Τι να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει το φόβο του για τους σκύλους
Μυρτώ Τζώρτζου
20/04/2024
Σύμφωνα με τους ειδικούς μία από τις φοβίες της παιδικής ηλικίας είναι η φοβία για τα ζώα. Εκτιμάται ότι το 9% των παιδιών μέχρι την ηλικία των 12 ετών φοβάται τα ζώα. Η κυνοφοβία (φόβος των σκύλων) είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους.
Οι περισσότεροι γονείς καταλαβαίνουν ότι προκειμένου να βοηθήσουν το παιδί τους να ξεπεράσει το φόβο τους για τους σκύλους, πρέπει να βρουν τον κατάλληλο τρόπο ανάλογα πάντα με το χαρακτήρα του παιδιού τους. Ο τρόπος αυτός συνήθως είναι η έκθεση στον “κίνδυνο”, σε αυτό δηλαδή που φοβάται το παιδί ότι κινδυνεύει. Στον σκύλο σε αυτήν την περίπτωση. Πράγματι, αυτή η έννοια της «έκθεσης» είναι η βάση της πιο αποτελεσματικής θεραπευτικής προσέγγισης για τις φοβίες.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να πείσετε ένα παιδί που φοβάται τους σκύλους να πάει κοντά σε έναν, και ακόμη πιο δύσκολο να το κάνετε να πλησιάσει στο ζώο να το ακουμπήσει και όλο αυτό να είναι μια θετική εμπειρία.
Εμείς σας έχουμε μια λίστα 8 πραγμάτων που μπορείτε να κάνετε ώστε η διαδικασία να γίνει ευκολότερη, πιο χαλαρή και πιο αποτελεσματική και να βοηθήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το παιδί σας να ξεπεράσει το φόβο του για τους σκύλους.
1. Ανταμείψτε τη γενναία συμπεριφορά
Αναγνωρίστε τη γενναία συμπεριφορά του παιδιού σας και δείξτε του το. Επαινέστε το παιδί σας όταν δείτε ότι αισθάνεται λίγο νευρικό ή αβέβαιο, αλλά δεν κάνει πίσω: «Μπράβο, είσαι πραγματικά γενναίος αυτή τη στιγμή, παρόλο που νιώθεις λίγο φοβισμένος, έτσι δεν είναι;»
Μπορείτε μάλιστα να κάνετε το εξής: Κάθε φορά που το παιδί σας δείχνει κάποια ”γενναία” συμπεριφορά σχετικά με σκύλο, να κερδίζει ένα μικρό δωράκι, ένα αυτοκόλλητο, για παράδειγμα, για το τετράδιό του ή κάτι άλλο.
Εάν το κάνετε αυτό, το παιδί σας θα αρχίσει να αναζητά ευκαιρίες για να ανταμειφθεί. Και θα δείξει την ανάλογη συμπεριφορά για αυτό.
2. Ενθαρρύνετέ το
Η λέξη «ενθαρρύνω» σημαίνει κυριολεκτικά «δίνω θάρρος». Η ενθάρρυνση του παιδιού σας θα το βοηθήσει να είναι γενναίο.
Μπορείτε να το ενθαρρύνετε με τα λόγια σας, τον τόνο της φωνής και την έκφραση του προσώπου σας. Χρησιμοποιώντας φράσεις όπως “τα πας υπέροχα!” και “μπορείς να το κάνεις!” θα κάνει το παιδί σας να αισθάνεται πιο τολμηρό και πιο θετικό για να δοκιμάσει κάτι για το οποίο αισθάνεται φοβισμένο.
Ποτέ μην επικρίνετε το παιδί σας ή μην το κατηγορείτε για το πώς αντιδρά. Αν μπορούσαν τα παιδιά να επιλέξουν να μη φοβούνται, φυσικά και θα το έκαναν.
3. Αφήστε κατά μέρος τις δικές σας ανησυχίες
Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα για την αντιμετώπιση του φόβου του παιδιού σας είναι να αντιμετωπίσετε πρώτα από όλα τη δική σας αγωνία που φέρνει όλο αυτό σε εσάς ως γονέα του.
Μπορεί να σκέφτεστε συχνά κάποια πράγματα όπως «αν δεν μπορώ να το βοηθήσω στο φόβο του, είμαι ένας κακός γονιός» ή «αυτό είναι όλο λάθος μου». Ο φόβος του μπορεί ακόμη και να φέρει στην επιφάνεια δικές σας ανησυχίες, όπως «αν αυτό δεν βελτιωθεί, πώς θα έχει μια φυσιολογική ζωή;» Ή μπορεί απλά να μην αντέχετε να βλέπετε το παιδί σας να υποφέρει από το φόβο του.
Το να πιέζεστε και να ταλαιπωρείστε από αυτά τα «πράγματα» μπορεί να σας κάνει ανυπόμονους, υπερπροστατευτικούς ή κάποιες φορές μη συμπονετικούς. Παρατηρήστε τι νιώθει το παιδί σας όταν φοβάται και εξασκηθείτε στο να το βοηθήσετε σε αυτό. Αφήστε κατά μέρος τη δική σας δυσφορία και μη βασανίζεστε από άσχημες σκέψεις, ανεξάρτητα από το αν τις πιστεύετε ή όχι. Οι δικές σας ανησυχίες μπορεί να γίνουν πολύ εύκολα τροχοπέδη στο να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει τις φοβίες του.
4. Γίνετε σύμμαχός του
Συχνά βλέπουμε γονείς που είναι τόσο απελπισμένοι να κάνουν το σωστό και να διασφαλίσουν ότι το παιδί τους αντιμετωπίζει το φόβο του για τα σκυλιά, που καταλήγουν να κάνουν το παιδί τους να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να βασίζεται σε αυτούς για προστασία όταν τη χρειάζεται.
Για αυτό βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι «το καταλαβαίνετε». Ότι ανεξάρτητα από το πόσο παράλογος μπορεί να είναι ο φόβος του, εσείς καταλαβαίνετε πλήρως πόσο τρομακτικό μπορεί να είναι ένας σκύλος στο μυαλό του. Και ότι είστε στο πλευρό του. Γίνετε σύμμαχός του.
Αυτό σημαίνει να μην το πιέζετε ποτέ να κάνει κάτι που δεν είναι έτοιμο να κάνει. Ρωτήστε το πώς μπορείτε να το βοηθήσετε. Ρωτήστε το, για παράδειγμα, όταν πλησιάζει ένας σκύλος, “Θα ήθελες να σου κρατήσω το χέρι” ή ”Να ζητήσω να βάλουν στον σκύλο τους το λουρί;”
5. Να είστε υπομονετικοί
Το να ξεπεράσει το παιδί σας τους φόβους του απαιτεί χρόνο. Μερικές φορές αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι οδυνηρά αργή. Αν είστε όμως ανυπόμονοι και προσπαθείτε να βιάσετε την κατάσταση, όλο αυτό θα διαρκέσει ακόμη περισσότερο.
Λάβετε επίσης υπόψη ότι ακόμα κι αν το παιδί σας σημειώνει πρόοδο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι συνέχεια έτσι. Μπορεί όλη η διαδικασία να πάρει καιρό- συχνά πολύ καιρό. Δεν φεύγει ο φόβος από τη μία στιγμή στην άλλη. Θα έχετε αποτυχίες αλλά αυτό είναι κάτι φυσιολογικό.
6. Αντιμετωπίστε το φόβο
Ο βασικός, όπως αναφέραμε πιο πάνω, τρόπος για να ξεπεραστεί μια φοβία είναι να δημιουργηθούν θετικές εμπειρίες με αυτό που προκαλεί το φόβο.
Βρείτε λοιπόν ευκαιρίες για το παιδί σας να αντιμετωπίσει το φόβο του σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον όπου αισθάνεται ασφαλές. Για παράδειγμα, εάν ένας φίλος ή συγγενής έχει έναν ήρεμο σκύλο, θα μπορούσατε να επισκεφθείτε τον σκύλο, ο οποίος θα είναι με λουρί. Και δείτε πόσο κοντά του είναι πρόθυμο να έρθει το παιδί σας.
Πάντα να δίνετε εσείς το παράδειγμα. Εάν σκέφτεστε να προτείνετε στο παιδί σας να χαϊδέψει το σκυλί ή να του δώσει μια λιχουδιά, κάντε το πρώτα εσείς και στη συνέχεια ζητήστε του να το δοκιμάσει αυτό.
Και κάτι πολύ σημαντικό: Μην πάρετε σκύλο στο σπίτι πριν ξεπεράσει το παιδί σας εντελώς τις φοβίες του. Ειδικά κουτάβι. Τα κουτάβια μπορεί να είναι χαριτωμένα, αλλά είναι επίσης ζωηρά, ενεργητικά και συχνά απρόβλεπτα.
7. Ενημερωθείτε σωστά
Όσο περισσότερα γνωρίζετε για τα σκυλιά και τη συμπεριφορά τους, τόσο πιο ικανοί θα είστε να βοηθήσετε το παιδί σας να τα καταλάβει και να αλληλεπιδράσει μαζί τους. Το άγνωστο είναι πάντα τρομακτικό, οπότε η βασική γνώση της συμπεριφοράς και της εκπαίδευσης των σκύλων είναι εξαιρετικά χρήσιμη για κάποιον που τους φοβάται.
Υπάρχουν επίσης πολλοί μύθοι για τους σκύλους που ακούμε τους γονείς να επαναλαμβάνουν στα παιδιά τους όλη την ώρα. Ότι, για παράδειγμα, ορισμένες φυλές είναι από τη φύση τους φιλικές ή επιθετικές, ή ότι πρέπει να είμαστε «κυρίαρχοι» για να προκαλέσουμε το σεβασμό ενός σκύλου, και άλλα παρόμοια. Για αυτό ενημερωθείτε σωστά.
Ο διαχωρισμός της πραγματικότητας από τη μυθοπλασία θα σας βοηθήσει να καταλάβετε και να διδάξετε στο παιδί σας ότι τα σκυλιά είναι προβλέψιμα και ασφαλή.
8. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια
Εάν τώρα ο φόβος του παιδιού σας για τα σκυλιά τού προκαλεί σημαντική δυσφορία ή το κάνει να μην έχει μια φυσιολογική ζωή, μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια. Μην το κάνετε όμως μόνοι σας, αν δεν είστε ειδικοί. Το να ξεπεράσει κάποιος την κυνοφοβία μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Αποφύγετε επίσης τις μη επιστημονικές θεραπευτικές προσεγγίσεις που δεν έχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους. Θα ξοδέψετε το χρόνο και τα χρήματά σας και μπορούν ενδεχομένως να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Για αυτό ζητήστε βοήθεια από ειδικό που ξέρει καλά αυτό που κάνει και θα είναι σε θέση πραγματικά να σας βοηθήσει.