string(0) ""

Τι να έχετε μέσα στο κουτί πρώτων βοηθειών του σκύλου σας

Στέλλα Πανοπούλου

24/10/2023

Photo: Shutterstock

Δεν μπορεί να προβλέψει κανείς ένα ατύχημα.

Αυτό που μπορεί να κάνει, είναι να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για την αντιμετώπισή του. Όλοι/ες έχουμε συγκεντρώσει τα απαραίτητα σε ένα κουτί πρώτων βοηθειών για να είμαστε πιο έτοιμοι/ες να διαχειριστούμε την περίπτωση ενός τραυματισμού ή κάποιας αδιαθεσίας στην οικογένειά μας. Έχετε σκεφτεί ποτέ, όμως, να φτιάξετε ένα τέτοιο κιτ και για τον σκύλο σας;

Ας δούμε τι χρειάζεται να έχετε μέσα στο κιτ πρώτων βοηθειών του σκύλου σας:

Τα πιο συχνά ατυχήματα που μπορεί να συμβούν στον σκύλο σας είναι τραυματισμοί που δημιουργούν πληγές. Για παράδειγμα, ο σκύλος σας μπορεί να δαγκωθεί από κάποιο άλλο ζώο κατά τη διάρκεια μιας διένεξης, ή μπορεί να τραυματιστεί πατώντας πάνω σε κάποιο αιχμηρό αντικείμενο, ή σκοντάφτοντας σε ένα κλαδί. Είναι, επομένως, σημαντικό, να έχετε κάτι με το οποίο θα μπορείτε να καθαρίσετε την πληγή.

Το οξυζενέ, το οινόπνευμα και το betadine απολυμαίνουν αποτελεσματικά από τα μικρόβια, αλλά μπορεί να βλάψουν το δέρμα του σκύλου σας. Χρησιμοποιήστε νερό από ένα μπουκάλι με σπρέι για να καθαρίσετε τη βρωμιά και τα βακτήρια από το δέρμα του σκύλου σας, και μετά καλύψτε το σημείο χαλαρά με καθαρή γάζα. Στην περίπτωση που υπάρχει ενεργή αιμορραγία, πιέστε τη γάζα στην περιοχή.

Αν ο σκύλος σας τραυματιστεί τόσο ώστε να χρειάζεται να του δέσετε την πληγή, είναι απαραίτητο να κανονίσετε και μια επίσκεψη στον/στην κτηνίατρό σας. Δεν είναι ιδανικό να δένετε μόνος/η σας μια πληγή στον σκύλο σας, αλλά μπορείτε να την καλύψετε για να αποφύγετε περαιτέρω μόλυνση μέχρι να φτάσετε στο κτηνιατρείο. Είναι σημαντικό ένας ειδικός να παρέχει τις κατάλληλες πρώτες βοήθειες στον σκύλο σας στις πρώτες ώρες μετά το ατύχημα, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης ή ελλιπούς ανάρρωσης.

Θυμηθείτε πως πρέπει να έχετε αυτό το κουτί πρώτων βοηθειών μαζί σας όπου πηγαίνετε, καθώς η πιθανότητα τραυματισμού αυξάνεται όταν βγαίνετε έξω από το σπίτι για να πάτε περίπατο ή για κάμπινγκ. Κολλήστε ένα χαρτί με τα στοιχεία επικοινωνίας του κοντινότερου εφημερεύοντος κτηνιατρείου ώστε να είναι συνεχώς εύκολα προσβάσιμο.

Στο κιτ πρώτων βοηθειών του σκύλου σας χρειάζεται να έχετε, ακόμα, τσιμπιδάκι για τα φρύδια, για να μπορείτε να αφαιρέσετε οτιδήποτε μπει κάτω από το δέρμα του, μια παγοκύστη, υγρά μαντηλάκια για σκύλους, γάντια μιας χρήσης, ιατρικό ψαλιδάκι, κάποιο αντιισταμινικό ασφαλές για σκύλους (συμβουλευτείτε πρώτα οπωσδήποτε τον/την κτηνίατρό σας για το κατάλληλο φάρμακο και τη σωστή δοσολογία), και λιχουδιές για να του τραβήξετε την προσοχή αν πρέπει να περιποιηθείτε κάποιο τραύμα του. Ακόμα, ρωτήστε τον/την κτηνίατρό σας αν μπορείτε να έχετε κάποια ουσία για να προκαλέσετε εμετό στον σκύλο σας σε περίπτωση που φάει κάτι τοξικό.

ΜΗΝ βάλετε στο κουτί πρώτων βοηθειών του σκύλου σας εντομοαπωθητικό για ανθρώπους, παυσίπονο για ανθρώπους, αντιοξειδωτικό για ανθρώπους (μπορεί να περιέχει ξυλιτόλη η οποία είναι ιδιαίτερα τοξική για τους σκύλους) και οφθαλμικές σταγόνες για ανθρώπους.

Σχετικά άρθρα

Επιτρέπεται ο σκύλος σας να φάει ρόδι; Δείτε τους κινδύνους

Φοβάται ο σκύλος σας τους άντρες; Δείτε ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι

5 έξυπνα Gadgets για το κατοικίδιό σας απαραίτητα για το φθινόπωρο