string(0) ""

Υιοθετήσατε σκύλο; 7 πράγματα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πριν του μάθετε οτιδήποτε

Μυρτώ Τζώρτζου

22/01/2024

Photo: Shutterstock

Φέρνετε στο σπίτι τον σκυλάκο που μόλις υιοθετήσατε. Η χαρά σας είναι τεράστια για αυτό το νέο μέλος της οικογένειάς σας. Απολύτως λογικό, θα λέγαμε. Και ετοιμάζεστε για να του μάθετε κάποια πράγματα. Να τον εκπαιδεύσετε ώστε να είναι η συμβίωσή σας απόλυτα αρμονική.

Η εκπαίδευση ενός σκύλου δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Απαιτεί πολλή υπομονή, επιμονή και αγάπη στο κατοικίδιό μας. Και φυσικά χρόνο. Γιατί αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη.

Όταν όμως ετοιμαζόμαστε να εκπαιδεύσουμε μόνοι μας τον σκύλο μας ενδέχεται να κάνουμε κάποια λάθη. Και στην εκπαίδευση λάθη δεν χωράνε. Για αυτό είναι σημαντικό να καταλάβουμε κάποια πράγματα πριν ξεκινήσουμε να του μαθαίνουμε το οτιδήποτε.

Η σημασία της εκπαίδευσης

«Η εκπαίδευση είναι τόσο σημαντικό κομμάτι της ζωής ενός σκύλου όσο η τροφή, το νερό και η άσκηση. Η εκπαίδευση μας επιτρέπει να διδάξουμε στον σκύλο μας τους “κανόνες” της ζωής του κόσμου των ανθρώπων, στο αστικό περιβάλλον και στο σπίτι», αναφέρει η Jenn Prill, πιστοποιημένη επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, πιστοποιημένη σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων και ιδιοκτήτρια του SideKick Dog Training στο Μιλγουόκι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από την πλευρά της η Jennifer Pratt, επίσης πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια και σύμβουλος συμπεριφοράς με έδρα το Μιλγουόκι και ιδρύτρια της Wag the Dog and Company, προσθέτει: «Η εκπαίδευση είναι ο τρόπος με τον οποίο ο σκύλος σας μαθαίνει να δέχεται τον κόσμο. Η εκπαίδευση σκύλων επιτρέπει κάτι τέτοιο, επειδή ανοίγει την επικοινωνία και μας βοηθά να δημιουργήσουμε σχέσεις με τους σκύλους μας».

7 πράγματα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας μόλις φέρετε τον σκύλο που υιοθετήσατε σπίτι

1. Δεν καθυστερούμε την κοινωνικοποίηση

Αν νομίζετε ότι η εκπαίδευση του νέου σας κουταβιού μπορεί να περιμένει μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζονται συμπεριφορές που χρήζουν διόρθωσης, σκέφτεστε την εκπαίδευση εντελώς λάθος. Οπότε αν είναι κουτάβι το σκυλάκι που υιοθετήσατε δεν θα πρέπει να αφήσετε το χρόνο να περάσει.

«Τα κουτάβια μαθαίνουν τα περισσότερα πράγματα για τον έξω κόσμο όταν είναι μεταξύ 6 και 16 εβδομάδων. Αυτό σημαίνει ότι είναι η απολύτως καλύτερη εποχή για να συνηθίσει ο σκύλος σας τις διάφορες καταστάσεις και να αποκτήσει τις κατάλληλες εμπειρίες, όπως οι βόλτες με το αυτοκίνητο, οι βόλτες σε πάρκα, δρόμους και πολυσύχναστα μέρη, η γνωριμία με νέους ανθρώπους ή με άλλα ζώα, όπως οι γάτες», αναφέρει η Dr. Amanda E. Florsheim, ιδρύτρια και ιδιοκτήτρια των Veterinary Behavior Solutions και The Training Studio στο Ντάλας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η διδασκαλία συμπεριφορών, όπως το πώς να κάθεται ή να ξαπλώνει το κουτάβι σας δεν πρέπει να είναι το επίκεντρο της εκπαίδευσης σε αυτή την ηλικία. Αντ’ αυτού, επικεντρωθείτε στην κοινωνικοποίηση, την εκπαίδευση στο σπίτι, την εκπαίδευση στο κλουβί, το μάσημα, το δάγκωμα κτλ.

2. Ποτέ δεν είναι μεγάλος για εκπαίδευση

Οι περισσότεροι που υιοθετούν έναν ενήλικο σκύλο, θεωρούν ότι, λόγω ηλικίας, δεν θα μπορεί να μάθει νέα πράγματα. Έχει αποδειχτεί όμως ότι μπορείς να μάθεις σε έναν παλιό σκύλο νέα κόλπα. Στην πραγματικότητα, είναι σημαντικό για τη σωματική και ψυχική ευεξία του σκύλου σας να το κάνετε. Απλά μην περιμένετε απαραίτητα να δείτε αποτελέσματα το ίδιο γρήγορα στα ηλικιωμένα σκυλιά σε σύγκριση με τα κουτάβια και τα νεαρά ενήλικα σκυλιά.

«Σκεφτείτε την εκπαίδευση σαν το παιχνίδι παζλ Sudoku του σκύλου σας. Θέλουμε να κρατήσουμε το μυαλό των σκύλων μας σε εγρήγορση και να τα κάνουμε να μπορούν να σκέφτονται μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής τους. Κάποια πράγματα μπορεί να πρέπει να τροποποιηθούν, αλλά τα σκυλιά κάθε ηλικίας μπορούν να συμμετέχουν στους περισσότερους τύπους εκπαίδευσης με μεγάλη επιτυχία. Μπορούν να μάθουν πράγματα», λέει η Florsheim.

3. Υπάρχει η ατομικότητα του σκύλου

Η Debby McMullen πιστοποιημένη σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων στο Πίτσμπουργκ των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρει ότι η αποδοχή του γεγονότος ότι οι σκύλοι είναι διαφορετικό είδος από τους ανθρώπους και έχουν πολύ διαφορετικές ανάγκες είναι πολύ σημαντική.

«Είναι σημαντικό να αποδεχτούμε ότι οι σκύλοι έχουν το δικό τους χαρακτήρα, τις δικές τους ανάγκες, τις δικές τους συμπάθειες και αντιπάθειες, καθώς και συναισθήματα. Η αποδοχή ότι δεν είναι ρομπότ, ούτε αξεσουάρ είναι σημαντική».

4: Δεν αγνοούμε ποτέ συμπεριφορές που αφορούν τη φυλή

Σημαντικό είναι να θυμόμαστε πριν αρχίσουμε να του μαθαίνουμε πράγματα ότι οι πολλές φυλές σκύλων έχουν εκτραφεί εδώ και χιλιάδες χρόνια για συγκεκριμένους σκοπούς. Για αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποιες “ανεπιθύμητες συμπεριφορές” τους είναι στο DNA τους.

«Όσον αφορά την εκπαίδευση, όλα τα σκυλιά μαθαίνουν βασικά με τον ίδιο τρόπο, αλλά ορισμένες φυλές είναι προσανατολισμένες στο να κάνουν πράγματα – κυνήγι, φύλαξη κοπαδιών ή σκυλιά αγκαλιάς. Αυτά τα πράγματα είναι στο DNA του σκύλου, οπότε πρέπει να τα σεβαστούμε και να τα δεχτούμε- όσο δεν δημιουργούνται προβλήματα- ώστε τα ζώα μας να είναι ευτυχισμένα. Αν δεν τα σεβαστούμε, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές που είναι δύσκολο να διορθωθούν», λέει η Pratt.

5. Ενημερωνόμαστε για τη θετική εκπαίδευση

Αυτό θα πρέπει να γίνει κανικά πριν φέρετε τον σκύλο σπίτι σας. “Κυριαρχία”, “φόβος” και τα συναφή – όλα αυτά είναι απαγορευτικά πλέον όταν πρόκειται για εκπαίδευση. Η θετική εκπαίδευση είναι το παν. Τα άλλα ανήκουν στο παρελθόν.

«Ο φόβος είναι το δυσκολότερο πράγμα που μπορεί να αλλάξει. Πρέπει να προσέξετε να μην φοβίσετε το ζώο σας όταν θα ξεκινήσετε να του μαθαίνετε πράγματα, όταν θα ξεκινήσετε να το εκπαιδεύετε. Και στη συνέχεια φυσικά. Και αν δεν είστε σίγουροι, τότε καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία», αναφέρει η Pratt.

6. Δεν αναζητούμε συμβουλές σε λάθος μέρη

Η Pratt αναφέρει ότι υπάρχει μία ανησυχητική τάση του να αναζητούμε πληροφορίες από αγνώστους στο διαδίκτυο: «Οι άνθρωποι έχουν μια συνήθεια όταν θέλουν να μάθουν πράγματα στον σκύλο τους να πηγαίνουν κατευθείαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βρουν βοήθεια. Άλλοι πάλι αισθάνονται εντάξει να δίνουν συμβουλές στους νέους κηδεμόνες επειδή μπορεί να έχουν και εκείνοι σκύλο. Ο καθένας έχει μια γνώμη για το πώς, για παράδειγμα, να μεγαλώσει το ζώο του. Δυστυχώς συνήθως οι απόψεις αυτές δεν είναι τεκμηριωμένες ή έστω χρήσιμες. Η απάντηση σε μια απορία σας θα πρέπει να προέρχεται από επαγγελματία».

7. Ξεχνάμε τη λέξη πίεση

Αυτό πρέπει να το έχετε από την πρώτη στιγμή στο μυαλό σας. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι πολύ πιθανό κάποιοι σκύλοι να χάνουν το ενδιαφέρον τους για την εκπαίδευση μετά από 5 λεπτά. Δεν είναι κακό αυτό. Δεν πρέπει να σας θυμώνει. Ούτε να βιάζεστε. Σταματήσετε τη συνεδρία λίγο πιο πριν, στα 4, ας πούμε, λεπτά. Και, σε καμία περίπτωση, μην πιέζετε το ζώο να συνεχίσει με το ζόρι.

Σε ορισμένα πάλι σκυλιά αρέσει να μαθαίνουν πράγματα σε ομάδες, ενώ άλλα δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε αυτό το περιβάλλον. Ένας σκύλος μπορεί να θέλει να εκπαιδεύεται χρησιμοποιώντας κάνοντας διάφορα παιχνίδια, ενώ ένας άλλος προτιμά άλλους τρόπους. Βρείτε από την πρώτη στιγμή τι δουλεύει για το δικό σας σκύλο και κάντε το.

Μια πραγματικά σωστή εκπαίδευση ξεκινά πριν καν ο σκύλος σας έρθει στο σπίτι μαζί σας. Τι σημαίνει αυτό; Μιλήστε με τα άλλα μέλη της οικογένειάς σας και αποφασίστε τι θέλετε και τι δεν θέλετε. Θέλετε, για παράδειγμα, να κάθεται ο σκύλος στον καναπέ ή όχι; Ώστε όταν έρθει ο σκύλος σπίτι, να μάθει τι πρέπει να κάνει και τι όχι και αυτό να είναι κάτι στο οποίο συμφωνούν όλοι. Διαφορετικά το ζώο θα μπερδευτεί και θα στρεσαριστεί καθώς δεν θα ξέρει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει.

Πότε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία

Είναι πάντα προτιμότερο να ζητάτε επαγγελματική βοήθεια για την εκπαίδευση του σκύλου σας πολύ νωρίς παρά πολύ αργά. Και αυτό θα το δείτε από τις πρώτες φορές. Είναι λάθος να περάσει καιρός και μετά να απευθυνθούμε σε ειδικό γιατί το κακό θα έχει γίνει.

«Συνήθως λέω στους ανθρώπους να ζητούν βοήθεια πριν οι ενοχλητικές συμπεριφορές του σκύλου τους γίνουν συνήθειες. Έχουμε έναν σκύλο που ουρλιάζει, για παράδειγμα, κάθε μέρα στον ταχυδρόμο. Αυτό, αν το αφήσουμε, μπορεί να οδηγήσει σε έναν σκύλο που γαβγίζει σε οτιδήποτε κινείται στο δρόμο», λέει η Prill.

Για το τέλος, κάτι πολύ σημαντικό: Ορισμένες “κακές συμπεριφορές” του σκύλου μας θα μπορούσαν να είναι το αποτέλεσμα ενός ιατρικού προβλήματος που αντιμετωπίζει εκείνος. Για παράδειγμα, δεν κάθεται όταν του ζητάτε. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί πονάει. Για αυτό είναι σημαντικό να εντοπίζετε γρήγορα τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να έχει το ζώο σας και να κάνετε τις ανάλογες κινήσεις.

Σχετικά άρθρα

Δείτε αν επιτρέπεται να φάει ο σκύλος σας αγγούρι

7 πράγματα που ξέρουμε για τα κουτάβια αλλά δεν είναι σωστά

Πώς θα γίνει η μετακόμιση σε άλλο σπίτι, λιγότερο αγχωτική για τον σκύλο σας