Τι πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά για τους σκύλους ώστε να τους αγαπούν και να τους σέβονται
Μυρτώ Τζώρτζου
03/11/2024
Οι σκύλοι είναι υπέροχα πλάσματα, αγαπημένα μέλη της οικογένειάς μας. Είτε υιοθετήσετε ένα κουταβάκι είτε έναν μεγάλο σε ηλικία, ο σκύλος αυτός θα σας δίνει κάθε μέρα μόνο αγάπη. Τι άλλο θέλουμε άλλωστε.
Αν τώρα στο σπίτι ζουν και παιδιά, η χαρά τους που θα έχουν ένα ζωάκι θα είναι τεράστια. Εκτός μάλιστα από χαρούμενα και ευτυχισμένα, θα έχουν την τύχη να μάθουν και πολλά πράγματα για τη ζωή. Μεγάλοι δάσκαλοι ζωής οι σκύλοι.
Αυτό όμως που πρέπει να κάνουμε εμείς είτε έχουμε είτε δεν έχουμε σκύλο είναι να μεταδώσουμε στα παιδιά μας κάποιες γνώσεις σχετικά με αυτό το υπέροχο ζώο ώστε να το αγαπήσουν πραγματικά, όπως άλλωστε όλα τα ζώα. Αλλά και να μάθουν ένα πολύ βασικό. Το πώς να του συμπεριφέρονται αλλά και πώς θα είναι ασφαλή δίπλα του.
Μην αγχώνεστε όμως για αυτά όσο και αν σας φαίνονται βουνό. Όπως ξέρουμε τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια και μαθαίνουν εύκολα. Αρκεί να διδαχθούν. Οπότε εσείς πρέπει να είστε επιμελείς στην εκπαίδευση τόσο των σκύλων σας όσο και των παιδιών σας, τα οποία πρέπει να καθοδηγούνται και να διδάσκονται τον σωστό τρόπο αλληλεπίδρασης με τα αυτούς. Και να τους φέρονται με προσεκτικό και ευγενικό τρόπο.
Δείτε λοιπόν τι πρέπει να γνωρίζει ένα παιδί γενικά για τους σκύλους- είτε τους οικόσιτους είτε τους αδέσποτους- και ποια είναι η σωστή αλληλεπίδραση με αυτούς ώστε να είναι η σχέση του μαζί τους η καλύτερη δυνατή.
Οι σκύλοι μας αγαπούν
Το πρώτο και βασικό που πρέπει να γνωρίζει κάθε παιδί. Αυτό το κάνει να βλέπει έναν σκύλο σαν ισότιμο μέλος της οικογένειας και όχι απλά σαν ένα ζώο.
Τα σκυλιά μάς αγαπούν όσο τα αγαπάμε κι εμείς. Τα σκυλιά μαθαίνουν πολλά πράγματα και μπορούν να κοινωνικοποιηθούν. Δεν υπάρχει λόγος να τα φοβόμαστε ούτε να τα διώχνουμε μακριά. Απλά χρειάζεται να γνωρίζουμε όσα περισσότερα μπορούμε για τη συμπεριφορά τους και την ψυχολογία τους. Να τα αντιμετωπίζουμε πάντα με αγάπη και σεβασμό. Με αυτόν τον τρόπο, ένας σκύλος μπορεί να είναι ο καλύτερός μας φίλος – και να ξέρουμε, ποτέ δεν θα έχουμε έναν φίλο που να μας αγαπά και να μας νοιάζεται περισσότερο. Είναι επίσης εξαιρετικά στο να κρατούν μυστικά αφού δεν μιλούν.
Τι κάνουμε όταν συναντούμε έναν νέο σκύλο
Συχνά δεν είναι εύκολο να πούμε με σιγουριά αν ένας σκύλος είναι φιλικός ή όχι. Οπότε αν είστε με το παιδί σας- ή το παιδί σας είναι μόνο του έξω- και συναντήσετε κάποιον άγνωστο σκύλο, πείτε του ότι είναι καλύτερο να μην προσπαθήσετε να τον χαϊδέψετε. Το παιδί φυσικά, αν είναι φιλικό με τους σκύλους, θα ενθουσιαστεί βλέποντάς τον. Μην υποχωρήσετε όμως και το αφήσετε να πάει κοντά του.
Αν ο σκύλος τώρα είναι με τον κηδεμόνα του, ρωτήστε απαραιτήτως αν μπορείτε να τον πλησιάσετε και να τον χαϊδέψετε. Αν πάρετε θετική απάντηση, κρατήστε το πίσω μέρος του χεριού σας για να το μυρίσει σαν μια πρώτη γνωριμία. Τα σκυλιά επίσης είναι πιο χαρούμενα αν μπορούν εκείνα να σας πλησιάσουν, οπότε είναι καλύτερο να μη βιαστείτε στη γνωριμία αυτή. Σε καμία δε περίπτωση μη σταθείτε από πάνω του. Αυτές είναι πολύ βασικές γνώσεις για ένα παιδί. Πολλά όμως παιδιά τις αγνοούν γιατί απλά δεν τις διδάχτηκαν ποτέ. Και γίνονται ατυχήματα που τα κάνουν να φοβούνται και να μη θέλουν τους σκύλους μια ζωή.
Πώς συμπεριφερόμαστε αρχικά σε έναν σκύλο
Ως άνθρωποι, μας αρέσει να κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον στα μάτια, να αγκαλιαζόμαστε σφιχτά, να δείχνουμε τον ενθουσιασμό μας. Τα δε παιδιά συχνά ουρλιάζουν, φωνάζουν και παίζουν με θόρυβο ξεσηκώνοντας τους πάντες.
Για έναν όμως σκύλο αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να θεωρηθούν ως απειλή. Οπότε μάθετε το παιδί σας να μην κοιτάει τον σκύλο κατευθείαν στα μάτια, καθώς εκλαμβάνεται από το ζώο ως απειλή. Επίσης να μην τρέξει προς αυτόν, μην τον τρομάξει με φωνές (ακόμα κι αν ο σκύλος είναι παιχνιδιάρης) ή να τον αγκαλιάσει. Τα παιδιά είναι αυθόρμητα. Αυτά είναι τα πρώτα που κάνουν από ενθουσιασμό.
Αντ ‘αυτού, αφήνουμε τον σκύλο να μας πλησιάσει ο ίδιος και ακουμπάμε, όπως είπαμε και πιο πάνω, το μέρος κάτω από το πηγούνι ή το στήθος.
Τι κάνουμε αν μας πλησιάσει ένας επιθετικός σκύλος
Αυτό μπορεί να συμβεί παντού. Σε ένα φιλικό σπίτι, στο δρόμο, σε πάρκο. Μπορεί να είστε μαζί με το παιδί σας. Μπορεί όμως αυτό να είναι μόνο του. Να γυρνάει, για παράδειγμα, από το σχολείο.
Αν λοιπόν συναντήσουμε έναν άγνωστο σκύλο που φαίνεται επιθετικός, δεν τον κοιτάμε στα μάτια και δεν τρέχουμε ποτέ μακριά. Αντ ‘αυτού μαθαίνουμε το παιδί μας ότι μένουμε απολύτως ήρεμοι και ακίνητοι. Στεκόμαστε με τα χέρια μας στα πλευρά μας και γυρνάμε την πλευρά του σώματός μας. Αν κάποιος είναι κοντά, καλούμε βοήθεια με πολύ ήρεμο τόνο φωνής και, αν μπορούμε, αρχίζουμε σιγά-σιγά να απομακρυνόμαστε από το σκυλί μέχρι να βρεθούμε κάπου που θα είμαστε ασφαλείς.
Πώς φροντίζουμε έναν σκύλο
Αυτό είναι κάτι πολύ βασικό που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά. Οπότε θα πρέπει να μάθουν ότι τα σκυλιά χρειάζονται καλό φαγητό, νερό, ένα ζεστό κρεβατάκι και ένα προστατευμένο μέρος για ύπνο. Χρειάζονται παιχνίδια, άσκηση, καθημερινές βόλτες. Μερικές φορές δε μπορεί να χρειαστούν μπάνιο ή χτένισμα.
Φυσικά σε διαφορετικούς σκύλους αρέσουν διαφορετικά πράγματα. Πολλοί που έχουν μεγαλώσει με παιδιά έχουν συνηθίσει και δεν τους πειράζουν οι δυνατοί και ξαφνικοί θόρυβοι. Δεν τρομάζουν με το να τους κυνηγούν, να τους παίζουν, να τους αγκαλιάζουν σφιχτά ή ακόμα και να τους ντύνουν. Όμως δεν σημαίνει ότι επειδή ο σκύλος σας είναι έτσι θα είναι και όλοι οι σκύλοι το ίδιο. Κάποιοι ακόμα και οικόσιτοι δεν θέλουν πολλά πολλά και όταν τους ενοχλούν, γίνονται νευρικοί αλλά και κάποιες φορές και επιθετικοί.
Οπότε πάντα πρέπει να ρωτάμε τον κηδεμόνα ενός σκύλου τι μπορούμε να κάνουμε και τι όχι.
Πώς καταλαβαίνουμε πώς αισθάνεται ένας σκύλος
Στα παιδιά λέμε την αλήθεια για να είναι ενημερωμένα και προστατευμένα. Ότι τα σκυλιά αισθάνονται άγχος, μπορεί να λαχανιάσουν, να κουνήσουν το σώμα τους, να έχουν την ουρά τους ανάμεσα στα πόδια τους, να χαμηλώσουν το σώμα τους, να αρχίζουν να κλαψουρίζουν ή και να τρέξουν μακριά για να μας αποφύγουν.
Ένας σκύλος που αρχίζει να γίνεται επιθετικός μπορεί να μας κοιτάξει, να γρυλίσει ή να γαβγίσει, να έχει τα αυτιά του όρθια, να έχει την ουρά του ψηλά και τις τρίχες κατά μήκος του πίσω μέρους του λαιμού και της πλάτης σηκωμένες. Εάν δούμε κάποιο από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, μένουμε ήσυχοι και απομακρυνόμαστε από την περιοχή του σκύλου.
Τι δεν πρέπει να ταΐζουμε έναν σκύλο
Όταν τα παιδιά είναι μόνα τους στο σπίτι μπορεί να δώσουν για φαγητό ακατάλληλα πράγματα στον σκύλο. Κάτι που αρέσει σε εμάς δεν σημαίνει ότι δεν είναι επικίνδυνο να το καταναλώσει ο σκύλος μας.
Μεταξύ των πολλών απαγορευτικών είναι: Αβοκάντο, μαγειρεμένα κόκκαλα, γλειφιτζούρια, σοκολάτα, σταφύλια, σταφίδες, ξηρούς καρπούς, κρεμμύδια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, καρπούζι με κουκούτσια, αλκοόλ, τεχνητά γλυκαντικά και πολλά άλλα, τα οποία μπορείτε να μάθετε από τον κτηνίατρό σας. Και μετά να τα πείτε στο παιδί σας.
Τα σκυλιά είναι τόσο έξυπνα όσο ένα δίχρονο παιδί
Μερικά παιδιά ενθουσιάζονται όταν μαθαίνουν αυτό, ειδικά τα πολύ μικρά που είναι κοντά σε αυτή την ηλικία. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες ο μέσος σκύλος μπορεί να μάθει 165 λέξεις (όπως ένα παιδί 2 ετών), συμπεριλαμβανομένων σημάτων και χειρονομιών. Ένα δε 20% είναι σε θέση να καταλάβει έως και 250 λέξεις και σήματα, το οποίο είναι περίπου το ίδιο με ένα παιδί δυόμισι ετών.