string(0) ""

Το άλλο πρόσωπο του Μίμη Δομάζου – Φιλόζωος, αγωνιστής για τα δικαιώματα των ζώων

Team Petmou

24/01/2025

Ο κόσμος του ελληνικού ποδοσφαίρου αποχαιρέτησε σήμερα τον “στρατηγό” Μίμη Δομάζο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών από ανακοπή καρδιάς, δύο μέρες μετά τα γενέθλιά του.

Οι φιλόζωοι στην Ελλάδα, όμως, δεν τον θυμούνται μόνο ως έναν διεθνή ποδοσφαιριστή, ως έναν εξαιρετικό επιθετικό μέσο, κι ως έναν μεγάλο δάσκαλο που ενέπνευσε χιλιάδες νέους, αλλά και ως έναν αρωγό της φιλοζωίας, κι έναν αγωνιστή για τα δικαιώματα των ζώων.

(Facebook Μίμης Δομάζος)

Ακαδημίες… φιλοζωίας

Το έργο του μεγάλου ποδοσφαιριστή ήταν γνωστό στους φιλοζωικούς κύκλους, και όχι μόνο, καθώς πριν κάποια χρόνια δημιούργησε την πρώτη δωρεάν ακαδημία ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, ζητώντας από τους νεαρούς μαθητές ως μοναδικό αντάλλαγμα να προσφέρουν ζωοτροφές για τα αδέσποτα. Όπως μπορούσε κανείς να διαβάσει στην ανακοίνωση που είχε κυκλοφορήσει τότε, η Ακαδημία «αλλάζει το παιχνίδι και αποκτά φιλοζωικό χαρακτήρα», καλώντας παιδιά από 4 έως 16 ετών να στηρίξουν τα αδέσποτα ζώα του Δήμου Αθηναίων, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα δωρεάν προπονήσεις για ολόκληρη τη σεζόν.

Όπως είχε δηλώσει η Πόπη Δομάζου, κόρη του μεγάλου ποδοσφαιριστή και τότε δημοτική σύμβουλος Αθηνών, η οποία είχε και την ξεχωριστή αυτή ιδέα: «Ο πατέρας μου, ο Μίμης Δομάζος, μαθαίνει τα μυστικά της μπάλας στα παιδιά και αποφασίσαμε, μέσω της δράσης μας, να στηρίξουμε και τα αδέσποτα».

Προσφέροντας τροφές για τα αδέσποτα στο Δήμο Αθηναίων (Facebook Πόπη Δομάζου)

Διακρίσεις για την εθελοντική προσφορά του

Η φιλοζωική προσφορά του Μίμη Δομάζου ήταν γνωστή στους φιλοζωικούς κύκλους, καθώς είχε βραβευτεί μαζί με την κόρη του για τη συνεισφορά τους στον αθλητισμό και τη φιλοζωία από την ΠΦΠΟ (Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία).

Δεν ήταν μία και δύο οι φορές που είχε επισκεφτεί καταφύγια αδέσποτων ζώων, μαζί με την κόρη του Πόπη Δομάζου, για να προσφέρει τις τροφές που συγκέντρωνε από τα παιδιά που συμμετείχαν στην Ακαδημία.

Είχε υιοθετήσει, μάλιστα, ένα αξιολάτρευτο σκυλάκι, τον Wembley, τον οποίο είχε αναλάβει εικονικά μέχρι να βρει το παντοτινό του σπίτι.

Η φιλοζωική προσφορά του Μίμη Δομάζου ήταν γνωστή στους φιλοζωικούς κύκλους (Facebook Πόπη Δομάζου)

Η Ακαδημία του Μίμη Δομάζου είχε τότε αναφέρει χαρακτηριστικά: “Είμαστε δίπλα στην τεράστια αυτή προσπάθεια που κάνουν στο Δήμο Αθηναίων, δίπλα σε όλη την ομάδα, δίπλα στην Εντεταλμένη Σύμβουλο και Υπεύθυνη για τα ζώα Σεραφίνα Αβραμίδου, δίπλα στην Προϊσταμένη του τμήματος Αστικής Πανίδας Μάτζυ Μορφέτα. Δώσε αγάπη. Υιοθέτησε ένα αδέσποτο”.

Ο Μίμης Δομάζος αγαπούσε πολύ τα παιδιά και τα ζώα (Facebook Πόπη Δομάζου)

Η γνωστή για τη φιλοζωική της δράση Σεραφίνα Αβραμίδου (πρώην εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων για τα αδέσποτα ζώα) αποχαιρέτησε τον σπουδαίο ποδοσφαιριστή με μία ανάρτηση στο Facebook:

«Εγώ θα τον θυμάμαι πάντα έτσι! Γιατί τι σημασία έχει να είσαι κορυφή στον τομέα σου αν δεν είσαι “μεγάλος” σαν άνθρωπος… Και ο Στρατηγός ήταν ακριβώς αυτό. ΑΝΘΡΩΠΟΣ με όλα τα γράμματα κεφαλαία. Αγαπούσε τα παιδιά, αγαπούσε τα ζώα, αγαπούσε τον αθλητισμό και αγαπούσε με πάθος την οικογένειά του.

Είχα την χαρά και την τιμή να τον ζήσω από κοντά λόγω της φιλίας μου με την Popi του. Μαζί έφτιαξαν την πρώτη δωρεάν ακαδημία ποδοσφαίρου, όπου τα παιδιά που συμμετείχαν δεν πλήρωναν αλλά μάζευαν τροφές για τα αδέσποτα, τις οποίες μετέφερε ο ίδιος όπου υπήρχε ανάγκη.

Είχε επισκεφθεί πολλές φορές το καταφύγιο του Σωκράτη του Δήμου Αθηναίων, υιοθετώντας εικονικά σκυλάκια τα οποία έβρισκαν αμέσως οικογένεια, όπως ο μικρούλης Wembley που κρατάει στην αγκαλιά του στην φωτογραφία.

Έφυγε όρθιος και περήφανος, όπως άξιζε σε έναν τέτοιο άνθρωπο.

Στρατηγέ, καλό σου ταξίδι! Είμαι σίγουρη ότι στην άλλη πλευρά του Ουράνιου Τόξου σε υποδέχθηκαν με κουνιστές ουρές όλα τα ζωάκια που βοήθησες. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ.»

Σχετικά άρθρα

Χιμπατζήδες μητέρα και κόρη ανέπτυξαν νοηματική γλώσσα -Ένα εκπληκτικό φαινόμενο

Γιατί ο θηλυκός σκύλος αρχίζει να γλείφει τα μωρά του αμέσως μετά τη γέννα; Ο λόγος που οι άνθρωποι δεν το κάνουν

Αυτά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας μεγαλώνει – Πώς να τη βοηθήσετε