string(0) ""

Πόσο επικίνδυνο είναι να τιμωρείτε το γρύλισμα του σκύλου σας

Δανάη Συναδινού

18/07/2024

Photo: Shutterstock

Οι σκύλοι είναι ζώα που επικοινωνούν ξεκάθαρα με πολλούς και διάφορους τρόπους, ένας εκ των οποίων είναι και το γρύλισμα.

Το γρύλισμα είναι ένας παρεξηγημένος τρόπος έκφρασης του σκύλου που συχνά παρερμηνεύεται από τους ανθρώπους ως ένδειξη επιθετικότητας. Δυστυχώς η έλλειψη συνεννόησης ανάμεσα σε ανθρώπους και σκυλιά εντείνεται περισσότερο καθώς αρκετά συχνά οι άνθρωποι τιμωρούν λεκτικά, ή πιο έντονα, τον σκύλο όταν αυτός γρυλίσει.

Αντί να θεωρούμε το γρύλισμα ως επιθετικότητα, καλό είναι να το αντιμετωπίζουμε για αυτό που είναι, δηλαδή μια μορφή επικοινωνίας που μπορεί να μας προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τη συναισθηματική κατάσταση του σκύλου μας.

Γιατί γρυλίζουν οι σκύλοι;

Οι σκύλοι συχνά γρυλίζουν όταν παίζουν ή όταν αισθάνονται απειλή ή φόβο. Το γρύλισμα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι πολύ ξεκάθαρο και άκακο. Το γρύλισμα όταν αισθάνονται άγχος είναι ο τρόπος τους να εκφράσουν κάτι αντίστοιχο με το δικό μας ‘σε παρακαλώ, μην το κάνεις αυτό, με ενοχλεί’.

Οι λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι λόγω της παρουσίας ενός άλλου σκύλου, ενός ξένου ανθρώπου ή μιας ασυνήθιστης κατάστασης. Επιπλέον, τα σκυλιά γρυλίζουν για να προστατεύσουν κάτι που θεωρούν πολύτιμο, όπως το φαγητό τους, τα παιχνίδια τους, τον προσωπικό χώρο τους, ή και τον χώρο που αισθάνονται σπίτι τους. Ένας σκύλος που αισθάνεται δυσφορία, είναι άρρωστος ή πονάει μπορεί επίσης να γρυλίσει για να δείξει ότι δεν αισθάνεται καλά και θέλει να τον αφήσουμε ήσυχο. Το γρύλισμα μπορεί, ακόμα, να είναι ένας τρόπος για τον σκύλο να προειδοποιήσει ότι δεν αισθάνεται άνετα με μια κατάσταση (πχ. όταν τον αγκαλιάζουμε και τον φιλάμε) και θα προτιμούσε να την αποφύγει. Μάθε περισσότερα εδώ.

Τι μπορεί να συμβεί εάν τιμωρούμε το γρύλισμα;

Πολλές φορές μας βγαίνει αυθόρμητα να πούμε “σσσσ” ή να φωνάξουμε σε έναν σκύλο που γρυλίζει, ειδικά εάν τον ξέρουμε καιρό ή εάν γρυλίζει σε ένα παιδάκι, είτε από δική μας αμηχανία είτε γιατί δεν κατανοούμε πόσο άβολη μπορεί να είναι μια κατάσταση για τον σκύλο μας. Είναι αρκετά παρόμοιο με το να έχεις ένα φίλο να σου λέει ‘έλα μωρέ, πως κάνεις έτσι’ αν κάτι σε ταράξει. 

Όμως, τιμωρώντας το γρύλισμα, ενδέχεται να καταστείλουμε μια πολύ σημαντική μορφή επικοινωνίας. Ο σκύλος μπορεί να σταματήσει τη συμπεριφορά, δηλαδή το να γρυλίζει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ανασφάλεια του, τα αρνητικά του συναισθήματα ή οι φόβοι του έχουν επιλυθεί. Αν ο σκύλος τιμωρηθεί αρκετές φορές και συνειδητοποιήσει πως του συμβαίνει κάτι δυσάρεστο (ή πολύ απλά ότι εμείς είμαστε δυσαρεστημένοι) κάθε φορά που θέλει να εκφράσει τη δυσφορία του, μπορεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον να περάσει κατευθείαν στο επόμενο, πιο έντονο στάδιο επικοινωνίας, όπως το δάγκωμα, και αυτή τη φορά χωρίς καμία προειδοποίηση. Επιπλέον, η τιμωρία μπορεί να αυξήσει το άγχος και τον φόβο του σκύλου σε αντίστοιχες καταστάσεις, κάνοντάς τον να αισθάνεται ακόμα πιο ανασφαλής και στρεσαρισμένος. 

Πώς να αντιμετωπίσουμε με ασφάλεια και ενσυναίσθηση έναν σκύλο που γρυλίζει

Για να μπορέσουμε να δείξουμε ενσυναίσθηση και να μην κολλήσουμε στην αμηχανία, το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσουμε πως το γρύλισμα είναι πολύ φυσιολογικό και να αναγνωρίσουμε τους λόγους για τους οποίους γρυλίζει ο σκύλος μας. Προσπαθήστε να καταλάβετε την πηγή του φόβου ή της ανησυχίας του. Κάτι που για εσάς είναι εντελώς χαζό και ασήμαντο μπορεί να είναι πηγή μεγάλης δυσφορίας για τον σκύλο σας. Κάτι που εσείς πιστεύετε ότι οφείλει να συνηθίσει ο σκύλος σας μπορεί να είναι κάτι που δε θα το συνηθίσει ποτέ. 

Μία πολύ απλή αλλά χρήσιμη τακτική είναι να κάνουμε συνήθεια να λέμε στον σκύλο μας “σε ευχαριστώ για την προειδοποίηση” κάθε φορά που γρυλίζει. Με αυτόν τον τρόπο θυμίζουμε στον εαυτό μας να αντιδράσει με τρόπο που θα υποστηρίξει τον σκύλο μας. 

Αν έχετε δημιουργήσει από πριν ένα περιβάλλον όπου ο σκύλος σας αισθάνεται ασφαλής, δώστε του χώρο και χρόνο να ηρεμήσει αν κάτι τον στρέσαρε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την απομάκρυνση από καταστάσεις που του προκαλούν άγχος και την παροχή σημείων στο σπίτι που δε θα τον ενοχλήσει κάποιος (πχ το κρεβάτι του ή ένα crate). Δημιουργείστε εσείς τις συνθήκες ώστε να αισθάνεται ασφάλεια σε καταστάσεις που τον ζορίζουν, επιβραβεύστε τον για την ήρεμη συμπεριφορά του και δώστε του ευκαιρίες να συνηθίσει καταστάσεις ώστε να ανταποκρίνεται με ηρεμία.

left arrow
right arrow

Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι σε περιπτώσεις που δε φαίνεται να κάνετε πρόοδο, το σκυλάκι σας παρουσιάζει έντονο φόβο ή επιθετικότητα, το καλύτερο είναι να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία θετικού εκπαιδευτή σκύλων που μπορεί να σας καθοδηγήσει με συγκεκριμένες ενέργειες και τεχνικές. Η αλλαγή συναισθημάτων αλλά και συμπεριφορών απαιτεί χρόνο και υπομονή. Είναι σημαντικό να βοηθήσετε τον σκύλο σας να νιώσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη, υποστηρίζοντας τον.

Συμπέρασμα

Το γρύλισμα είναι μια σημαντική μορφή επικοινωνίας για τους σκύλους που δεν πρέπει να αποθαρρύνουμε αντιδρώντας με φωνή ή τιμωρία. Αντίθετα, αναγνωρίζοντας και αντιμετωπίζοντας το με κατανόηση και ενσυναίσθηση, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον, χρησιμοποιώντας θετική ενίσχυση και ζητώντας βοήθεια από επαγγελματίες όταν χρειάζεται, μπορούμε να βοηθήσουμε τους σκύλους μας να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους με υγιή τρόπο. Έτσι διασφαλίζουμε την ευημερία τους και ενισχύουμε τον δεσμό μας μαζί τους.

Σχετικά άρθρα

Μπορεί ο σκύλος σας να είναι στενοχωρημένος επειδή γυρίσατε από διακοπές; Γιατί συμβαίνει αυτό

Οδοντιατρική φροντίδα σκύλων: Γιατί είναι τόσο σημαντική για να την παραβλέπουμε

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε αμμολεκάνη για τη γάτα σας