετε με τον σκύλο σας μπορεί να γίνει μια από τις πιο σημαντικές σχέσεις στη ζωή σας! Χρειάζονται χρόνος, προσπάθεια και υπομονή, αλλά η ανατροφή ενός σκύλου αξίζει όλες τις προκλήσεις. Για αυτό μείνετε θετικοί, έχετε υπομονή, συνεχίστε να εργάζεστε και σίγουρα τα πράγματα θα πάνε καλύτερα!

Σχετικά άρθρα

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα

Μπορούν οι σκύλοι να θυμούνται τα ονόματα των παιχνιδιών τους; Τι λέει πρόσφατη έρευνα

Τα αντικείμενα που όλοι έχουμε σπίτι μας και είναι επικίνδυνα για τον σκύλο μας