string(0) ""

Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι αν ο σκύλος σας καταπιεί μπαταρία

Μυρτώ Τζώρτζου

18/09/2023

Οι μπαταρίες βρίσκονται στην κυριολεξία παντού. Στα τηλεχειριστήρια, τα φορητά CD player, σε πολλά στολίδια που βάζουμε στο σπίτι μας, στα παιχνίδια σκύλων, στα ρολόγια και αλλού. Και συχνά δεν μας περνάει από το μυαλό ότι ο σκύλος μας μπορεί να καταπιεί κάποια. Τι γίνεται όμως σε μια τέτοια περίπτωση;

Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι είτε την έχει απλά στο στόμα του είτε την κατάπιε πρέπει να μην καθυστερήσετε καθόλου και να λάβετε γρήγορα μέτρα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ξεπλύνετε το στόμα του ζώου σας με χλιαρό νερό. Αμέσως μετά καλέστε τον κτηνίατρό σας και ενημερώστε τον. Σε καμία περίπτωση μην πανικοβληθείτε. Ο πανικός φέρνει το ένα λάθος μετά το άλλο.

Οι περισσότερες μπαταρίες, προκειμένου να μεγαλώσει η διάρκεια της ζωής τους, περιέχουν υδροξείδιο του καλίου. Αυτές είναι οι λεγόμενες αλκαλικές μπαταρίες. Το υδροξείδιο του καλίου προκαλεί έλκη και εγκαύματα στη στοματική κοιλότητα, ιδίως στη γλώσσα, στον οισοφάγο και στο δέρμα. Εάν το υγρό διαρρεύσει στο δέρμα, μπορεί να προκληθούν δερματικά εγκαύματα.

Δυστυχώς όποιο είδος μπαταρίας και να καταπιεί ο σκύλος σας, να ξέρετε ότι δεν υπάρχουν πραγματικά πρώτες βοήθειες που μπορείτε να κάνετε, εκτός αν ο σκύλος σας κάνει αμέσως εμετό την μπαταρία ολόκληρη και χωρίς να τη μασήσει.

Ποια συμπτώματα μπορεί να εμφανίσει ο σκύλος μου αφού φάει μια μπαταρία;

Όπως αναφέραμε οι μπαταρίες περιέχουν τοξικά μέταλλα που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα του σώματος. Αυτό το οξύ που έχουν και είναι καυστικό καίει τα κύτταρα.

Οπότε αν ο σκύλος σας έφαγε μια μπαταρία, είναι κάτι επείγον γιατί μπορεί να αρχίσει να προκαλεί προβλήματα σε μόλις 15 λεπτά.

Μην προσπαθήσετε να προκαλέσετε εμετό στο σπίτι, όπως πολλοί σκέφτονται. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με άλλες δηλητηριάσεις, η πρόκληση εμετού για την προσπάθεια αφαίρεσης των μπαταριών μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Και αυτό γιατί αν κάνει εμετό το διαβρωτικό υλικό, μπορεί να μεγαλώσει πολύ η βλάβη στο λαιμό του.

Ακολουθούν ορισμένα άλλα κοινά συμπτώματα:

● Υπερβολικά σάλια
● Ναυτία
● Ερυθρότητα ή εξάνθημα της στοματικής κοιλότητας
● Χρωματισμός των δοντιών (μπορεί να μαυρίσουν)
● Συχνή κατάποση
● Κοιλιακός πόνος
● Εξόγκωμα στο λαιμό, όπου μπορεί να μείνει η μπαταρία

Σχέδιο θεραπείας

Να ξέρετε ότι το ζωάκι σας θα παραμείνει στον κτηνίατρο για τη διαδικασία ίασης, ειδικά εάν η μπαταρία έχει σφηνωθεί είτε στον οισοφάγο είτε στην περιοχή του λαιμού, είτε γύρω από την καρδιά ή το διάφραγμα.

Αυτή η περίπτωση θα δικαιολογήσει την ενδοσκοπική αφαίρεση που πρέπει να γίνει. Μια μικρή κάμερα θα περάσει μέσα από το κατοικίδιο ζώο σας, ώστε η μπαταρία να αφαιρεθεί καθαρά και αποτελεσματικά. Ανεξάρτητα από τις δεξιότητες και τον εξοπλισμό του εκάστοτε κτηνιάτρου, εάν η μπαταρία είναι αρκετά βαθιά, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αφαίρεση.

Επειδή από τις μπαταρίες μπορεί να διαρρεύσουν χημικές ουσίες, εάν φτάσουν στον κατώτερο γαστρεντερικό σωλήνα, συνήθως συνιστάται χειρουργική αφαίρεση εάν οποιοδήποτε τμήμα μπαταρίας φαίνεται στην ακτινογραφία.

Ο σκύλος σας μπορεί να χρειαστεί θεραπεία για έκθεση στα βαρέα μέταλλα, ανεξάρτητα από τη θέση της μπαταρίας και τα συμπτώματα που εμφανίζει.

Συμπερασματικά: Η πρόληψη, όπως γνωρίζουμε, είναι η καλύτερη θεραπεία. Έχετε τις μπαταρίες σε μέρη που δεν φτάνουν τα κατοικίδιά σας, σε ντουλάπια ή συρτάρια. Επίσης τα τηλεχειριστήρια και οι συσκευές με μπαταρίες επίσης θα πρέπει να είναι κάπου που να μην έχουν τα ζώα σας πρόσβαση. Και αν θέλετε να παίξει ο σκύλος σας με ένα παιχνίδι με μπαταρία, να είστε εκεί και να τον επιβλέπετε.

Σχετικά άρθρα

Τα do’s and dont’s που πρέπει να γνωρίζετε για τις λιχουδιές και τον τρόπο που τις δίνετε

Τι να περιμένετε όταν είναι έγκυος η σκυλίτσα σας

Έχει το φαγητό την ίδια γεύση για εμάς και για τα ζώα; Δείτε από τι καθορίζεται