Θλάση στους σκύλους: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Κωνσταντίνα Μάλλιου
10/08/2023
Σας έχει τύχει ποτέ την ώρα του παιχνιδιού με τον αγαπημένο σας σκύλο, ξαφνικά να αρχίσει να κουτσαίνει;
Αν δεν είναι κάτι πιο σοβαρό, μπορεί να είναι μια απλή θλάση των μυών, αλλά και πάλι μπορεί να γίνει αρκετά επίπονη και ενοχλητική.
Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι μπορούν να πάθουν κάποιο τράβηγμα, κυρίως στα μπροστινά ή πίσω πόδια και το πιο σύνηθες σύμπτωμα είναι να κουτσαίνουν.
Πότε όμως μπορεί να πάθει θλάση ένας σκύλος; Ποια είναι τα συμπτώματα και ποιοι οι τρόποι αντιμετώπισης;
Τι ακριβώς είναι η θλάση
Η θλάση είναι η συστροφή, το τράβηγμα ή ρήξη ενός μυός ή τένοντα, ή και των δύο μαζί. Ο τραυματισμός αυτός συμβαίνει κυρίως όταν οι μύες υπερβαίνουν την ικανότητα διάτασής τους ή λόγω ξαφνικής συστολής ή λόγω προσπάθειας μεγαλύτερης από την κανονική ικανότητα αντίστασης στην ένταση. Είναι από τους συχνότερους τραυματισμούς που παρατηρούνται σε σκύλους και συνήθως, όταν δεν οφείλονται σε ασθένεια, χρειάζεται απλά λίγες μέρες ξεκούραση και ίσως κάποιο μυοχαλαρωτικό.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα της θλάσης στους σκύλους είναι αρκετά παρόμοια με αυτά των ανθρώπων.
Ο σκύλος μπορεί να:
● κουτσαίνει
● να περπατάει αργά
● να παρουσιάσει οίδημα στην περιοχή
● να εμφανίσει επιφυλακτική συμπεριφορά
● να έχει μειωμένη δραστηριότητα
● να εμφανίσει μώλωπες, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, στη συγκεκριμένη περιοχή
Δυστυχώς, η θλάση μπορεί να είναι αρκετά επώδυνη για τον σκύλο σας και μπορεί να παρουσιάσει και αλλαγές στη συμπεριφορά του. Ίσως τον δείτε να είναι αναστατωμένος, να είναι επιφυλακτικός όταν τον πλησιάζετε, να κλαίει όταν τον χαϊδεύετε στο συγκεκριμένο σημείο και να θέλει απλά να κάθεται στο κρεβατάκι του από το να τρέχει και να παίζει με τα παιχνίδια του. Επίσης, μπορεί να αποφεύγει δραστηριότητες που έκανε, όπως να πηδάει πάνω σας ή πάνω στον καναπέ ή ακόμα και να αποφεύγει να κατέβει τις σκάλες. Ίσως παρατηρήσετε ότι δυσκολεύεται να σηκωθεί και να αλλάξει πλευρό και όταν το κάνει, να αφήνει πίσω του ένα πνιχτό αναστεναγμό.
Ποιες είναι οι αιτίες
Ιδίως τα σκυλάκια που είναι περισσότερο δραστήρια μπορούν πιο εύκολα να τραυματιστούν. Οποιοσδήποτε μυς μπορεί να τραυματιστεί αν τεντωθεί πέρα από τη βιολογική του ικανότητα, αλλά οι πιο συχνοί τραυματισμοί παρατηρούνται στους μύες των μπροστινών και των πίσω ποδιών των σκύλων.
Οι συνηθέστερες αιτίες θλάσης είναι οι εξής:
● Ο σκύλος σας μπορεί να άρχισε να τρέχει ή να παίζει έντονα, χωρίς προθέρμανση
● Μπορεί να προσπάθησε να πηδήξει κάποιο εμπόδιο δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο με αποτέλεσμα μια επίπονη θλάση
● Μπορεί να τεντώθηκε περισσότερο από ότι του επιτρέπουν οι μύες του
● Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι χρόνια καταπόνηση των μυών λόγω συγκεκριμένων δραστηριοτήτων
● Σε επίσης όχι τόσο συχνές περιπτώσεις, μπορεί να πάσχει από χρόνια, προοδευτική φλεγμονή των μυών, τη λεγόμενη μυοσίτιδα ή μυοπάθεια, μια πάθηση που προσβάλλει το μυϊκό σύστημα
Πώς μπορεί να διαγνωστεί
Αν ο σκύλος σας έχει θλάση, με μια απλή επίσκεψη στον/στην κτηνίατρό του μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση.
Συνήθως ο/η κτηνίατρος μπορεί να καταλάβει περί τίνος πρόκειται με φυσική εξέταση του σκύλου σας και ρωτώντας για το πρόσφατο ιστορικό του, αν για παράδειγμα ο μικρός σας φίλος έκανε κάποια έντονη άσκηση ή αν πήδηξε κάποιο ψηλό εμπόδιο. Με την ψηλάφηση θα προσδιορίσει το σημείο που βρίσκεται ο τραυματισμός. Μπορεί επίσης να κάνει μια απλή εξέταση βάδισης, να βάλει δηλαδή τον σκύλο σας να περπατήσει για να δει αν παρουσιάζει κάποια δυσκολία στην κίνηση.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν και ακτινογραφίες. Αν και δεν μπορεί εύκολα να αξιολογηθεί μια θλάση σε μια ακτινογραφία, μπορεί ο/η κτηνίατρος να θέλει να αποκλείσει τυχόν κατάγματα ή άλλες παθήσεις.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί
Αυτό που προτείνεται είναι ο περιορισμός της έντονης δραστηριότητας και ολιγοήμερη ξεκούραση. Μπορεί επίσης ο/η κτηνίατρος να συνταγογραφήσει κάποια παυσίπονα ή μυοχαλαρωτικά για να μπορέσει να ανακουφιστεί ο αγαπημένος σκύλος από τον ενοχλητικό αυτόν πόνο.
Αν πρόκειται για πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργείο και στη συνέχεια πολλές μέρες αποκατάστασης για να μπορέσει ο σκύλος σας να επανέλθει πλήρως στα φυσιολογικά του.
Πώς μπορείτε να το αποτρέψετε
Η αλήθεια είναι ότι κάπως δύσκολο να προλάβετε τον σκύλο σας από το να πάθει κάποιο τράβηγμα, ειδικά αν πρόκειται για έναν πολύ δραστήριο και υπερκινητικό κατοικίδιο. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να κάνει μια μικρή προθέρμανση πριν αρχίσει να τρέχει ή να παίζει. Με την προθέρμανση εννοούμε αρκετά λεπτά περπάτημα για να μπορέσουν να ζεσταθούν οι μύες και να μην τραυματιστούν. Επιπλέον, ένας κανονικός σε βάρος σκύλος είναι πιο δύσκολο να τραυματιστεί από έναν υπέρβαρο, οπότε διατηρείτε το βάρος του κατοικιδίου σας σε κανονικά επίπεδα. Τέλος, μην αφήνετε το χνουδωτό σας φίλο χωρίς επίβλεψη γιατί μπορεί να προσπαθήσει να πηδήξει κάποιο εμπόδιο ή να κάνει κάποια κίνηση που να του προκαλέσει τραυματισμό.
Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και το μόνο που χρειάζεται είναι λίγες μέρες ξεκούρασης. Όπως και να ‘χει, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον/την κτηνίατρό σας αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας κουτσαίνει ή πονάει κάνοντας ορισμένες, ακόμα και απλές κινήσεις.