string(0) ""

Σκύλος και κουνούπι: Πώς θα τον προστατέψετε από τα ενοχλητικά τσιμπήματα

Κωνσταντίνα Μάλλιου

20/06/2023

Photo: Unsplash

Το καλοκαίρι τα κουνούπια είναι κάτι παραπάνω από ενοχλητικά, τόσο για τους ανθρώπους όσο και τα κατοικίδιά μας.

Αν και το τσίμπημα των κουνουπιών στο ζώο μας δεν αποτελεί πρόβλημα τις περισσότερες φορές, εντούτοις μπορεί να γίνει δυσάρεστο προκαλώντας ερεθισμό του δέρματος, φαγούρα και μικρή φλεγμονή.

Δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις τα κουνούπια μεταφέρουν κάποιες επικίνδυνες ασθένειες για τα κατοικίδια οπότε πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι για να προφυλάξετε την υγεία των σκύλων σας προλαμβάνοντας τα τσιμπήματα των κουνουπιών -αν και δεν μπορείτε να τα αποφεύγετε για πάντα.

Εφαρμόστε εντομοαπωθητικά για κουνούπια

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το ποιο εντομοαπωθητικό είναι κατάλληλο για το σκύλο σας. Ορισμένα απωθητικά είναι σε μορφή σπρέι, πρέπει να εφαρμόζονται στο σκύλο πριν την βόλτα του και να ανανεώνονται κάθε 3 με 4 ώρες.

Ποτέ μη χρησιμοποιήσετε απωθητικά κουνουπιών για ανθρώπους καθώς μπορεί να περιέχουν συστατικά εξαιρετικά τοξικά για τα κατοικίδια. Επίσης υπάρχουν ειδικά κολάρα, τα οποία απωθούν κουνούπια, σκνίπες, παράσιτα και είναι ασφαλή για τα κατοικίδιά μας. Αυτά μπορούν να τα φορούν συνεχώς. Διαβάστε όμως στις οδηγίες κάθε πότε πρέπει να ανανεώνονται γιατί η απωθητική τους δράση δεν κρατάει για πάντα.

Αποφύγετε τις βόλτες τις επικίνδυνες ώρες

Τα κουνούπια είναι περισσότερο δραστήρια πολύ νωρίς το πρωί και το βράδυ. Προσπαθήστε να πηγαίνετε βόλτα με τον σκύλο σας μετά την ανατολή του ηλίου και λίγο πριν τη δύση. Αν και θα συναντήσετε όλες τις ώρες κουνούπια, τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους ίσως είναι λιγότερο ενεργά.

Αποφύγετε περιοχές με στάσιμα νερά

Τα κουνούπια είναι λάτρεις των σκοτεινών, υγρών και δροσερών μερών. Καλό είναι να μην επισκέπτεστε αυτά τα μέρη παρέα με τον αγαπημένο σας φίλο για να προστατέψετε τόσο εκείνον όσο και εσάς. Αποφύγετε λίμνες και μέρη με θάμνους γιατί και αυτά είναι εστίες κουνουπιών.

Φροντίστε την αυλή σας

Οι σκύλοι αγαπάνε να παίζουν στην αυλή, αλλά δυστυχώς εκεί υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να τσιμπηθούν από κουνούπια. Περιποιηθείτε την αυλή σας, απομακρύνετε τυχόν στάσιμα νερά, ή νερά που μπορεί να υπάρχουν σε κάποια γλάστρα ή βάζο λόγω βροχής, καθώς αυτό θα απομακρύνει τα κουνούπια. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κεριά σιτρονέλας. Ωστόσο, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί να μην έρθει το σκυλάκι σε επαφή, διότι η σιτρονέλα είναι πολλές φορές τοξική για σκύλους, ειδικά αν καταφέρουν και φάνε το κερί.

Μια καλή ιδέα είναι να φυτέψετε φυτά απωθητικά για τα κουνούπια αλλά ασφαλή για τα κατοικίδια, όπως είναι ο βασιλικός και το δεντρολίβανο. Μη χρησιμοποιήσετε σκόρδο ή λεβάντα γιατί αυτά τα φυτά μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία του ζώου σας.

Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες εξωτερικού χώρου

Οι ανεμιστήρες εξωτερικού χώρου είναι εξαιρετικοί όχι μόνο γιατί απωθούν τα κουνούπια με επιτυχία αλλά και γιατί σας δροσίζουν. Ο αέρας που δημιουργείται από τον ανεμιστήρα δυσκολεύει τα κουνούπια να πετάξουν και να προσγειωθούν πάνω σε εσάς και το κατοικίδιό σας.

Χρησιμοποιήστε σίτες στις πόρτες και τα παράθυρα

Η ασφάλεια του σκύλου σας ενάντια των κουνουπιών είναι εξίσου σημαντική και μέσα στο σπίτι. Τοποθετήστε στις πόρτες και στα παράθυρα σίτες για να αποτρέψετε την είσοδο των κουνουπιών και άλλων εντόμων στους εσωτερικούς χώρους αλλά και για να ανανεώνεται διαρκώς ο αέρας.

Πρόληψη

Σίγουρα δεν μπορείτε να αποτρέψετε το τσίμπημα των κουνουπιών για πάντα αλλά τουλάχιστον θα έχετε λάβει κάποια μέτρα πρόληψης για αυτό, ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές. Αν τυχόν ένα κουνούπι τσιμπήσει το σκύλο σας και παρατηρήσετε κάποια περίεργα συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για να σας δώσει οδηγίες σχετικά με το τι θα κάνετε. Μπορεί να μην είναι κάτι σοβαρό, όμως επειδή τα κουνούπια μεταφέρουν και επικίνδυνες ασθένειες για τους σκύλους, καλό είναι να σιγουρευτείτε για την υγεία του.

Σχετικά άρθρα

Πώς θα γίνει η μετακόμιση σε άλλο σπίτι, λιγότερο αγχωτική για τον σκύλο σας

Επιστήμονες του Harvard εξηγούν γιατί τινάζεται ο σκύλος σας μετά το μπάνιο

Γιατί δεν ακούει ο σκύλος τις εντολές μας