string(0) ""

Θέλετε να υιοθετήσετε και δεύτερο σκύλο; Μην το κάνετε πριν σκεφτείτε 7 πράγματα

Μυρτώ Τζώρτζου

31/08/2024

Photo: Shutterstock

Πόσες φορές, όσα κατοικίδια και αν έχετε, δεν σκεφτήκατε βλέποντας στο Facebook έναν σκύλο που ψάχνει σπίτι να τον πάρετε και αυτόν;

Στους περισσότερους συμβαίνει συνέχεια. Η σκέψη ενός ακόμα ζώου γυροφέρνει στο μυαλό μας.

Πόσες επίσης φορές στις παρέες με άλλους σκυλογονείς δεν ακούσατε κάποιον να σας λέει ότι όλοι μπορούν, αν θέλουν, να τα καταφέρουν με πολλά ζώα; Αν πείτε μάλιστα ότι έχετε μόνο ένα, τότε θα ακούσετε το κλασικό που έλεγαν και οι γιαγιάδες μας για τα παιδιά:” Ένα ίσον κανένα”. Και εσείς αρχίζετε να ψήνεστε με την ιδέα.

Όσο και αν είναι υπέροχο να έχεις και μια δεύτερη τετράποδη παρέα, όσο και αν είναι υπέροχο να σώσεις μια ακόμα ψυχή, η αλήθεια είναι μία: Το ένα δεν είναι κανένα. Και τα δύο είναι δύο.

Το να προτρέψεις τώρα έναν άνθρωπο να υιοθετήσει και άλλο ζώο χωρίς να γνωρίζεις όλα τα πράγματα για αυτόν είναι τουλάχιστον επιπόλαιο. Όταν δεν είναι από όλες τις απόψεις έτοιμος για κάτι τέτοιο, το πιθανότερο είναι τα πράγματα να μην εξελιχθούν καλά για το ζώο. Δεν είμαστε όλοι για πολλά ζώα, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις ούτε καν για δύο.

Αν λοιπόν έχετε ένα σκυλάκι και θέλετε να αποκτήσετε άλλο ένα λέγοντας ”γιατί όχι;”, μην το κάνετε πριν σκεφτείτε κάποια πολύ βασικά πράγματα που ίσως πάνω στον ενθουσιασμό σας δεν έχετε σκεφτεί. Ρωτήστε τους ανθρώπους των φιλοζωικών να σας πουν πόσες πολλές περιπτώσεις ανθρώπων ξέρουν που υιοθέτησαν ένα ζώο και μετά από λίγο καιρό συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούν να το έχουν. Για αυτό:

1. Δείτε τη συμπεριφορά του σκύλου που ήδη έχετε

Και εδώ να είστε ειλικρινείς. Αν ο σκύλος σας έχει διάφορα προβλήματα συμπεριφοράς, πρέπει απαραιτήτως να λυθούν πριν έρθει άλλο ζώο στο σπίτι. Μην πείτε ”θα τα καταφέρω”. Γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τα καταφέρνουμε.

”Αν ο σκύλος σας είναι επιθετικός ή γίνεται επιθετικός όταν θέλει να προστατέψει τα πράγματά του, ή έχει άγχος, θα επηρεαστεί και το νέο σκυλί. Κάθε νέο ζώο μιμείται τις συμπεριφορές του παλιού. ”Υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι η απόκτηση ενός δεύτερου σκύλου θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων συμπεριφοράς του πρώτου σκύλου αλλά αυτό δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ. Στην πραγματικότητα ένα ακόμα ζώο σε τέτοιο περιβάλλον μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αν ο σκύλος μου έχει έστω και ένα πρόβλημα συμπεριφοράς, θα περίμενα μέχρι να εκπαιδευτεί πλήρως”, αναφέρει η Andrea Smith, επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων στη Νέα Υόρκη.

Αν τώρα δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα αυτό, μάλλον θα πρέπει να ξεχάσετε την ιδέα ενός ακόμα ζώου.

2. Σκεφτείτε πόσο καλά τα πάει με τα άλλα σκυλιά

Μπορεί ο σκύλος σας να είναι καλά εκπαιδευμένος και να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα όταν είστε μαζί. Πώς όμως θα συμπεριφερθεί όταν εμφανιστεί ένας δεύτερος σκύλος; Αν γίνει επιθετικός; Γιατί μπορεί ένα ζώο να έχει τέλεια συμπεριφορά, όμως να μη θέλει να ζει με άλλο ζώο.

Αυτό φυσικά δεν είναι δύσκολο να το καταλάβετε, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις οι κηδεμόνες το γνωρίζουν καλά από την αρχή. Τα σημάδια επιθετικότητας είναι εμφανή.

Αν τώρα θέλετε να κάνετε μια προσπάθεια, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον εκπαιδευτή ώστε να βοηθήσει τον σκύλο σας. Και σε αυτή όμως την περίπτωση, αν δεν αλλάξει κάτι, δεν πρέπει να το ρισκάρετε.

3. Λάβετε υπόψη την ηλικία του σκύλου που έχετε

Ακριβώς όπως συμβαίνει και στα ανθρώπινα παιδιά, η ηλικία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη δυναμική μεταξύ των σκύλων. Μερικοί άνθρωποι, για παράδειγμα, που έχουν έναν ηλικιωμένο σκύλο σκέφτονται να πάρουν έναν πολύ μικρότερο σκύλο ή ένα κουτάβι θεωρώντας ότι ο μικρός θα ενεργοποιήσει τον μεγάλο και θα του ”δώσει” ζωή. Δεν είναι πάντα έτσι. Πολλοί ηλικιωμένοι σκύλοι θέλουν μόνο την ησυχία τους και νιώθουν πολύ άσχημα όταν αυτή διαταράσσεται. Και αντί να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής τους, χειροτερεύει. Φανταστείτε ένα υπερκινητικό κουτάβι που όλη την ώρα θέλει να παίζει και να κάνει τρέλες πόσο θα αναστατώσει και κουράσει έναν μεγάλο σε ηλικία -και ίσως και άρρωστο- σκύλο.

4. Λάβετε υπόψη τα τυχόν προβλήματα υγείας του

Αν ο σκύλος που ήδη έχετε έχει κάποια ιατρική πάθηση, μιλήστε πρώτα με τον κτηνίατρό σας. Γιατί αν αρχίσει και αγχώνεται με το νέο μέλος, αυτό μπορεί να κάνει μεγαλύτερο κακό στην υγεία του. Σκεφτείτε επίσης τα έξοδα που μπορεί να έχετε ή μπορεί να προκύψουν με τα προβλήματα υγείας του σκύλου σας. Ίσως με την απόκτηση ενός δεύτερου επιβαρυνθείτε τόσο που να μην μπορείτε να τα βγάζετε πέρα. Αυτό είναι κάτι πολύ βασικό.

5. Δείτε αν έχετε χώρο για δεύτερο σκύλο

Ο χώρος, όσο και αν αρκετοί δεν το λαμβάνουν υπόψη, είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, κυρίως όταν πρόκειται για σκύλο. Ένας μικρός, για παράδειγμα, χώρος θα δυσκολέψει και εσάς και τα ίδια τα ζώα. Το καθένα θέλει το δικό του αρκετό χώρο ώστε να απομονώνεται και να νιώθει ασφάλεια. Διαφορετικά μπορεί να υπάρξουν αψιμαχίες και δύσκολη συμβίωση.

Επίσης αν ο σκύλος που θέλετε να πάρετε είναι πολύ δραστήριος αλλά εσείς έχετε μικρό χώρο, αυτό θα είναι πρόβλημα. Ένας μεγάλος Δανός, για παράδειγμα, μπορεί να είναι τεράστιος αλλά είναι εξαιρετικά τεμπέλης. Σε μικρότερο χώρο δεν θα έχει πρόβλημα. Ένα όμως Γκόλντεν Ριτρίβερ θα θέλει παίζει και να τρέχει. Οπότε σε έναν μικρό χώρο θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί και θα κάνει τη ζωή όλων δύσκολη.

6. Υπολογίστε αν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά έναν δεύτερο σκύλο

Δυστυχώς τα πράγματα στις μέρες μας είναι δύσκολα. Και τα ζώα, όπως και εμείς, έχουν ανάγκες. Κατάλληλη τροφή, επισκέψεις στον κτηνίατρο, αντιμετώπιση ασθενειών και άλλων προβλημάτων. Αυτά στοιχίζουν. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις τα κόστη είναι πολύ μεγάλα. Ακόμα και για τη φύλαξη των ζώων σας, αν χρειαστεί κάποια στιγμή να λείψετε ή πάτε διακοπές, θα θελήσετε τα διπλά χρήματα.

Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να σκεφτείτε καλά αν μπορείτε να τα βγάζετε πέρα. Υπάρχουν άνθρωποι που υιοθετούν πολλά ζώα αλλά αντιλαμβάνονται στην πορεία ότι αδυνατούν να τα συντηρήσουν. Και κόβουν την καλή τροφή, δεν κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια και συχνά αδυνατούν να πληρώσουν το κόστος ενός χειρουργείου που μπορεί να προκύψει. Τα ζώα είναι σαν εμάς. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να αρρωστήσουν. Ακόμα και αν είναι πολύ μικρά στην ηλικία. Για σκεφτείτε να πάθει κάτι σοβαρό το ζωάκι σας και να μην μπορείτε να κάνετε τίποτα για αυτό;

left arrow
right arrow

7. Σκεφτείτε το μελλοντικά σας σχέδια

Η απόκτηση ενός δεύτερου σκύλου σημαίνει περισσότερες ευθύνες για τα επόμενα πολλά χρόνια. Πώς θα θέλατε να είναι η ζωή σας σε μερικά χρόνια; Πώς θα είναι το σπίτι σας; Τι σκέφτεστε επαγγελματικά;

Αν, για παράδειγμα, έχετε σκοπό να κάνετε οικογένεια και παιδιά, τα πράγματα θα αλλάξουν. Θα υπάρχουν ευθύνες, άγχη, ατελείωτο τρέξιμο, πολλά έξοδα. Θα μπορείτε να τα βγάλετε πέρα και με δύο ζώα; Να τα φροντίζετε, να τα βγάζετε βόλτα, να τους παρέχετε όσα πρέπει; Θα χωράτε όλοι στο σπίτι; Ξέρετε πόσοι άνθρωποι εγκαταλείπουν το ζώο ή τα ζώα τους όταν κάνουν οικογένεια;

Ανάλογα πράγματα θα πρέπει να σκεφτείτε και για τη δουλειά σας. Αν έχετε την επιθυμία να φύγετε στο εξωτερικό, τι θα γίνουν τα ζώα που θα είναι και δύο; Θα τα πάρετε μαζί; Και τα δύο; Και αν αυτό δεν είναι δυνατό;

Κανείς δεν διαφωνεί ότι το να υιοθετήσουμε ένα δεύτερο σκυλάκι είναι κάτι πολύ όμορφο. Όμως δεν πρέπει αυτή να είναι μια απόφαση που θα ληφθεί λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα θετικά. Γιατί όσα δεν λαμβάνουμε υπόψη είναι αυτά που μας κάνουμε να μετανιώνουμε για μια απόφασή μας.

Αλλά το ζώο δεν είναι παιχνίδι. Ή κάτι που σήμερα έχουμε και αύριο…βλέπουμε. Για αυτό, έχοντας στο μυαλό σας τα πιο πάνω, σκεφτείτε πραγματικά το καλό του ζώου και όχι το δικό σας θέλω. Και αποφασίστε ανάλογα. Θέλουμε πολλά αλλά δεν γίνονται πάντα όλα.

Σχετικά άρθρα

Ο μικρός Φούφης βρέθηκε παρατημένος στο δρόμο- Ψάχνει ένα σπίτι και πολλές αγκαλιές

Τα do’s and dont’s που ισχύουν για τις λιχουδιές του κατοικίδιου και τον τρόπο που τις δίνετε

Άρχισε η ηλικιωμένη γάτα σας να μην κοιμάται καλά; Τι πρέπει να κάνετε για να τη βοηθήσετε