Βαδίζει ο ηλικιωμένος σκύλος σας συνεχώς τη νύχτα μέσα στο σπίτι; Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης
Στέλλα Πανοπούλου
30/03/2025

Μήπως ο ηλικιωμένος σκύλος σας περπατά πάνω κάτω συνεχώς, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς κάποιο προφανή σκοπό ή προορισμό; Τι άραγε μπορεί να τους συμβαίνει;
Αν ο σκύλος σας είναι αεικίνητος και δεν ξέρετε πώς να σταματήσετε τη συνεχή βάδιση μέσα στο σπίτι, ειδικά στην περίπτωση που αυτή η συμπεριφορά εμφανίστηκε ξαφνικά, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον/στην κτηνίατρό σας για να δείτε αν υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Ας δούμε τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους μπορεί να βαδίζει συνεχώς ένας ηλικιωμένος σκύλος.
Γιατί βαδίζει συνεχώς ένας ηλικιωμένος σκύλος μέσα στο σπίτι;
Ο αγαπημένος σας σκυλάκος που μέχρι πρότινος ήταν ήρεμος, τώρα μοιάζει ταραγμένος και αεικίνητος, συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, κι αυτή η αλλαγή μοιάζει να ήρθε από το πουθενά. Κάποιες συνήθεις αιτίες αυτού του φαινομένου μπορεί να είναι:
– το στρες που προκαλείται από περιβαλλοντικές αλλαγές, όπως είναι μια μετακόμιση
– άνοια
– πόνος, όπως αυτός της αρθρίτιδας
– παθολογικά αίτια, όπως μπορεί να είναι μια ουρολοίμωξη ή κάποια πάθηση των νεφρών
– απώλεια όρασης ή ακοής

Οι διαταραχές του ύπνου είναι συχνό φαινόμενο στους ηλικιωμένους σκύλους, αλλά είναι σημαντικό να παρέχετε στο κατοικίδιό σας τη στήριξη και τη βοήθεια που χρειάζεται αν μοιάζει αποδιοργανωμένο ή έχει ένταση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν ο σκύλος σας σηκώνεται ξαφνικά μέσα στη μέση της νύχτας και περπατά πάνω-κάτω, μην υποθέσετε αμέσως ότι “απλά γερνάει”. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε τις αιτίες του φαινομένου με μια επίσκεψη στον κτηνίατρο.
Ο σκύλος σας μπορεί να υποφέρει από κάποια μορφή άνοιας που τον κάνει να νιώθει σύγχυση, να σηκώνεται μέσα στη μέση της νύχτας και να περιφέρεται, να κοιτά τον τοίχο, ή να στέκεται στη γωνία του δωματίου. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να κοιμάται περισσότερο κατά τη διάρκεια της μέρας, να εμφανίσει καινούριες φοβίες, ή να έχει “ατυχήματα” που σχετίζονται με την τουαλέτα, ακόμα και μετά τη βόλτα. Αν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει άνοια, επισκεφτείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας.
Παρόλα αυτά, η βάδιση κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν είναι πάντα σημάδι κάποιας γνωστικής δυσλειτουργίας. Μπορεί να σηματοδοτεί άλλες παθήσεις, όπως είναι η απώλεια της ακοής ή της όρασης, κάποια πάθηση των νεφρών, ή τον πόνο της αρθρίτιδας, ο οποίος γίνεται πιο έντονος όταν ο σκύλος σας ξαπλώνει. Είναι απαραίτητο να διαγνωστεί το πρόβλημα που προκαλεί τη νυχτερινή βάδιση στον σκύλο σας ώστε να μπορέσει να του χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Αισθητηριακές αλλαγές, όπως είναι η απώλεια όρασης, μπορεί να δυσκολέψουν τον σκύλο σας να ξεχωρίζει τη μέρα από τη νύχτα, επηρεάζοντας τους κύκλους του ύπνου του. Αν το κατοικίδιό σας εμφανίσει απώλεια ακοής ή όρασης, μπορείτε να κάνετε την καθημερινότητά του πιο εύκολη εφαρμόζοντας αλλαγές στο σπίτι σας, όπως στη θέση των επίπλων ή των μπολ του φαγητού και του νερού του.
Υπάρχει περίπτωση ο σκύλος σας να μην υποφέρει από κανένα πρόβλημα υγείας, αλλά να βιώνει έντονο στρες το οποίο μπορεί να προκύπτει λόγω κάποιας σημαντικής αλλαγής στη ζωή ή στη ρουτίνα του – όπως είναι μια μετακόμιση ή κάποια μεγάλη αλλαγή στην οικογένεια. Σκεφτείτε αν υπάρχουν έντονοι ήχοι μέσα στο σπίτι που μπορεί να τον ταράζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Βεβαιωθείτε ότι κοιμάται σε ένα ήσυχο δωμάτιο και σε ένα άνετο κρεβάτι, και δείτε αν αυτό βοηθά τη νυχτερινή βάδιση να σταματήσει. Μπορεί να χρειάζεται να επενδύσετε σε ένα ορθοπεδικό κρεβάτι που στηρίζει καλύτερα της αρθρώσεις, και δεν ταλαιπωρεί τον σκύλο σας την ώρα του ύπνου.
Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας
Αν παρατηρήσετε ότι η νυχτερινή βάδιση γίνεται χρόνιο πρόβλημα, και δεν συμβαίνει απλώς μια φορά, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας, ο οποίος θα διενεργήσει τις απαραίτητες εξετάσεις, θα οδηγηθεί στη σωστή διάγνωση, και θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.
Αν η αιτία της νυχτερινής βάδισης είναι κάποια γνωστική δυσλειτουργία, όπως άνοια, ο κτηνίατρός σας μπορεί να χορηγήσει στον σκύλο σας φαρμακευτική αγωγή για να επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου.
Αν η αιτία είναι το στρες, θα χρειαστεί να εντοπίσετε την αιτία που το πυροδοτεί και να την εξαλείψετε. Ενδέχεται, ακόμα, να χρειαστεί να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό στην εκπαίδευση και στη συμπεριφορά των σκύλων για να σας προτείνει κάποια λύση.
Αν ο σκύλος σας πηγαίνει πάνω-κάτω λόγω πόνου ή δυσφορίας, ο κτηνίατρός σας μπορεί να του χορηγήσει φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής για να τον ανακουφίσει. Μην δίνετε ποτέ φάρμακα ή συμπληρώματα στον σκύλο σας χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρό σας. Ρωτήστε τον γιατρό σας αν μπορείτε να ανακουφίσετε τον σκύλο σας στο σπίτι κάνοντάς του μασάζ.
Τέλος, βεβαιωθείτε ότι παρέχετε αρκετά νοητικά και σωματικά ερεθίσματα στον σκύλο σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μην έχει υπερδιέγερση και να μη βαδίζει πάνω-κάτω λόγω πλήξης. Δώστε του αρκετά ασφαλή παιχνίδια ώστε να μπορεί να παίζει, γεμίστε τον χάδια και αγκαλιές, και βγάζετέ τον καθημερινά βόλτες ώστε να εκτονώνεται αρκετά. Αν ακολουθήσετε αυτά τα βήματα, το πιθανότερο είναι ότι το κατοικίδιό σας θα βρει μια πιο λειτουργική και ισορροπημένη ρουτίνα, και θα κοιμάται κανονικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.