Το κουτάβι μου σταμάτησε να τρώει: Αιτίες και Λύσεις
Κωνσταντίνα Μάλλιου
21/06/2023
Τα κουτάβια είναι η χαρά της ζωής, όμως μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν τρομερό άγχος στους κηδεμόνες τους.
Αν και συνήθως είναι λαίμαργα και καταβροχθίζουν ότι βρουν μπροστά τους, μπορεί κάποια στιγμή να χάσουν αυτή την όρεξη.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που συμβαίνει αυτό, κάποιοι είναι απλοί και μπορείτε τους αντιμετωπίσετε μόνοι σας, ενώ κάποιοι άλλοι απαιτούν μια βόλτα απ’ τον κτηνίατρο.
Εξάντληση
Ένας πρώτος λόγος που μπορεί το μικρό σας χνουδωτό κουτάβι να μην τρώει είναι γιατί έχει παίξει και τρέξει τόσο πολύ που πραγματικά εξαντλήθηκε. Ίσως απλά χρειάζεται έναν υπνάκο προτού αρχίσει να τρώει πάλι. Αφήστε το να ξεκουραστεί και μόλις ξυπνήσει πολύ πιθανό να πέσει με τα μούτρα στο φαγητό του. Δεν πειράζει να παραλείψει ένα γεύμα εφόσον φάει το επόμενο.
Απόσπαση προσοχής
Η προσοχή των κουταβιών αποσπάται πολύ εύκολα. Αν στο σπίτι υπάρχει φασαρία, αν χτυπήσει το κουδούνι ή αν σας δει να πηγαίνετε στην κουζίνα μπορεί να είναι πολύ ενθουσιασμένο για να φάει. Οπότε κάντε υπομονή μέχρι να ηρεμήσουν και πάλι τα πνεύματα και τότε λογικά θα είναι έτοιμο να φάει το γεύμα του.
Άγχος
Αν υπήρξε κάποια πρόσφατη αλλαγή στο σπίτι σας, κάποια μετακόμιση, προσθήκη ενός νέου μέλους είτε ανθρώπου είτε κατοικιδίου, τότε πολύ πιθανό αυτός να είναι ένας από τους λόγους που το κουτάβι σας σταμάτησε να τρώει. Προσπαθήστε παρά τις αλλαγές, οι ώρες του φαγητού να παραμείνουν ίδιες και βεβαιωθείτε ότι επικρατεί ησυχία εκείνη την ώρα ώστε να μην του αποσπάται κ η προσοχή. Αν είστε κηδεμόνας και άλλου κατοικιδίου σκεφτείτε να τοποθετήσετε το μπολ του μικρού σας κουταβιού σε διαφορετικό μέρος από το άλλο ζωάκι.
Ανθρώπινη τροφή
Αν το μικρό χαριτωμένο σας σκυλάκι δοκίμασε ανθρώπινη τροφή είναι πολύ πιθανό να σταματήσει να τρώει και να γίνει επιλεκτικό διαλέγοντας τα κομμάτια που θέλει και αφήνοντας τα υπόλοιπα. Γενικά τα κουτάβια είναι αρκετά λαίμαργα, τρώνε το φαγητό τους και δεν είναι ιδιότροπα. Δεν είναι λόγος ότι δεν τους αρέσει η συγκεκριμένη κροκέτα, απλά θέλουν να σας πείσουν να τους δώσετε από το φαγητό σας.
Πολλές λιχουδιές
Η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική για τα κουτάβια και αυτό περιλαμβάνει πολλές λιχουδιές επιβράβευσης όταν κάνουν το σωστό. Οπότε μπορεί να χορταίνει κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης με τις λιχουδιές και μετά να μην έχει όρεξη για το κανονικό του γεύμα. Δοκιμάστε αντί για λιχουδιές να του δίνετε ως επιβράβευση το φαγητό ή τα κόβετε τα μπισκοτάκια του σε πολύ μικρά κομμάτια ώστε να μην δίνετε τελικά μεγάλες ποσότητες.
Ασθένεια
Η πλήρης απώλεια όρεξης μπορεί να σημαίνει ότι το κουτάβι σας δεν είναι πρόθυμο ούτε να φάει ούτε να παίξει. Επίσης μπορεί να έχει μασήσει και καταπιεί κάτι άλλο πέρα από την τροφή του, για παράδειγμα παπούτσι ή ξύλο και να το πονάει το στομάχι του. Αν αντιμετωπίζει και άλλα συμπτώματα όπως ατονία, καλέστε τον κτηνίατρο.
Οδοντικά προβλήματα
Όπως και τα μωρά έτσι και τα κουτάβια όταν έχουν πονόδοντο γκρινιάζουν και δεν θέλουν να φάνε. Ο πόνος αυτός μπορεί να τα κάνει να μην επιθυμούν ξηρά τροφή για λίγες μέρες. Όμως επειδή τα κουτάβια είναι επιρρεπή σε ατυχήματα, βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν τραυματιστεί τρώγοντας κάτι σκληρό ή δεν έχουν σπάσει κάποιο δόντι τους.
Εμβόλια
Τα εμβόλια μπορεί να επιφέρουν κάποιες παρενέργειες τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους. Επομένως είναι φυσιολογικό το κουτάβι σας να νιώσει μια μικρή αδιαθεσία ή κόπωση, ίσως ανεβάσει και πυρετό οπότε να μην έχει διάθεση για φαγητό. Μην αγχωθείτε εκτός αν η μειωμένη όρεξη κρατήσει πάνω από μια μέρα.
Ζέστη
Τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της υπερβολικής ζέστης η όρεξη όλων μειώνεται. Έτσι συμβαίνει και στα κουτάβια. Όταν τρώνε παράγεται θερμότητα με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα δυσάρεστο συναίσθημα οπότε τρώγοντας λιγότερο επιβραδύνουν το μεταβολισμό τους. Βεβαιωθείτε ότι του παρέχετε πάντα κρύο νερό και είναι σε όσο πιο δροσερό περιβάλλον γίνεται.
Πόσο καιρό μπορεί να μείνει χωρίς φαγητό;
Όταν ένα σώμα βρίσκεται στην ανάπτυξη χρειάζονται να λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία μέσω της τροφής, οπότε δεν πρέπει το κουτάβι σας να μένει νηστικό για ημέρες. Συμβουλευτείτε το κτηνίατρο που το παρακολουθεί για μερικές χρήσιμες συμβουλές.
Αν το κουτάβι σας αρχίσει να κάνει εμετούς και διάρροια τότε η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι απαραίτητη για να μην αφυδατωθούν.
Πώς θα φάει ξανά;
Αν το κουτάβι σας εκτός από μειωμένη διάθεση για φαγητό, έχει και μειωμένη διάθεση για παιχνίδι ή άλλα συμπτώματα καλέστε άμεσα τον αρμόδιο κτηνίατρο. Διαφορετικά υπάρχουν μερικές συμβουλές που ίσως βοηθήσουν την κατάσταση.
Αφήστε το σκυλάκι σας να φάει όταν είναι πραγματικά έτοιμο χωρίς να το πιέσετε γιατί θα έχει αντίθετα αποτελέσματα.
Δοκιμάστε να τοποθετήσετε την τροφή μέσα σε κάποιο παιχνίδι όπως το kong, και έτσι μπορεί να του κεντρίσετε το ενδιαφέρον κάνοντας την ώρα του φαγητού διασκεδαστική.
Επίσης προσπαθήστε να μειώσετε την ποσότητα των λιχουδιών ή σνακ που του δίνετε ώστε να έχει περισσότερη όρεξη να φάει το γεύμα του. Βεβαιωθείτε ότι οι ώρες των γευμάτων είναι ήρεμες και τίποτα δεν θα του αποσπάσει την προσοχή. Μια ακόμα χρήσιμη συμβουλή είναι να αναμίξετε την ξηρά τροφή με κάποια κονσέρβα κατάλληλη για κουτάβια για να υπάρχει ένα δέλεαρ. Η διατροφή του θα εξακολουθήσει να είναι υγιής και ισορροπημένη.