Τι νιώθει ο σκύλος σας όταν τον μαλώνετε – Εναλλακτικοί τρόποι να τον διορθώσετε
Αγγελική Μακρή
14/04/2025

Ένα από τα πράγματα που μας δημιουργεί ενοχές είναι οι φορές που φωνάξαμε στον σκύλο μας. Όταν κάνει ζημιές, όταν λερώνει εκεί που δεν πρέπει, όταν δεν ελέγχουμε τον εαυτό μας, κάνουμε το λάθος και τον μαλώνουμε.
Ο ίδιος ο τετράποδος φίλος μας παίρνει ένα βλέμμα ενοχής, ενώ κάποιες φορές κρύβεται ή αντιδράει. Όλα αυτά που κάνει είναι αποτέλεσμα των συναισθημάτων που νιώθει κάθε φορά που τον μαλώνουμε. Οι σκύλοι είναι πολύ κοινωνικά πλάσματα και αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς με τους κηδεμόνες τους. Τι νιώθουν, λοιπόν, όταν από εκεί που τους δίνουμε λιχουδιές και τους γεμίζουμε με χάδια, ξαφνικά αλλάζει η δική μας γλώσσα του σώματος;

Ο σκοπός σε αυτό το άρθρο είναι να σας αποτρέψει από τέτοιες συμπεριφορές, αλλά και να σας προτείνει εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης ενός τέτοιου περιστατικού.
Τι νιώθει ο σκύλος όταν τον μαλώνετε:
Άγχος: Έχει παρατηρηθεί πως ανεβαίνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό ενός σκύλου όταν τον φωνάζει ο κηδεμόνας του. Παράλληλα, μπορεί την ώρα που ακούει το μάλωμα να χασμουρηθεί, αντίδραση που σημαίνει πως νιώθει νευρικότητα.
Μπερδεύεται: Αυτό συμβαίνει όταν λείπουμε από το σπίτι και όταν επιστρέφουμε, βλέπουμε πως έχει κάνει κάποια ζημιά. Αν του φωνάξουμε, θα μπερδευτεί, καθώς για εκείνον, ο χρόνος είναι το τώρα. Δεν μπορεί να συνδέσει τη συμπεριφορά μας με κάτι που έκανε στο παρελθόν. Άρα, ενώ έρχεται με χαρά να μας προϋπαντήσει και περιμένει από εμάς χάδια, εμείς τον μαλώνουμε. Μια άλλη περίπτωση όπου συμβαίνει αυτό είναι με το γάβγισμα. Ο σκύλος έχει ως φωνή το γάβγισμα είτε για να δείξει ότι τον ενοχλεί κάτι είτε για να προειδοποιήσει. Αν τον κόβετε ενώ το κάνει, θα μπερδευτεί και δεν θα ξέρει πώς να φερθεί όταν περνάει κάποιος από το σπίτι ή όταν θέλει να βγει βόλτα.
Ανταγωνίζεται: Όταν φωνάζετε, ίσως να έχετε παρατηρήσει πως γαβγίζει έντονα ο σκύλος και πως όσο ανεβαίνει ο τόνος της φωνής σας, τόσο δυναμώνει και του τετράποδου φίλου σας. Αυτό συμβαίνει επειδή το βλέπει είτε σαν ένα άγριο παιχνίδι, είτε επειδή προσπαθεί να σας μιμηθεί.

Χάνει την εμπιστοσύνη του: Οι σκύλοι έχουν την ανάγκη να νιώθουν συναισθηματική ασφάλεια δίπλα στους ανθρώπους τους. Όταν σπάει αυτό το δέσιμο με τις φωνές, αισθάνονται μοναξιά, ανεπιθύμητοι και βιώνουν την απόρριψη μέσα από τις φωνές. Δεν μπορούν να καταλάβουν για ποιο λόγο γίνονται αποδέκτες αυτής της συμπεριφοράς και συχνά θα δείτε να απομονώνονται για λίγο, μέχρι να το ξεπεράσουν.
Φοβάται: Πόσες φορές σας έχει συμβεί το παρακάτω σκηνικό: Είστε έξω στη βόλτα με τον σκύλο, σε μέρος όπου επιτρέπεται να είναι ελεύθερος, χωρίς λουρί. Του φωνάζετε να έρθει, αλλά εκείνος σας αγνοεί. Όταν μετά από ώρα έρχεται, αρχίζετε να τον μαλώνετε. Εκτός ότι θα μπερδευτεί με το τι πρέπει να κάνετε όταν ακούει το όνομά του, θα συνδέσει παράλληλα το να έρχεται κοντά σας με τις φωνές σας. Κάπως έτσι μπορεί να ξεμάθει το να έρχεται όποτε τον φωνάζετε.
Ξεχνάει τις εντολές: Αν τον έχετε εκπαιδεύσει να κάνει κάποια πράγματα και επικοινωνείτε με αυτόν τον τρόπο, όταν του φωνάζετε, αντί να εφαρμόσετε όσα του έχετε μάθει, θα τον κάνουν να ξεχάσει τις εντολές.
To πιο σημαντικό είναι ότι ο σκύλος δεν διορθώνεται με τις φωνές, παρά μόνο κάνει λίγο πίσω, προσωρινά. Όπως και η σωματική βία, έτσι και η λεκτική, είναι ακατάλληλες και αναποτελεσματικές μέθοδοι για τη διαπαιδαγώγηση και τη γενικότερη συμπεριφορά προς τον σκύλο.
Πώς θα διορθώσετε τον σκύλο σας χωρίς να τον μαλώνετε
Από τις πρώτες μέρες που θα έρθει ο σκύλος στο σπίτι, θα πρέπει να βάλετε κάποιους κανόνες, να πάρετε κάποιες αποφάσεις και να φροντίσετε να τις τηρούν και οι υπόλοιποι άνθρωποι που ζουν μαζί σας. Μερικά από τα πράγματα που θα πρέπει να σκεφτείτε είναι αν θα του δίνετε τη δυνατότητα να κάνει τις ανάγκες του σε πάνα, πού θα κοιμάται, τι φαγητό θα τρώει, κλπ. Πρώτα από όλα όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε τι σκύλο υιοθετήσατε. Προφανώς και κάποια πράγματα προκύπτουν στην πορεία, όμως είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά της φυλής ή των φυλών από όπου προέρχεται. Έτσι θα καταλάβετε πώς εκτονώνεται, τι του αρέσει να κάνει, αν έχει έντονο το θηρευτικό ένστικτο, αν ταιριάζει σε σπίτι με μικρά παιδιά και άλλα τέτοια χρήσιμα στοιχεία του χαρακτήρα του.
Αν δεν μπορείτε να τα κατανοήσετε, αν δεν τα γνωρίζετε ή αν δεν είστε σίγουροι, ζητήστε συμβουλές από το καταφύγιο που τον υιοθετήσατε, τον κτηνίατρο ή κάποιον εκπαιδευτή. Σίγουρα, όλοι θα έχουν κάτι χρήσιμο να σας πουν.
Πώς μαθαίνει ο σκύλος
Ο τετράποδος φίλος σας χρειάζεται κίνητρο για να μάθει, να ξέρει δηλαδή πως κάνοντας κάτι, έρχεται κάτι ωραίο για εκείνον. Όταν κάθεται, έρχεται λιχουδιά, όταν δεν πηδάει επάνω σας, μπορεί να πάρει το παιχνίδι από τα χέρια σας και άλλες τέτοιες συνδέσεις που θα τον βοηθήσουν να μάθει εύκολα. Αναμφισβήτητα, αυτή η διαδικασία δεν είναι εξπρές, ούτε άκοπη. Θέλει ηρεμία, επιμονή και υπομονή. Δώστε στον σκύλο τον χώρο και τον χρόνο για να κατανοήσει τι ζητάτε, οπότε ζητήστε το με σαφήνεια και επιβραβεύστε τον τη στιγμή που το κάνει.
Ο χρόνος και ο τρόπος που το κάνετε έχουν πολύ μεγάλη σημασία και θα σας βοηθήσουν αν το δείτε σαν συνεργασία με τον σκύλο σας και όχι σαν εντολή και εκτέλεση. Αντί να τον μαλώνετε, διορθώστε τον με χαμηλή φωνή, δείξτε του τι πρέπει να κάνει και εκείνος, που θέλει πολύ να σας ευχαριστεί και να τον ανταμείβετε. Θα προσπαθήσει όσο μπορεί να το καταλάβει.
Στο τέλος της μέρας, δεν έχει σημασία να είναι ο σκύλος σας άριστος μαθητής, αλλά ευτυχισμένος και καλοζωισμένος. Σκοπός είναι να μην κινδυνεύει στην καθημερινότητά του, να τρώει ποιοτική τροφή, να παίζει και να εκτονώνεται. Η ζωή μαζί του είναι πολύ σύντομη για να του φωνάζετε και να τον μαλώνετε, οπότε σκεφτείτε το διπλά πριν κάνετε κάτι τέτοιο.