string(0) ""

Τι προκαλεί γαστρίτιδα στους σκύλους και πώς να την αντιμετωπίσετε

Στέλλα Πανοπούλου

22/10/2023

Photo: Unsplash

Αν δείτε τον σκύλο σας να κάνει εμετό, πολλές φορές επαναλαμβανόμενα, ένα από τα πιθανά σενάρια είναι πως έχει πάθει γαστρίτιδα, η οποία προκαλείται όταν ερεθίζεται η επίστρωση του στομάχου.

Όταν το στομάχι λειτουργεί φυσιολογικά, η βλενώδης επίστρωσή του προστατεύει από την οξύτητα, τα βακτήρια, και τις αλλαγές στη θερμοκρασία, και επιδιορθώνει τους κατεστραμμένους ιστούς. Όταν η επίστρωση του στομάχου ερεθίζεται, δεν μπορεί να προστατεύσει το στομάχι από επιβλαβή, ξένα υλικά. Αυτό οδηγεί σε γαστρεντερικά προβλήματα. Αν μείνει χωρίς θεραπεία, η γαστρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις και έλκος.

Η γαστρίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια:

Η οξεία γαστρίτιδα εμφανίζεται ξαφνικά και απότομα, και συνήθως προκαλείται από την πέψη κάποιας ακατάλληλης ή τοξικής τροφής.

Η χρόνια γαστρίτιδα κρατά καιρό ή επανεμφανίζεται με συμπτώματα που επιμένουν. Συνήθως οφείλεται σε κάποια άλλη, υποκείμενη παθολογική αιτία, για τον εντοπισμό της οποίας χρειάζονται διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις.

Τα συμπτώματα της γαστρίτιδας είναι τα εξής:

– εμετός που μπορεί να είναι μαύρος, να περιέχει αίμα ή χολή, να είναι αφρώδης ή να περιέχει φαγητό ή ξένα σώματα (π.χ. γρασίδι)

– μη φυσιολογικά κόπρανα – διάρροια που μπορεί να περιέχει αίμα, μαύρα κόπρανα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην περίπτωση που παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα του σκύλου σας, επισκεφτείτε αμέσως τον/την κτηνίατρο.

– ανορεξία

– πόνος κι ευαισθησία στην κοιλιακή χώρα

– υπνηλία/καταβολή

– αυξημένη δίψα και αφυδάτωση

Οι αιτίες της γαστρίτιδας είναι οι παρακάτω:

– κατάποση ξένου σώματος π.χ. κόκαλα, ύφασμα, πέτρες, πλαστικό, χαρτί

– τοξικές τροφές ή τροφές που προκαλούν αλλεργίες και μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια γαστρίτιδα

– κατάποση άλλων τοξικών ουσιών που μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα χημικά όπως καθαριστικά προϊόντα, ανθρώπινα φάρμακα, άμμος γάτας, υλικό εδαφοκάλυψης, συγκεκριμένα φυτά (π.χ. νάρκισσοι, υάκινθοι, τουλίπες)

– συστημική νόσος όπως παγκρεατίτιδα, ηπατική νόσος, ιογενής ή βακτηριακή λοίμωξη

Πώς διαγιγνώσκεται η γαστρίτιδα;

Ο/η κτηνίατρός σας θα διαγνώσει τον σκύλο σας με γαστρίτιδα βάσει διάφορων παραγόντων. Θα λάβει πλήρες ιστορικό του σκύλου σας και θα σας ρωτήσει εάν παρατηρήσατε πως έφαγε κάτι ασυνήθιστο. Στη συνέχεια, θα διενεργήσει μια σειρά από εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, ανάλυση αίματος, ούρων και κοπράνων, ανάλογα με τις πληροφορίες που θα δώσετε. Στην περίπτωση που ο/η κτηνίατρός σας θεωρεί πιθανό ο σκύλος σας να επηρεάζεται αρνητικά από την καθημερινή τροφή του, ενδέχεται να σας συστήσει να δοκιμάσετε κάποια άλλη τροφή ως διαγνωστικό εργαλείο.

Στην περίπτωση της χρόνιας γαστρίτιδας, ο/η κτηνίατρός σας μπορεί να ακολουθήσει πιο σύνθετες διαγνωστικές μεθόδους που περιλαμβάνουν π.χ. γαστρική βιοψία.

Πώς θεραπεύεται η γαστρίτιδα;

Αφού εντοπιστεί η ουσία που προκαλεί ερεθισμό, ο/η κτηνίατρός σας θα σας συστήσει να την αφαιρέσετε από τη διατροφή του σκύλου σας ή/και να την καταστήσετε μη προσβάσιμη. Πολλές περιπτώσεις οξείας γαστρίτιδας χρειάζονται μόνο την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και μπορούν να επιλυθούν χωρίς ιδιαίτερη ιατρική παρέμβαση. Ενδέχεται ο/η κτηνίατρος να σας συστήσει, επίσης, να μην ταΐσετε τον σκύλο σας για διάστημα κάποιων ωρών για να ηρεμήσει το στομάχι του. Όταν πλέον μπορεί να φάει χωρίς να κάνει εμετό, είναι προτιμότερο να τον ταΐσετε κάτι ελαφρύ. Μπορεί, ακόμα, να χρειαστούν αντιβιοτική ή αντιεμετική αγωγή. Κατά την περίπτωση όπου ο σκύλος σας έχει αφυδατωθεί από τους πολλούς εμετούς και κάνει εμετό ακόμη και το νερό, ίσως χρειαστεί να νοσηλευτεί για να ενυδατωθεί με τη βοήθεια ορών.

Εάν η γαστρίτιδα οφείλεται σε κάποια σοβαρότερη νόσο, τότε ο/η κτηνίατρος θα ακολουθήσει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα που θα στοχεύει στην αντιμετώπισή της.

Σχετικά άρθρα

Τα do’s and dont’s που ισχύουν για τις λιχουδιές του κατοικίδιου και τον τρόπο που τις δίνετε

Έχει το φαγητό την ίδια γεύση για εμάς και για τα ζώα; Δείτε από τι καθορίζεται

Δείτε αν επιτρέπεται να φάει ο σκύλος σας αγγούρι