Woof Festival: Ο εκπαιδευτής Λευτέρης Κουτρούκης μας μιλάει για ένα από τα πιο δύσκολα κυναθλήματα, το Mondioring
Μυρτώ Τζώρτζου
29/05/2024
Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας τα κυναθλήματα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή με περισσότερους ανθρώπους να ενδιαφέρονται και να θέλουν να μάθουν για αυτά. Στα κυναθλήματα, όπως άλλωστε λέει και η λέξη, συμμετέχει ο σκύλος σε συνεργασία με τον χειριστή του. Ο σκοπός των αθλημάτων αυτών είναι ο σκύλος να δείξει το χαρακτήρα του, τη φυσική του κατάσταση, τις ικανότητές του και την εκπαίδευσή του.
Ένα από τα πιο δύσκολα κυναθλήματα δεν είναι άλλο από το Mondioring. Για αυτό μας μιλάει ο Λευτέρης Κουτρούκης, ο οποίος μας εξηγεί ό,τι χρειαζόμαστε να ξέρουμε για αυτό και μας λύνει όλες τις απορίες. Ο κ. Κουτρούκης ασχολείται επαγγελματικά με την εκπαίδευση σκύλων από το 2010. Λίγο αργότερα ήρθε στη ζωή του το Mondioring. Το εκπαιδευτήριό του λέγεται The Balanced Canine.
”To Mondioring αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη. Έχω εκπροσωπήσει τη χώρα μας ως χειριστής με τον σκύλο μου Anthrax το 2023, φέρνοντας την 3η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αλλά και ως ερεθιστής τις χρονιές 2021, 2022 και 2023. Επιπλέον έχω προκριθεί ως ερεθιστής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2024. Τα δε μέλη της ομάδας μας, που λέγεται Lucky 13, Δημήτρης Σκυλλάκος και Έλλη Ρέρρα, έχουν προκριθεί και διαγωνιστεί στα παγκόσμια πρωταθλήματα 2023 και 2024 αντίστοιχα με πολύ καλά αποτελέσματα. Η επόμενη παρουσία της ομάδας είναι 8-13 Οκτωβρίου 2024 στο sportcamp loutraki για το πρώτο παγκόσμιο της fci στην Ελλάδα.
Τώρα για όσους δεν γνωρίζουν, ο ερεθιστής είναι από τη μία πλευρά αυτός που βοηθάει τον κριτή και αυτός που προκαλεί τον σκύλο και ταυτόχρονα τον εξετάζει για το θάρρος του και την κινησιολογία του. Ο ερεθιστής δεν επιτρέπεται να γίνει επιθετικός στον σκύλο, να τον αγριέψει ή να ασκήσει βία. Από την άλλη πλευρά είναι και ο προπονητής του σκύλου. Είναι με λίγα λόγια ο προπονητής και ο εξεταστής του”, θα μας πει ο κ. Κουτρούκης.
Το Mondioring, σύμφωνα με τον εκπαιδευτή, θεωρείται, όπως αναφέραμε, ένα από τα δυσκολότερα κυναθλήματα, εάν όχι το δυσκολότερο. Και αυτό γιατί σκύλος και χειριστής καλούνται να δείξουν τις δυνατότητές τους ως ομάδα, το επίπεδο εκπαίδευσης του σκύλου, την ευφυΐα του αλλά και τις φυσικές του ικανότητες σε ένα περιβάλλον που σε κάθε αγώνα είναι διαφορετικό μέσω ιδιαίτερων τεχνικών και πολύπλοκων ασκήσεων.
Αναφερόμενος στο τι ακριβώς γίνεται στο συγκεκριμένο κυνάθλημα όταν ο σκύλος είναι μέσα στον στίβο ο κ. Κουτρούκης μας εξηγεί: ”Το Mondioring είναι ένα κυνάθλημα, το οποίο χωρίζεται σε 3 κατηγορίες. Το πρώτο κομμάτι είναι της υπακοής, όπου ο σκύλος καλείται να εκτελέσει κάποιες ιδιαίτερα δύσκολες ασκήσεις μαζί με τον κυναγωγό του σε ένα απαιτητικό περιβάλλον. Παραδείγματα αυτών των ασκήσεων είναι η επαναφορά ενός αντικειμένου, το οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή είναι άγνωστο στον σκύλο, η αλλαγή θέσεων του σκύλου απομακρυσμένα από τον χειριστή του, η επιλογή κομματιού ξύλου που φέρει τη μυρωδιά του χειριστή ανάμεσα σε πανομοιότυπα ξυλάκια κ.α.
Το δεύτερο μέρος είναι τα άλματα. Εκεί ο σκύλος καλείται να υπερπήδησει έναν τοίχο του οποίου το ύψος φτάνει τα 2.3 μέτρα καθώς και ένα μήκος όπου φτάνει τα 4 μέτρα κ.α.
Τέλος το τρίτο μέρος αποτελείται από τις ασκήσεις προστασίας όπου ο σκύλος καλείται να ανταπεξέλθει σε αρκετές προκλήσεις. Παραδείγματα αυτών των προκλήσεων είναι η άσκηση της σωματοφυλακής όπου το σενάριο παραμένει άγνωστο σε χειριστή και σκύλο μέχρι τον αγώνα, η άσκηση της εύρεσης και συνοδείας, όπου ο σκύλος εντοπίζει τον ερεθιστή και τον συνοδεύει, αλλά και η φύλαξη ενός αντικειμένου όπου ο σκύλος πρέπει να αποτρέψει τον ερεθιστή από το να το πάρει καθώς και κάποιες άλλες επιθέσεις όπου ο σκύλος δοκιμάζεται στην αντοχή, στο θάρρος αλλά και στις ικανότητές του.”
Έχοντας ακούσει και διαβάσει διάφορα αναρωτιόμαστε πώς είναι ένας σκύλος που παίρνει μέρος στο Mondioring. Ο κ. Κουτρούκης μας διευκρινίζει: ”Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να διευκρινιστεί ότι ο σκύλος δεν είναι επιθετικός. Αντίθετα προκειμένου ένας σκύλος να μπορέσει να αγωνιστεί στο Mondioring πρέπει να είναι απόλυτα ισορροπημένος. Στα μάτια του σκύλου όλο αυτό πρόκειται για ένα παιχνίδι με κανόνες και όρια.”
Και όσο για το αν μπορεί ο καθένας να ασχοληθεί με το Mondioring, κάτι που πολλοί ενδέχεται να αναρωτηθούμε, ο εκπαιδευτής αναφέρει:” Όποιος είναι δραστήριος, έχει ανησυχίες, έχει η στρατηγική σκέψη και θέλει να είναι σε ομάδα μπορεί να ασχοληθεί με το Mondioring. Επίσης εδώ πρέπει να πούμε ότι το άθλημα για να το κάνεις και να το κάνεις καλά και να το ευχαριστηθείς πρέπει ασχοληθείς από μικρός, με αγάπη και αθλητικό πνεύμα. Όπως γίνεται και με τις πολεμικές τέχνες”.
Όσον αφορά στους σκύλους αθλητές, αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι δεν μπορούν όλες οι φυλές να αγωνιστούν στο συγκεκριμένο κυνάθλημα καθώς δεν έχουν όλοι την ίδια επιθυμία να κάνουν κάτι. Και αυτό έχει να κάνει με τα γονίδιά τους. Οι φυλές που μπορεί να το κάνουν είναι συγκεκριμένες.
Στο Woof Festival η ομάδα Lucky 13 θα δείξει αποσπασματικά κομμάτια του ασκησιολογίου σε σκύλους που ήδη αγωνίζονται καθώς και πώς γίνεται το ”χτίσιμο” ενός νεαρού σκύλου και ενός κουταβιού. Σκοπός της είναι ο κόσμος να γνωρίσει από κοντά τους σκύλους του Mondioring και το πώς αυτοί πέρα από εργασιακοί σκύλοι είναι και απόλυτα ισορροπημένα μέλη των οικογενειών μας. Προπονητής της ομάδας είναι ο κ. Κουτρούκης και οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ θα είναι οι: Έλλη Ρέρρα, Κατερίνα Χασαπάκη, Φώτης Ζόγκας και Σπύρος Σάλλας.
Woof Festival | to Pet mou, 1 και 2 Ιουνίου 2024, Πεδίον του Άρεως.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.