string(0) ""

Το να βλέπετε εικόνες μικρών ζώων μπορεί να κάνει καλύτερη την ερωτική σας σχέση- Τι αναφέρουν οι έρευνες

Μυρτώ Τζώρτζου

20/12/2023

Photo: Shutterstock

Αν αισθάνεστε ότι ο γάμος ή σχέση σας αρχίζει να χάνει τη σπίθα του, αν βλέπετε το πάθος ανάμεσά σας να σβήνει μέρα με τη μέρα, μην απογοητεύσετε και μην αγχώνεστε.

Οι επιστήμονες εργάζονται για εσάς και έχουν τη λύση. Δείτε εικόνες χαριτωμένων μικρών ζώων, κατά προτίμηση κουταβιών και λαγών και όλα θα πάνε καλύτερα. Σας φαίνεται παράξενο, είμαστε σίγουροι. Πριν πείτε λοιπόν κάτι, δείτε την έρευνα που έχει γίνει για αυτό και τα ευρήματά της. Και, πού ξέρετε, μπορεί να σας βοηθήσει.

Τι αναφέρει η έρευνα

Οι ερευνητές, έχοντας τα ευρήματα της έρευνας, αναφέρουν ότι η εκπαίδευσή μας στο να συνδέουμε τους συντρόφους μας με θετικά ερεθίσματα – όπως εικόνες κουταβιών ή εικόνες από λαγουδάκια – μπορεί να βελτιώσει την ερωτική μας σχέση. Η ενδιαφέρουσα αυτή έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο καθηγητής Πανεπιστημίου James K. McNulty, του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα στο Ταλαχάσι, και η ομάδα του.

Ποιο άραγε είναι το κλειδί για μια ευτυχισμένη σχέση ή έναν ευτυχισμένο γάμο; Φυσικά, δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, αλλά η έρευνα που διεξήχθη έχει δώσει κάποιες ενδείξεις.

Πριν αναφερθούμε στη συγκεκριμένη έρευνα αξίζει να πούμε ότι μια άλλη μελέτη που έγινε γνωστή από το Medical News Today δείχνει ότι το σεξ παίζει βασικό ρόλο στην ικανοποίηση που νιώθουμε από το γάμο ή τη σχέση μας. Άλλες πάλι έρευνες δείχνουν ότι το να είσαι θετικός και να βλέπεις τη ζωή με θετικό μάτι είναι σημαντικοί παράγοντες για έναν ευτυχισμένο γάμο.

Όμως σύμφωνα με τον McNulty και τους συνεργάτες του, αυτό δεν ισχύει πάντα. Καθώς, όπως αναφέρει, υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει ότι ακόμα και αν είσαι θετικός άνθρωπος και η καθημερινότητά σου με τον σύντροφό σου δεν έχει αλλάξει, εντούτοις μπορεί η σχέση σας να αρχίσει να χάνει τη σπίθα της και να επέρχεται μια ψυχρότητα είτε στο σεξουαλικό κομμάτι είτε γενικά.

Έχοντας αυτό κατά νου, η ομάδα του καθηγητή McNulty κατέληξε ότι η μείωση της συζυγικής ικανοποίησης μπορεί μερικές φορές να οφείλεται στην αύξηση των αρνητικών σκέψεων για τον/την σύζυγο και όχι στην αρνητική συμπεριφορά του άλλου. Δηλαδή μπορεί τα πράγματα να χειροτερέψουν χωρίς ο άλλος να έχει κάνει τίποτα, αλλά λόγω του ότι έχουμε εμείς γενικά αρχίσει να σκεφτόμαστε αρνητικά. Τα νέα όμως είναι καλά καθώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Και με πολύ απλό τρόπο.

Δημιουργώντας θετικούς συνειρμούς

Για τη μελέτη τους, ο McNulty και η ομάδα του έθεσαν ως στόχο να διερευνήσουν αν είναι δυνατόν πώς μπορεί να αναζωπυρωθεί η συζυγική σπίθα με το να μαθαίνουν τα ζευγάρια να δημιουργούν θετικούς συνειρμούς όταν σκέφτονται ο ένας τον άλλον – μια θεωρία γνωστή ως “αξιολογική προετοιμασία”.

Με απλά λόγια, η αξιολογική προετοιμασία αναφέρεται στο πώς μπορούμε να αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι σε ένα αντικείμενο ή πρόσωπο αν το συσχετίσουμε με κάτι άσχετο.

Για να δουν αν η αξιολογική προετοιμασία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της συζυγικής ικανοποίησης, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στην έρευνα 144 ζευγάρια ηλικίας έως 40 ετών, τα οποία ήταν παντρεμένα για λιγότερο από 5 χρόνια.

Κατά την έναρξη της μελέτης, όλα τα ζευγάρια συμπλήρωσαν αξιολογήσεις που μετρούσαν τη συζυγική τους ικανοποίηση, ενώ οι άμεσες, παρορμητικές συμπεριφορές τους απέναντι στο σύζυγό τους αξιολογήθηκαν λίγες ημέρες αργότερα.

Για το επόμενο μέρος της μελέτης, κάθε σύζυγος κλήθηκε να δει κάποιες εικόνες κάθε 3 ημέρες, για συνολικά 6 εβδομάδες. Ορισμένοι σύζυγοι έβλεπαν σταθερά εικόνες του προσώπου του συντρόφου τους μαζί με θετικά ερεθίσματα, όπως εικόνες κουταβιών, κουνελιών και γενικά μικρών ζώων. Αυτή η ομάδα ονομάστηκε πειραματική ομάδα.

Άλλοι σύζυγοι, ωστόσο, έβλεπαν εικόνες του προσώπου του συντρόφου τους σε συνδυασμό με ουδέτερα ερεθίσματα, όπως η φωτογραφία ενός κουμπιού. Αυτή ήταν η ομάδα ελέγχου.

Η επανειλημμένη σύνδεση ενός πολύ θετικού ερεθίσματος με κάτι άσχετο μπορεί να δημιουργήσει θετικούς συνειρμούς με την πάροδο του χρόνου – ίσως το πιο διάσημο παράδειγμα αυτού του είδους εξαρτημένης απόκρισης είναι τα σκυλιά του Παβλόφ.

Το πώς βλέπει ο κάθε σύντροφος τον άλλο και το πώς νιώθει για τη σχέση του είναι δύο πράγματα που τα αξιολογούσαν κάθε 2 εβδομάδες καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας που κράτησε 8 εβδομάδες. Αυτό περιελάμβανε το να ζητηθεί από κάθε σύζυγο να εκδηλώσει γρήγορα τα θετικά ή αρνητικά συναισθήματά του ως απάντηση σε διάφορες εικόνες, συμπεριλαμβανομένων των εικόνων των συντρόφων του. Η συζυγική ικανοποίηση κάθε συζύγου μετρήθηκε επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Βελτίωση της συντροφικής ικανοποίησης

Τα αποτελέσματα του πειράματος ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η πειραματική ομάδα εμφάνισε περισσότερες θετικές παρορμητικές αντιδράσεις για τον σύντροφό της κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πειραματική ομάδα επέδειξε επίσης μεγαλύτερη βελτίωση στη συζυγική ικανοποίηση, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Με άλλα λόγια όσοι έβλεπαν φωτογραφίες μικρών ζώων μαζί με φωτογραφίες του συντρόφου τους άρχισαν να νιώθουν καλύτερα για αυτόν και τη σχέση τους. Υπήρξε δηλαδή μια βελτίωση στη σχέση τους, σε αντίθεση με αυτούς που έβλεπαν εικόνες μικρών ζώων μαζί με άλλες άσχετες εικόνες.

“Αν είσαι σε μια σχέση και έχεις πολλές ωραίες εμπειρίες με τον σύντροφό σου, μαθαίνεις να συνδέεις τον σύντροφό σου με αυτές τις εμπειρίες και αισθάνεσαι καλά”, ανέφερε ο McNulty, ο οποίος συμπλήρωσε: “Πραγματικά εξεπλάγην από το γεγονός ότι όλο αυτό που κάναμε λειτούργησε. Όλη η θεωρία που εξέτασα σχετικά με την αξιολογική κλιμάκωση έδειχνε ότι θα μπορούσε κάτι τόσο απλό και άσχετο με το γάμο ή τη σχέση δυο ανθρώπων να επηρεάσει το πώς οι άνθρωποι αισθάνονται για αυτά. Παρόλα αυτά τα ευρήματα με έκαναν λίγο επιφυλακτικό.”

Ενώ ο McNulty και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος έμαθε να συμπαθεί τον/την σύζυγο μετά την παρατήρηση φωτογραφιών με όμορφα μικρά ζώα δίπλα στις γαμήλιες φωτογραφίες τους, ο ίδιος θα παραδεχτεί ότι δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για διαχρονικά αποτελέσματα από αυτή την αρχική έρευνα.

Σχετικά άρθρα

Ο μικρός Φούφης βρέθηκε παρατημένος στο δρόμο- Ψάχνει ένα σπίτι και πολλές αγκαλιές

Τα do’s and dont’s που ισχύουν για τις λιχουδιές του κατοικίδιου και τον τρόπο που τις δίνετε

Άρχισε η ηλικιωμένη γάτα σας να μην κοιμάται καλά; Τι πρέπει να κάνετε για να τη βοηθήσετε