string(0) ""

Τι να κάνετε αν ο σκύλος σας φάει αλουμινόχαρτο

Στέλλα Πανοπούλου

19/08/2024

Photo: Shutterstock

Πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων, στις σπάνιες αλλά υπαρκτές στιγμές απελπισίας τους, μπορεί να παρομοιάσουν το να έχουν σκύλο ή γάτα με το να έχουν ένα μωρό που δεν μεγαλώνει ποτέ.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να είναι αυτή η εμπειρία σας. Ένα καλά εκπαιδευμένο κατοικίδιο είναι ένα χαρούμενο κατοικίδιο με ευτυχισμένους κηδεμόνες. Ακόμα, γνωρίζοντας τον κόσμο όσο περνούν τα χρόνια, το πιθανότερο είναι ότι το μικρό τερατάκι που υιοθετήστε θα αρχίσει να ηρεμεί, να μαθαίνει, και να ακούει περισσότερο.

Παρόλα αυτά, τα ζώα μπορούν να γίνουν απρόβλεπτα, ειδικά αν δεν έχουν εκπαιδευτεί επαρκώς, και υπάρχει περίπτωση να φτάσετε κι εσείς, κάποια στιγμή, στο σημείο να νιώσετε ότι πρέπει να κυνηγάτε συνέχεια ένα μωρό για να το σταματήσετε από το να κάνει κάτι επικίνδυνο για τον εαυτό του ή για τους άλλους. Πολλά κατοικίδια που δεν έχουν εκπαιδευτεί σωστά μπορεί να θέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο τρώγοντας ό,τι βρίσκουν μπροστά τους – ακόμα κι αν πρόκειται για μη βρώσιμα αντικείμενα.

Ένα απ’ αυτά τα αντικείμενα που μπορεί να σας μοιάζει πολύ περίεργο ως επιλογή για το κατοικίδιό σας, είναι το αλουμινόχαρτο. Το αλουμινόχαρτο υπάρχει σε κάθε σπίτι και χρησιμοποιείται κυρίως για το τύλιγμα των τροφίμων πριν τη φύλαξή ή τη μεταφορά τους. Επομένως, το να λιμπιστεί το σκυλάκι σας κάτι που μυρίζει ωραία και να το βουτήξει, τρώγοντας και λίγο αλουμινόχαρτο στο μεταξύ, δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε αν ο σκύλος σας φάει αλουμινόχαρτο, για την περίπτωση που χρειαστεί να διαχειριστείτε μια τέτοια κατάσταση.

Τι θα πάθει ο σκύλος μου αν φάει αλουμινόχαρτο;

Πιθανότατα, ο σκύλος σας δεν θα πάθει τίποτα σπουδαίο αν φάει λίγο αλουμινόχαρτο, αλλά καλό είναι να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σε κάθε περίπτωση. Το πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός του σκύλου σας στην κατάποση του μη βρώσιμου υλικού εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους, όπως είναι η ποσότητα του αλουμινόχαρτου που κατάπιε, ή η τροφή που περιεχόταν σε αυτό.

Το αλουμινόχαρτο αποτελείται από αλουμίνιο, το οποίο δεν είναι βαρύ μέταλλο και δεν προκαλεί κίνδυνο τοξικότητας. Παρόλα αυτά, η κατάποσή του συνεχίζει να εγκυμονεί κάποιους κινδύνους:

1. Αν ο σκύλος σας έφαγε πολύ αλουμινόχαρτο

Η πιθανότητα αυτή είναι αρκετά σπάνια, αλλά μπορεί να συμβεί. Αν ο σκύλος σας έχει καταφέρει να καταπιεί μια μεγάλη μπάλα αλουμινόχαρτου, αυτό μπορεί να προκαλέσει μερική ή ολική έμφραξη στο γαστρεντερικό και να χρειαστεί να αφαιρεθεί χειρουργικά. Μπορεί, ακόμα, να προκαλέσει ερεθισμό ή τραυματισμούς στο τοίχωμα του οισοφάγου ή του εντέρου.

2. Αν υπήρχε κάτι τοξικό μέσα στο αλουμινόχαρτο

Σε γενικές γραμμές, το πιο ανησυχητικό της υπόθεσης δεν είναι η κατάποση του αλουμινόχαρτου, αλλά η πιθανή κατανάλωση της τροφής που βρισκόταν τυλιγμένη μέσα σε αυτό. Υπάρχουν αρκετές τροφές που θεωρούνται ιδιαίτερα τοξικές για τους σκύλους, όπως είναι τα σταφύλια, το κρεμμύδι, και η σοκολάτα. Άλλες τροφές μπορεί να πέσουν βαριές στον σκύλο σας, και να του προκαλέσουν ενόχληση στο γαστρεντερικό ή παγκρεατίτιδα. Τέλος, αν το αλουμινόχαρτο περιείχε χαλασμένο φαγητό, ενδέχεται ο σκύλος σας να πάθει δηλητηρίαση.

3. Αν ο σκύλος σας τρώει συστηματικά αλουμινόχαρτο

Αν για κάποιο λόγο ο σκύλος σας τρώει συστηματικά αλουμινόχαρτο, είναι πιθανό τα κομματάκια να συσσωρευτούν μέσα στον γαστρεντερικό σωλήνα και να προκαλέσουν έμφραξη περνώντας στο έντερο.

Τι να κάνω αν έφαγε ο σκύλος μου αλουμινόχαρτο;

Παρακολουθήστε στενά τον σκύλο σας για τις επόμενες 24-48 ώρες. Προσφέρετέ του συχνά μικρά γεύματα, και βεβαιωθείτε ότι έχει πρόσβαση σε αρκετό φρέσκο νερό. Παρακολουθείτε τις κενώσεις του για την περίπτωση όπου βγάλει το κομμάτι του αλουμινόχαρτου. Σε κάποιες περιπτώσεις, το αλουμινόχαρτο μπορεί να προκαλέσει μικροτραυματισμούς ή ερεθισμούς στα τοιχώματα του εντέρου, επομένως μπορεί να δείτε λίγο αίμα στις ακαθαρσίες του σκύλου σας.

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να καλέσω τον κτηνίατρο;

Αν ο σκύλος σας έφαγε μεγάλη ποσότητα από αλουμινόχαρτο, συνιστάται να απευθυνθείτε αμέσως στον κτηνίατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συμβουλεύσει να προσκομίσετε τον σκύλο για εξετάσεις (π.χ. ακτινογραφία).

Αν ο σκύλος σας βρίσκει και τρώει συχνά αλουμινόχαρτο, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιας έλλειψης θρεπτικών συστατικών και ενδέχεται να χρειάζεται κάποια προσαρμογή στη διατροφή του. Ακόμα, υπάρχει περίπτωση ο σκύλος σας να υποφέρει από PICA, μια πάθηση κατά την οποία ένα ζώο καταπίνει συστηματικά μη βρώσιμα αντικείμενα και υλικά. Ο κτηνίατρος θα χρειαστεί περισσότερες πληροφορίες από εσάς για να μπορέσει να καταλήξει σε κάποια διάγνωση.

Καλέστε τον κτηνίατρο αν:

– Ο σκύλος σας έχει φάει μεγάλη ποσότητα αλουμινόχαρτου.

– Υπήρχε κάποια τοξική τροφή τυλιγμένη στο αλουμινόχαρτο (π.χ. σοκολάτα). Αν δεν είστε σίγουρος/η για τα περιεχόμενα του αλουμινόχαρτου, συζητήστε το με τον κτηνίατρο.

– Ο σκύλος σας σταματάει να τρώει ή να πίνει.

– Ο σκύλος σας αρχίζει να κάνει εμετό.

– Ο σκύλος σας μοιάζει αδύναμος κι έχει υπνηλία.

– Η κοιλιά του σκύλου σας μοιάζει να πονάει ή είναι πρησμένη.

– Υπάρχει αίμα στα περιττώματα του σκύλου σας για πάνω από 24 ώρες, ή η ποσότητα του αίματος αυξάνεται.

left arrow
right arrow

Τελευταίες σκέψεις: Ευτυχώς, είναι σχετικά απίθανο το ίδιο το υλικό να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στον σκύλο σας. Είναι σημαντικό, όμως, να ελέγξετε αν η τροφή που μπορεί να περιείχε το αλουμινόχαρτο είναι τοξική, και να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας ώστε να σας συμβουλεύσει κατάλληλα για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

Σχετικά άρθρα

Εκπαίδευση σκύλου: Τα 7 σημαντικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

Πώς να χρησιμοποιήσετε τις λιχουδιές για να εκπαιδεύσετε το κατοικίδιό σας

7 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το βάρος του σκύλου σας