Πώς θα καταλάβετε αν πραγματικά πεινάει ο σκύλος σας ή απλά σας ζητάει φαγητό από συνήθεια
Κωνσταντίνα Μάλλιου
02/05/2024
Μήπως κάθε φορά που τρώτε ο σκύλος σας σάς κοιτάζει επίμονα με αυτά τα αξιολάτρευτα puppy eyes του και προσπαθεί να σας υπνωτίσει για να του δώσετε μια μπουκιά;
Μήπως αναρωτιέστε αν είναι πραγματικά πεινασμένος ή αν είναι απλά ένας μικρός απατεώνας που προσπαθεί να σας μαγέψει και να σας κάνει ότι θέλει;
Η αλήθεια είναι ότι τα αγαπημένα σκυλάκια έχουν μια σχέση λατρείας με το φαγητό και ίσως για εμάς του σκυλογονείς είναι λίγο δύσκολο κάποιες φορές να καταλάβουμε πότε πρέπει να τους δώσουμε κι άλλο φαγητό και πότε πρέπει να βάλουμε τα όριά μας. Υπάρχουν, όμως μερικά σημάδια που μπορούμε να παρατηρήσουμε για να καταλάβουμε αν ο σκύλος μας πεινάει και μπορούμε να του προσφέρουμε κι άλλο φαγητό – είτε από το δικό μας είτε από το δικό του.
Σημάδια ότι ο σκύλος μας είναι πεινασμένος
Για να καταλάβουμε αν ο σκύλος μας θέλει κι άλλο φαγητό γιατί πραγματικά πεινάει, θα πρέπει να έχουμε αναπτύξει μαζί του μια πολύ δυνατή σχέση και να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε πότε προσπαθεί να μας “χειριστεί”. Ας δούμε, όμως, μερικά από τα σημάδια που θα μας βοηθήσουν να “μπούμε” στη θέση του τετράποδου φίλου μας. Αν τα περισσότερα ισχύουν τότε δεν μας κοιτάζει από συνήθεια, αλλά από πραγματική ανάγκη.
● Αν είμαστε γενικά συνεπείς και δε δίνουμε ποτέ στον σκύλο μας από αυτά που τρώμε τότε πολύ πιθανό να πεινάει στα αλήθεια. Δεν είναι κακό να δίνουμε ανθρώπινες τροφές, απλά όταν του δίνουμε τη στιγμή που τρώμε, τον ενθαρρύνουμε να παρακαλάει για μια μπουκιά κάθε φορά που μας βλέπει με ένα σνακ στο χέρι, είτε πεινάει είτε όχι.
● Αν έχουμε σταθερό πρόγραμμα που ταΐζουμε τον σκύλο μας, του δίνουμε τη σωστή ποσότητα τροφής και λιχουδιών, τότε αν μας παρακαλάει για λίγο φαγητό, τότε μάλλον το έχει όντως ανάγκη.
● Ωστόσο, και το ασταθές πρόγραμμα μπορεί να κάνει τον σκύλο μας να πεινάσει πραγματικά. Αν τώρα τελευταία έχουμε αλλάξει τη ρουτίνα του, έχει χάσει ένα δύο γεύματα και μπορεί να έχει χάσει λίγο βάρος, τότε καλό θα ήταν εκτός από το να αποκτήσουμε πάλι το σταθερό πρόγραμμα που είχε, να επισκεφτούμε και τον/την κτηνίατρό μας για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει κάποιο θέμα υγείας.
● Τέλος, αν ο σκύλος μας ασκείται περισσότερο, πηγαίνει μεγαλύτερες βόλτες, τρέχει και παίζει, τότε καίει επιπλέον θερμίδες, Άρα, είναι λογικό να θέλει να φάει λίγο ακόμα.
Πώς θα καταλάβουμε ότι ο σκύλος μας δεν πεινάει και απλά ζητιανεύει;
Αν έχουμε δώσει στον σκύλο μας να καταλάβει ότι με το να μας παρακαλάει με τα κουταβίσια του μάτια για φαγητό θα το πάρει κόλας, τότε πιθανότατα να το κάνει επίτηδες. Τα σκυλιά είναι πανέξυπνα πλάσματα και μπορούν να αντιληφθούν τι πρέπει να κάνουν για να πάρουν αυτό που θέλουν, από ένα σκούντηγμα με το πόδι για περισσότερα χάδια μέχρι το επίμονο κοίταγμα για μια μπουκίτσα από το γεύμα μας. Επίσης, αν έχουμε μάθει να δίνουμε στον σκύλο μας φαγητό για να τον αποτρέψουμε από μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, όπως το γάβγισμα και το κλαψούρισμα, τότε πολύ πιθανό να ζητιανεύει φαγητό επίτηδες. Τέλος, υπάρχει περίπτωση ο σκύλος μας να ζητιανεύει φαγητό γιατί βαριέται. Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε θα πρέπει να βάλουμε στο πρόγραμμα περισσότερες δραστηριότητες και παιχνίδι.
Συνοψίζοντας
Μπορεί κάποιες φορές να είναι δύσκολο να καταλάβουμε πότε η τετράποδη μουσούδα μας πεινάει πραγματικά και πότε προσπαθεί να μας ξεγελάσει απλά για να δοκιμάσει από αυτό που τρώμε κι εμείς. Ωστόσο, επειδή όλοι οι σκυλογονείς ξέρουμε πολύ καλά πώς έχουμε μεγαλώσει τον σκύλο του και τα λάθη ή τα σωστά που έχουμε κάνει, ίσως πιο εύκολο να τα καταλάβουμε, να τα αποδεχτούμε και να τα διορθώσουμε εφόσον πρέπει.