Υγιεινή στο τάισμα του κατοικιδίου σας: Τι πρέπει να προσέχετε
Στέλλα Πανοπούλου
11/08/2023
Ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα πλύνουμε τα χέρια μας πριν ετοιμάσουμε το φαγητό, και ότι θα πλύνουμε τα πιάτα αφού φάμε, μια Αμερικάνικη έρευνα έδειξε ότι οι περισσότεροι κηδεμόνες δεν ακολουθούν τους ίδιους κανόνες όσον αφορά στο κατοικίδιό τους.
Είναι πιθανό κι εσείς να μην έχετε σκεφτεί τη σημασία της υγιεινής για την διατροφή του σκύλου ή της γάτας σας. Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να γνωρίζουμε για την υγιεινή κατά το τάισμα του κατοικιδίου μας.
Οι οδηγίες σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για το χειρισμό ζωωτροφών και σκευών είναι οι εξής:
– Πλένετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν χειριστείτε τροφή ή/και σκεύος.
– Μη χρησιμοποιείτε το μπολ της τροφής ως μεζούρα/κουτάλι για να το γεμίσετε.
– Πλένετε το μπολ και τη μεζούρα με ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα μετά από κάθε χρήση.
– Πλένετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα αφού χειριστείτε τροφή.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2022 στο περιοδικό PloS One έδειξε ότι οι περισσότεροι κηδεμόνες σκύλων στην Αμερική δεν γνωρίζουν και δεν ακολουθούν τις οδηγίες του FDA σχετικά με το χειρισμό ζωοτροφών και σκευών. Αυτό αποτελεί λόγο ανησυχίας, γιατί η μολυσμένη ζωοτροφή έχει προκαλέσει πολλαπλά κρούσματα βακτηριακών ασθενειών σε σκύλους και ανθρώπους, κατά τους συγγραφείς.
Σύμφωνα με την κεντρική συγγραφέα της έρευνας και κτηνίατρο στη Washington, Emily Luisana, τα σκεύη στα οποία τοποθετούμε τη ζωοτροφή φέρουν επιβλαβή βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες όπως σαλμονέλωση και λιστερίωση.
Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι ακόμα και πολλοί κτηνίατροι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι σχετικά με τη σημασία της τήρησης κανόνων υγιεινής στη διατροφή των κατοικιδίων. Μάλιστα, η έμπνευση για τη συγκεκριμένη έρευνα, προήλθε από μια χαλαρή συζήτηση μεταξύ κτηνιάτρων-διατροφολόγων. Η Δρ. Luisana είπε: “Συνειδητοποιήσαμε ότι, όσον αφορά στα δικά μας κατοικίδια, όλοι είχαμε διαφορετικές πρακτικές υγιεινής και αποθήκευσης της τροφής.” Υπάρχουν, επομένως, αρκετοί κτηνίατροι στις Η.Π.Α., οι οποίοι δεν είναι ενημερωμένοι σχετικά με τις οδηγίες του FDA. Οι οδηγίες αυτές είναι πιο γενικές απ’ ό,τι οι αντίστοιχες για την υγιεινή στην ανθρώπινη διατροφή, και τα αποτελέσματά τους δεν έχουν μελετηθεί.
Στην έρευνα μελετήθηκε, μεταξύ άλλων, το πόσο ενήμεροι είναι οι κηδεμόνες σκύλων για τις οδηγίες του FDA. Συμμετείχαν 417 κηδεμόνες σκύλων και αποδείχθηκε ότι μικρότερο ποσοστό από το 5% είχαν λάβει γνώση των οδηγιών, και ότι πολλοί κηδεμόνες δεν ακολούθησαν όλες τις οδηγίες.
Έχοντας στόχο να μελετήσουν την αποτελεσματικότητα των οδηγιών του FDA, οι ερευνητές έλεγξαν 68 πιάτα σκυλοτροφής από σπίτια για βακτηριακή μόλυνση. Μετά την πρώτη μέτρηση, χώρισαν τους κηδεμόνες σε τρεις ομάδες, και σε καθεμιά έδωσαν διαφορετικές οδηγίες για το χειρισμό της τροφής και των σκευών. Η μία ομάδα ακολούθησε τις οδηγίες για τα κατοικίδια, η άλλη ομάδα ακολούθησε αυτές τις οδηγίες σε συνδυασμό με τις οδηγίες για τον χειρισμό ανθρώπινης τροφής, και η τρίτη ομάδα ήταν η ομάδα ελέγχου, δηλαδή γνώριζαν τις οδηγίες αλλά μπορούσαν να επιλέξουν το αν τελικά θα αλλάξουν τις καθημερινές τους πρακτικές ή όχι.
Οι ερευνητές επανέλαβαν τις μετρήσεις μετά από μια εβδομάδα και βρήκαν σημαντικά μειωμένη τη μόλυνση των πιάτων των κηδεμόνων που ακολουθούσαν τις οδηγίες, είτε μόνο αυτές που αφορούσαν τα κατοικίδια, είτε σε συνδυασμό με αυτές που αφορούσαν τους ανθρώπους, σε σχέση με τα πιάτα των κηδεμόνων που δεν ακολουθούσαν τις οδηγίες.
Το γεγονός ότι η ομάδα ελέγχου δεν παρουσίασε μείωση στη μόλυνση των πιάτων παρότι τα μέλη της είχαν ενημερωθεί σχετικά με τις οδηγίες του FDA – και γνώριζαν ότι η μέτρηση θα επαναληφθεί – αποτελεί άλλο ένα ενδιαφέρον εύρημα. Κατά τη Luisana, αυτό το εύρημα δείχνει ότι το να γνωρίζουν οι κηδεμόνες τις οδηγίες δεν αρκεί για να προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά τους.
Μάλιστα, όταν οι συμμετέχοντες που είχαν ακολουθήσει τις οδηγίες ρωτήθηκαν αν θα συνεχίσουν να τις εφαρμόζουν μετά το πέρας της έρευνας, μόνο το 20% απάντησε ότι θα τις ακολουθούσε μακροπρόθεσμα, ενώ μόνο το 8% απάντησε ότι επρόκειτο να ακολουθήσουν όλες τις οδηγίες. Οι συγγραφείς καταλήγουν, βασιζόμενοι σε αυτό το εύρημα, ότι χρειάζονται οδηγίες που δεν θα είναι μόνο αποτελεσματικές, αλλά και πρακτικές ώστε κάποιος να μπορεί εύκολα να τις εφαρμόσει. Ελπίζουν, παρόλα αυτά, ότι οι κτηνίατροι που θα διαβάσουν την έρευνα θα αναλογιστούν τα αποτελέσματα των διαφορετικών πρακτικών υγιεινής στο τάισμα των ζώων και θα ενεργοποιηθούν ανάλογα.
Έχοντας αυτά τα δεδομένα, κρίνεται απαραίτητο να ακολουθούμε μια σωστή ρουτίνα υγιεινής κατά το τάισμα του σκύλου ή της γάτας μας, προς αποφυγή βακτηριακών ασθενειών που σχετίζονται με την πρόσληψη τροφής.