string(0) ""

Πώς πρέπει να παίζουν με ασφάλεια τα παιδιά με τον σκύλο

Στέλλα Πανοπούλου

11/04/2025

Photo: Shutterstock

Ένας σκύλος μπορεί να γίνει ο πιο πιστός φίλος και ένας καλός προστάτης των παιδιών σας.

Για να αναπτυχθεί, όμως, αρμονικά και χωρίς κινδύνους αυτή η σχέση, είναι απαραίτητο να τεθούν από νωρίς κάποιοι κανόνες και όρια, και στις δύο μεριές. Είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε τους πιθανούς κινδύνους και να τους προλάβουμε εκπαιδεύοντας κατάλληλα τόσο τα παιδιά όσο και τον σκύλο μας, και επιβλέποντας τις αλληλεπιδράσεις τους ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε ανά πάσα στιγμή που καταστεί αναγκαίο.

Τι κίνδυνοι υπάρχουν;

Ένα παιδί δεν γεννιέται γνωρίζοντας πώς να συμπεριφερθεί σε έναν σκύλο, κι ένας σκύλος δεν μπορεί να ανέχεται τα πάντα. Μπορεί να ακούσουμε ή να μάθουμε για παιδιά που φτάνουν στο νοσοκομείο με δαγκωματιές, συχνά από σκύλους που γνωρίζουν, ακόμα και υπό την επίβλεψη κάποιου γονέα ή άλλου προσώπου.

Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση γιατί οι σκύλοι είναι κακοί, ή γιατί δεν αγαπούν τα παιδιά της οικογένειας. Συχνά, προσπαθούν απλά (όχι πάντα με ιδανικό τρόπο) να θέσουν ένα όριο όταν τα μικρά παιδιά ξεπερνούν επανειλημμένα τα δικά τους.

Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να δούμε την κατάσταση ενός σκύλου, ώστε να μπορούμε να σεβαστούμε τις ανάγκες του κατοικιδίου μας – και να διδάξουμε στο παιδί μας όσα πρέπει – σωστά και αποτελεσματικά.

Μάθετέ τους να παίζουν με ασφάλεια

Το παιχνίδι με ασφάλεια σημαίνει ότι κανείς δεν φωνάζει, κανείς δεν σπρώχνει ή τραβά. Για παράδειγμα, το παιχνίδι “fetch”, δηλαδή το πέταγμα και η ανάκτηση της μπάλας, μπορεί να είναι εξαιρετικό, αρκεί ο σκύλος σας να μην γίνεται κτητικός με το παιχνίδι του. Μαζί με τα παιδιά σας, μπορείτε να μάθετε στον σκύλο σας να αφήνει τα παιχνίδια του με αντάλλαγμα λιχουδιές.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, και τα τέσσερα πόδια του σκύλου σας πρέπει να πατούν στο πάτωμα. Αν το κατοικίδιό σας υπερ-ενθουσιαστεί όσο παίζει και αρχίσει, για παράδειγμα, να χοροπηδά ή να δαγκώνει, συμβουλεύστε το παιδί σας να απομακρυνθεί ώστε κι οι δύο τους να έχουν λίγο χρόνο να ηρεμήσουν. Μην φωνάζετε στον σκύλο σας και μην τον τιμωρείτε γι’ αυτές του τις συμπεριφορές. Οι σκύλοι δεν καταλαβαίνουν τις τιμωρίες, οι οποίες, για να γνωρίζετε, είναι αναποτελεσματικές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά δεν πρέπει να παίζουν με τον σκύλο της οικογένειας, κάθε άλλο. Τα παιδιά είναι πολύ καλύτερα στο παιχνίδι απ’ ό,τι οι ενήλικες, και οι σκύλοι το λατρεύουν. Απλώς, είναι σημαντικό να γνωρίζουν κι οι δύο μεριές τι επιτρέπεται και τι όχι, και να συμπεριφέρονται με σεβασμό και προσοχή.

Προσοχή με τις αγκαλιές

Παρότι τα μικρά παιδάκια λατρεύουν να αγκαλιάζουν εσάς και τα λούτρινα κουκλάκια τους, η ίδια συμπεριφορά δεν ενδείκνυται όταν μπαίνει στην εξίσωση ένας σκύλος. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι αγκαλιές είναι κυρίως ανθρώπινη συμπεριφορά, και πολλοί σκύλοι νιώθουν άβολα με αυτές. Φυσικά, υπάρχουν και σκύλοι που τις απολαμβάνουν, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να γενικεύουμε σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η κοντινή σωματική επαφή ανάμεσα στα παιδιά και στους σκύλους της οικογένειας είναι συχνά ο λόγος για τον οποίο ένας σκύλος που αισθάνεται άβολα επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά. Τα παιδιά πρέπει να αποθαρρύνονται από το να αγκαλιάζουν, να σηκώνουν, ή να ενοχλούν έναν σκύλο, και να μαθαίνουν να επιτρέπουν εκείνα στο κατοικίδιό τους να τα πλησιάσει όποτε θέλει.

Η ελευθερία της επιλογής είναι πολύ σημαντική για έναν σκύλο. Φυσικά, είναι αδύνατο να επιτρέψουμε στο χνουδωτό φιλαράκι μας να κάνει οτιδήποτε θέλει όλη την ώρα. Η συμπεριφορά του πρέπει να εμπίπτει εντός των ορίων του αποδεκτού για τις ανθρώπινες συνήθειές μας, και όλοι να παραμένουν ασφαλείς.

left arrow
right arrow

Μάθετε στα παιδιά σας να επιτρέπουν στον σκύλο να επιλέξει εκείνος πότε θα τα πλησιάσει. Ενθαρρύνετέ τα να τον φωνάζουν να έρθει εκεί που κάθονται, αντί να τον πλησιάζουν τα ίδια. Ακόμα κι αυτό μπορεί να συμβάλλει στην εγκαθίδρυση ορίων ανάμεσα στα δύο πλασματάκια που έχουν κλέψει την καρδιά σας. Θυμίζετε στα παιδιά σας να μην ακολουθούν τον σκύλο αν απομακρύνεται από αυτά, και να σέβονται τον προσωπικό του χώρο. Μην περιμένετε από τα παιδιά να “διαβάσουν” τον σκύλο.

Παρότι είναι σημαντικό να ξεκινήσετε από νωρίς να εξηγείτε στα παιδιά σας πώς λειτουργεί η γλώσσα του σώματος του σκύλου, συνιστάται να μην έχετε μεγάλες προσδοκίες και να μην βασιστείτε σε αυτό, όσο οξυμένη αντίληψη κι αν διαθέτει το παιδί σας. Έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι τα μικρά παιδιά δεν είναι τόσο καλά στο να ερμηνεύουν τις εκφράσεις και τη γλώσσα του σώματος του σκύλου. Η ερευνήτρια των αλληλεπιδράσεων ανθρώπων-σκύλων Anna Baatz έδειξε το 2023 ότι, ακόμα και αν ένα παιδί κατανοήσει ότι στον σκύλο δεν άρεσε μια αλληλεπίδραση, υπήρχε περίπτωση να μην τη σταματήσει.

Τέλος, συνιστάται να επιβλέπετε πάντα τις αλληλεπιδράσεις των μικρών παιδιών με τους σκύλους, ώστε να είστε έτοιμος/η να παρέμβετε αν προκύψει ανάγκη.

Με πληροφορίες από The Conversation

Σχετικά άρθρα

Τι να κάνετε αν συναντήσετε φίδι στην πόλη

Δείτε πώς θα βοηθήσετε τη γάτα σας να τεντωθεί

Αυτές είναι οι ασθένειες που μπορούν να ανιχνεύσουν οι σκύλοι