string(0) ""

Τα 5 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να εκπαιδεύσετε σωστά έναν σκύλο από διάσωση

Μυρτώ Τζώρτζου

04/07/2024

Photo: Shutterstock

Αν έχετε αποφασίσει να υιοθετήσετε έναν σκύλο, μη διστάσετε να πάρετε έναν σκύλο που έχει διασωθεί. Έναν σκύλο που ζει σε κυνοκομείο, έναν από το δρόμο ή κάποιον που σώθηκε από φιλοζωικές ή απλούς εθελοντές και βρίσκεται σε φιλοξενία.

Η ανάγκη για μόνιμο σπίτι ενός τέτοιου σκύλου είναι τεράστια. Ένας σκύλος στο δρόμο κινδυνεύει από χίλιους κινδύνους. Ο άνθρωπος φυσικά, όπως γνωρίζουμε, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνός του. Ένας σκύλος που ζει σε κυνοκομείο είναι ένα ζώο δυστυχισμένο. Όλη του η ζωή είναι ένα κλουβί. Δεν γνωρίζει αγάπη, τρυφερότητα, δεν τον χαϊδεύουν, δεν τον αγκαλιάζουν, δεν βγαίνει βόλτα. Οι μόνοι που μπορεί να του δώσουν κάποιες φορές αγάπη είναι οι ελάχιστοι εθελοντές. Οι περισσότεροι σκύλοι των κυνοκομείων πεθαίνουν μόνοι μέσα στο κλουβί. Τέλος οι σκύλοι διάσωσης που φιλοξενούνται από εθελοντές έχουν και αυτοί ανάγκη από σπίτι καθώς συχνά η φιλοξενία τους είναι προσωρινή.

Για αυτό και υιοθεσία ενός τέτοιου σκύλου είναι υπέρτατη πράξη φιλοζωίας και αξίζει να την κάνετε. Επίσης να ξέρετε ότι ένας σκύλος που έχει περάσει άσχημα, θα σας ευγνωμονεί μια ζωή. Και θα το δείχνει με χίλιους τρόπους.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε από πριν είναι ότι κάποια από αυτά τα ζώα προσαρμόζονται εύκολα στο νέο τους περιβάλλον. Κάποια όμως άλλα θέλουν λίγη βοήθεια από εσάς. Θέλουν εκπαίδευση. Και αυτό γιατί μπορεί να έχουν ζήσει σε άσχημες συνθήκες και να μην εμπιστεύονται εύκολα τους ανθρώπους. Για αυτό δώστε τους λίγο χρόνο, φροντίδα και πολλή αγάπη ώστε να ”ξεχάσουν” αυτά που έχουν βιώσει και να νιώσουν ότι δεν κινδυνεύουν πια.

Ακολουθούν 5 συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε κατά την εκπαίδευση ενός τέτοιου ζώου.

Συμβουλές για την εκπαίδευση ενός σκύλου που έχει διασωθεί

1. Οι πρώτες 7 μέρες προσαρμογής

Ένα νέο σπίτι είναι μια τεράστια αλλαγή για έναν σκύλο- και δη για έναν σκύλο που έχει διασωθεί. Αν μάλιστα έχει ζήσει και κακές εμπειρίες στο παρελθόν μπορεί αυτή η αλλαγή να είναι πολύ αγχωτική για εκείνον- αλλά και για εσάς. Αυτό λοιπόν που χρειάζεται είναι να του δώσετε λίγο χρόνο ώστε να εξοικειωθεί με το νέο του σπίτι και τη νέα οικογένειά του. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από μερικές μέρες έως αρκετούς μήνες. Θα πρέπει μάλιστα να δώσετε ιδιαίτερη σημασία για τις (τουλάχιστον) 7 πρώτες ημέρες όπου εμφανίζονται τα περισσότερα προβλήματα και γίνεται η γνωριμία μαζί του.

Η καθιέρωση λοιπόν μιας ρουτίνας μπορεί να βοηθήσει έναν σκύλο να προσαρμοστεί πιο εύκολα. Οπότε έχετε την τροφή και το νερό του στο ίδιο πάντα σημείο, ξεκινήστε σιγά σιγά να τον πηγαίνετε μικρές βόλτες και παρακολουθήστε τον στενά καθώς συναντά νέους ανθρώπους ή άλλα ζώα. Αποφύγετε την ένταση και τα νεύρα και προσπαθήστε να παραμείνετε κατανοητοί και ήρεμοι καθόλη τη διάρκεια της περιόδου ένταξης.

2. Προτεραιότητα στην εκπαίδευση

Ο νέος σας σκύλος μπορεί να γνωρίζει ήδη κάποιες βασικές εντολές, αλλά μπορεί να τις ξεχάσει κατά τη μετάβαση σε ένα νέο περιβάλλον. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε από το μηδέν. Κάντε μια λίστα με τα βασικά πράγματα που πρέπει να μάθει, ώστε να είστε και οι δύο προετοιμασμένοι για την ώρα της εκπαίδευσης. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

Εκπαίδευση σε κλουβί: Για μερικούς σκύλους, τα κλουβιά-crates μπορεί να είναι ένα ασφαλές καταφύγιο. Σε άλλους μπορεί να τους προκαλέσουν άγχος. Ένας σκύλος διάσωσης μπορεί να τα θέλει, μπορεί όμως και να έχει μια δυσάρεστη εμπειρία με αυτά στο παρελθόν. Αν ζούσε εκεί συνέχεια, αν η τιμωρία του ήταν το crate και άλλα.

Οπότε γνωρίστε τον με το κλουβί του σιγά σιγά. Μια κίνηση μπορεί να είναι να πετάξετε μέσα κάποιες λιχουδιές ώστε να συνδέσει το κλουβί με κάτι καλό. Μην τον πιέσετε να μπει, μην τον φωνάξετε, μην τον μαλώσετε. Θα πετύχετε ακριβώς το αντίθετο.

Εκπαίδευση τουαλέτας: Η εκπαίδευση του σκύλου σας στο πότε και πού να πάει τουαλέτα είναι απαραίτητη. Τα μεγαλύτερα σκυλιά που έχουν περάσει μέρος της ζωής τους σε ένα κυνοκομείο ή έξω συχνά έχουν δυσκολίες με αυτό. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το πρόβλημα αυτό δεν λύνεται.

Βασικές εντολές: «Κάτσε», «μείνε», «κάτω» και «έλα» είναι βασικές εντολές που πρέπει να γνωρίζει ο σκύλος σας τόσο για την ομαλή ένταξή του στο σπίτι όσο και για την ασφάλειά του. Τα περισσότερα σκυλιά μπορούν εύκολα να εκπαιδευτούν σε αυτές τις εντολές με θετική-και μόνο- εκπαίδευση.

Εκπαίδευση με λουρί: Η εκπαίδευση ενός σκύλου διάσωσης με λουρί είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να γίνει από την πρώτη στιγμή. Και αυτό γιατί κάποια ζωάκια που έχουν ζήσει στο δρόμο αλλά και πολλά καταφυγίων δεν έχουν μάθει στο λουρί.

Καταστροφική συμπεριφορά: Τα σκυλιά μπορεί να μασήσουν τα αγαπημένα σας παπούτσια ή έπιπλα από πλήξη, άγχος, πείνα ή ανάγκη για προσοχή. Το μάσημα στους σκύλους είναι κάτι εντελώς φυσικό. Για αυτό η εκπαίδευση, η άσκηση και η καθημερινή ενασχόληση μαζί τους μπορούν να τους βοηθήσουν να εκτονωθούν και να τους κάνουν πιο δεκτικούς σε εντολές.

Κοινωνικοποίηση και δέσιμο: Η κοινωνικοποίηση ενός σκύλου, και δη ενός σκύλου διάσωσης, είναι ίσως το πιο σημαντικό. Και κάτι που πρέπει να γίνει αμέσως. Φέρτε τον λοιπόν σε επαφή πολύ προσεκτικά με νέους ανθρώπους και άλλα ζώα. Παράλληλα μην ξεχνάτε να τον ανταμείβετε με επαίνους και λιχουδιές για τη σωστή του συμπεριφορά. Αν ο σκύλος σας συμπεριφέρεται επιθετικά ή επιφυλακτικά, ελαττώστε τις επαφές ώστε να μπορεί να παραμείνει χαλαρός ή άνετος. Με υπομονή και αγάπη όλα θα φτιάξουν.

3. Έναρξη μαθημάτων υπακοής

Τα μαθήματα υπακοής με εξάσκηση στο σπίτι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας παραμένει σε καλό δρόμο. Η βοήθεια από έναν εκπαιδευτή μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμη καθώς θα μάθετε πολλά πράγματα που πιθανόν δεν γνωρίζατε ώστε να τον χειριστείτε καλύτερα. Το κάθε ζώο-και ειδικά τα ζώα των διασώσεων- είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικές ανάγκες, κάτι που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας. Τα μαθήματα υπακοής βοηθούν στην κοινωνικοποίηση του σκύλου σας.

4. Σωστή διαχείριση και συνέπεια

Η συνέπεια είναι το κλειδί για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να μάθει και να διατηρήσει τις επιθυμητές συμπεριφορές. Αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας κρατήσουν σε καλό δρόμο:

-Διαχειριστείτε με το σωστό τρόπο τα πράγματα ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα, αν ο σκύλος σας δεν έχει μάθει από πριν, κάτι πολύ λογικό για ένα τέτοιο ζώο, να μην αρπάζει πράγματα από το τραπέζι ή τον πάγκο της κουζίνας, απλά περιορίστε του την πρόσβαση. Ή αν δεν σταματάει να γαβγίζει από το παράθυρο, κρατήστε τα στόρια κλειστά ώστε να μην μπορεί να δει τους διερχόμενους πεζούς.

-Οι ανταμοιβές και οι έπαινοι πρέπει να ακολουθούν αμέσως μετά την καλή συμπεριφορά. Και επειδή αυτοί οι σκύλοι μπορεί να μην πήραν ποτέ κάποιον έπαινο ή κάποια ανταμοιβή, καταλαβαίνετε πόσο σοβαρό είναι αυτό.

-Αφιερώστε 10 έως 15 λεπτά για προπόνηση σε τακτά χρονικά διαστήματα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, κατά προτίμηση όταν είναι ο σκύλος πιο χαλαρός και ξεκούραστος.

-Οι σκύλοι είναι πολύ χαριτωμένοι και αυτό μας κάνει να θέλουμε να τους κάνουμε όλα τα χατίρια. Όμως μην αφήσετε αυτή σας την επιθυμία από το να σας εμποδίσει να είστε να είστε συνεπείς με την εκπαίδευσή σας.

-Ενώ οι κανόνες είναι σημαντικοί όταν εκπαιδεύετε τον σκύλο σας στο σπίτι, προσπαθήστε να μην είστε τόσο απορροφημένοι από αυτούς τους κανόνες που να ξεχάσετε να απολαμβάνετε χρόνο με αυτόν. Φυσικά και μπορείτε να κάνετε τα πράγματα διασκεδαστικά και ταυτόχρονα να είστε αποτελεσματικοί. Ένας σκύλος διάσωσης έχει μεγάλη ανάγκη από παρέα και από το να ασχολείστε μαζί του.

5. Εξασκηθείτε ώστε να έχετε υπομονή

Η οποιαδήποτε αλλαγή δεν συμβαίνει εν μία νυκτί. Και επίσης ορισμένες συμπεριφορές στους σκύλους είναι απλά μέρος της φύσης τους. Η υπομονή είναι πολύ σημαντική στην καθοδήγηση του σκύλου σας. Η επιμονή, η καλή διάθεση, η θετική ενίσχυση μπορούν να κάνουν θαύματα. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι το παρελθόν ενός ζώου έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Εάν τώρα ο σκύλος σας συνεχίζει την κακή συμπεριφορά (όπως το να πηδάει πάνω σε ανθρώπους ή να γαβγίζει για προσοχή), μείνετε δυνατοί αγνοώντας τις προσπάθειές του να τραβήξει την προσοχή σας. Εξασκηθείτε στο να έχετε υπομονή. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο αλλά δεν είναι αδύνατο. Θα δείτε ότι αυτό θα φέρει αποτελέσματα.

left arrow
right arrow

Κάποια πράγματα για το τέλος

Κάποιοι υποψήφιοι κηδεμόνες ενός σκύλου διάσωσης μπορεί να ανησυχούν ότι ένας τέτοιος σκύλος- ειδικά αν δεν είναι κουτάβι αλλά μεγαλύτερος-θα έχει σίγουρα προβλήματα συμπεριφοράς. Αυτό όμως, όπως είπαμε και πιο πάνω, δεν είναι απόλυτο. Οι περισσότεροι ενήλικοι σκύλοι διάσωσης είναι υπέροχα πλάσματα που θα αλλάξουν στην κυριολεξία τη ζωή σας και θα την κάνουν καλύτερη. Λίγη βοήθεια χρειάζονται και πολλή αγάπη.

Γιατί μπορεί το ρητό να λέει ότι: «Δεν μπορείτε να διδάξετε στα γέρικα σκυλιά νέα κόλπα», εντούτοις οι σκύλοι διάσωσης είναι έτοιμοι να μάθουν και να αγαπήσουν τη νέα τους οικογένεια.

Σχετικά άρθρα

Οι πιο ήρεμες φυλές σκύλων – Σπάνια ακούμε το γάβγισμά τους

Οι 7 φυλές σκύλων που εγκαταλείπονται πιο πολύ στα καταφύγια του εξωτερικού- Ποιοι είναι οι λόγοι

Ζώα συντροφιάς και πυρκαγιές: Πρόληψη και προετοιμασία