Καλοκαίρι και σκύλος: Συμβουλές για ασφαλείς βόλτες
Μυρτώ Περράκη
24/06/2023
Το καλοκαίρι έφτασε, και μαζί με αυτό, οι υψηλές θερμοκρασίες. Τι πρέπει να προσέχουμε και πώς πρέπει να φροντίζουμε το σκύλο μας; Η κτηνίατρος Μυρτώ Περράκη έχει τις απαντήσεις:
Πείτε μας τι συμβαίνει με τους σκύλους το καλοκαίρι
Καταρχάς, όπως και οι άνθρωποι, έτσι και ο σκύλος ζεσταίνεται όταν ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία. Η διαφορά είναι ότι έχει άλλους τρόπους θερμορύθμισης από εμάς καθώς δεν ιδρώνει όπως ιδρώνουμε εμείς. Δεν έχει τόσους πολλούς ιδρωτοποιούς αδένες, και τους έχει σε συγκεκριμένα σημεία, κυρίως εκεί που είναι οι πατούσες του. Οπότε δεν αποβάλλει τη θερμότητα μέσω του ιδρώτα, όπως εμείς, αλλά με το λαχάνιασμα και με υγρό (σάλια) από τη γλώσσα. Άρα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι όταν ο σκύλος μας λαχανιάζει και βγάζει σάλια, μπορεί να είναι ένδειξη ότι ζεσταίνεται.
Τι πρέπει να προσέξουμε στη βόλτα σε συνθήκες καύσωνα;
Γενικώς το καλοκαίρι και, ιδίως τους μήνες και τις μέρες που έχει καύσωνα, ο σκύλος δεν πρέπει να βγαίνει βόλτα τις ώρες που η θερμοκρασία είναι υψηλή, δηλαδή μεταξύ 11 το πρωί και 5 το απόγευμα. Ωστόσο, εάν τον βγάλουμε βόλτα μέσα σε αυτές τις ώρες, θα πρέπει να είναι σε σκιερό μέρος. Να μην περπατάει στην άσφαλτο, γιατί η θερμοκρασία εκεί ανεβαίνει πολύ και υπάρχει ενδεχόμενο εγκαύματος στα πελματικά φύματα (πατούσες).
Επιπλέον πρέπει να έχουμε μαζί μας νερό και, αν δούμε ότι ο σκύλος μας διψάει, να του το χορηγήσουμε. Καλό είναι επίσης να μην έχει προηγηθεί γεύμα πριν από τη βόλτα του γιατί η πέψη, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, επιβαρύνουν περισσότερο το καρδιαγγειακό σύστημα του σκύλου.
Όταν δούμε ότι ο σκύλος λαχανιάζει και κουράζεται, η βόλτα πρέπει να σταματήσει.
Αν πάλι βάλουμε το σκύλο μας στο αυτοκίνητο για να πάμε κάποια βόλτα, είναι πολύ σημαντικό να μη μείνει καθόλου μόνος του στην καμπίνα του αυτοκινήτου γιατί θα τη χτυπάει ο ήλιος και δεν θα αερίζεται.
Μπορεί να μείνει ο σκύλος στο αυτοκίνητο με αναμμένο ερκοντίσιον;
Ναι, αλλά πρέπει πάντα να είναι υπό επίβλεψη, σε καμία περίπτωση να μη μείνει μόνος του. Κατά τ’ άλλα, θα πρέπει να αποφεύγονται τα σημεία όπου υπάρχει άμεση ακτινοβολία του ηλίου. Επίσης, όταν πρόκειται για σκύλους που έχουν καρδιαγγειακά νοσήματα, θα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή, γιατί εκεί τα πράγματα είναι πιο επικίνδυνα.
Οι μαλλιαροί σκύλοι υποφέρουν περισσότερο στη ζέστη;
Το τρίχωμα του σκύλου είναι θερμομονωτικό και δεν προσφέρει προστασία μόνο από το κρύο, αλλά και από τη ζέστη. Ένα λυκόσκυλο, για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να κουρευτεί. Το σημαντικό είναι η κατάσταση του τριχώματος. Ένα περιποιημένο τρίχωμα μπορούμε να πούμε ότι προστατεύει το σκύλο μας και από τη ζέστη.
Οι λευκοί σκύλοι τώρα με κοντό τρίχωμα είναι αρκετά ευαίσθητοι στην ηλιακή ακτινοβολία, οπότε πρέπει να λαμβάνουν μια επιπλέον φροντίδα μέσω κάποιου αντηλιακού. Υπάρχουν ειδικά αντηλιακά για σκύλους. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και κάποια παιδικά αντηλιακά, τα οποία εφαρμόζουμε σε σημεία που δεν υπάρχουν τρίχες που δεν μπορεί να τα γλείψει εύκολα το ζώο μας.
Μπορεί ο σκύλος μου να καθίσει μαζί μου κάτω από την ομπρέλα όταν κάνει πολλή ζέστη, και για πόση ώρα;
Αν η άμμος καίει, οι σκύλοι καίγονται όπως και οι άνθρωποι. Ο σκύλος δεν μπορεί να είναι σε θερμοκρασίες από 35 – 39 βαθμούς, ακόμα και κάτω από την ομπρέλα για πολλή ώρα.
Οι μαύροι σκύλοι ζεσταίνονται περισσότερο λόγω χρώματος;
Επειδή το μαύρο χρώμα συγκεντρώνει περισσότερο την ηλιακή ακτινοβολία, οι μαύροι σκύλοι ζεσταίνονται λίγο περισσότερο.
Είναι καλό το να βρέχουμε το σκύλο μας για να τον δροσίσουμε;
Ναι, μπορούμε. Το σημαντικό όμως είναι η κατανάλωση υγρών – άφθονο, καθαρό νερό όταν ο σκύλος βρίσκεται σε ζεστό περιβάλλον.
Πώς καταλαβαίνουμε ότι ο σκύλος μας μπορεί να έχει πάθει θερμοπληξία;
Το πρόβλημα είναι ότι η θερμοπληξία είναι ύπουλη. Το πρώτο σύμπτωμα είναι το πολύ έντονο λαχάνιασμα. Το άλλο είναι κάποια κατάπτωση: ο σκύλος, για παράδειγμα, δεν μπορεί να περπατήσει. Επίσης, όταν τον πιάνουμε και είναι ζεστός. Σε πιο προχωρημένο στάδιο μπορεί να έχουμε απώλεια συνείδησης και εμετούς. Σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή πριν τη θερμοπληξία, πρέπει να τον πάμε άμεσα σε δροσερό περιβάλλον.
Αν μπορεί, πρέπει να καταναλώσει υγρά από το στόμα, για να μην κάνει εμετό. Και φυσικά, όταν πρόκειται για καταστάσεις απώλειας συνείδησης, πρέπει να απευθυνθούμε σε κτηνίατρο. Γιατί ενδεχομένως να χρειαστεί να μπει σε ορό καθώς θα πρέπει με κάποιους τρόπους να πέσει η θερμοκρασία του.
Υπάρχει περίπτωση να πάθουν οι σκύλοι αυτό που παθαίνουν κάποιοι οι άνθρωποι, ένα είδος σοκ (ακόμα και καρδιακά) από την απότομη μεταβολή θερμοκρασίας;
Αν δεν υποβόσκει κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα ή κάποια άλλη σοβαρή ασθένεια, αυτό δεν είναι πολύ πιθανό να συμβεί.
Επιτρέπεται να δίνουμε παγάκια στους σκύλους ή δεν είναι καλό γιατί μπορεί να πνιγούν;
Δύσκολα πνίγονται γιατί θα τα γλείψουν ή θα τα μασήσουν. Επίσης, μια καλή λύση είναι να ρίχνουμε τα παγάκια μέσα στο νερό τους. Ωστόσο, εάν φροντίζουμε το νερό να είναι δροσερό, είμαστε καλυμμένοι.
Τι κάνουμε αν πρέπει να φύγουμε και να αφήσουμε το σκύλο στο σπίτι τις ζεστές μέρες;
Σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε το σκύλο μας στο μπαλκόνι, κάτι που είναι και παράνομο. Δεν τον έχουμε επίσης σε σημεία που χτυπάει ο ήλιος και χωρίς να υπάρχει πρόσβαση σε σκιά. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να τον αφήσουμε κλεισμένο μέσα χωρίς δροσιά για πολλές ώρες.
Υπάρχουν «ευπαθέστερες» ράτσες σκύλων στον καύσωνα;
Οι φυλές σκύλων που έχουν πλακουτσωτή μουσούδα/κοντό ρύγχος (π.χ. μπουλντόγκ, γαλλικά μπουλντόγκ, pug) δυσκολεύονται πιο πολύ. Είναι πιο επιρρεπείς στη θερμοπληξία και πιο ευαίσθητοι στις υψηλές θερμοκρασίες.
Επίσης, η παχυσαρκία αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα.
Τέλος, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, τις πολύ ζεστές μέρες προσέχουμε περισσότερο τους ηλικιωμένους και τους καρδιοπαθείς σκύλους ή εκείνους με σοβαρά, χρόνια προβλήματα υγείας.