string(0) ""

Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να μη φοβάται τους ξένους

Μυρτώ Τζώρτζου

14/10/2023

Photo: Unsplash

Ο σκύλος σας μπορεί στο σπίτι να τρελαίνεται για αγκαλιές και χάδια από εσάς, όταν όμως τον πλησιάζει ένα άγνωστο άτομο, να αποτραβιέται ή να γίνεται νευρικός. Αυτή η συμπεριφορά είναι κάτι συνηθισμένο για πολλούς σκύλους. Και συχνά οι κηδεμόνες τους δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Για ορισμένα σκυλιά, αυτή η συμπεριφορά είναι ένστικτο που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία της φυλής τους. Για άλλους, μπορεί να είναι η προσωπικότητά τους ή το αποτέλεσμα μιας τραυματικής εμπειρίας που ενδέχεται να είχαν με κάποιους ανθρώπους στο παρελθόν.

Παρόλο που ο σκύλος σας μπορεί να μην μάθει ποτέ να αγαπάει όλους τους ανθρώπους ή να θέλει να «χαιρετάει» και πλησιάζει όλους όσους συναντά, με τη σωστή εκπαίδευση μπορεί να μάθει να είναι πιο άνετος μαζί τους. Αυτό φυσικά θα είναι πολύ ανακουφιστικό για εσάς γιατί θα μπορείτε να βγαίνετε έξω χωρίς άγχος.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι ακόμα και τα σκυλιά που πραγματικά απολαμβάνουν τη συναναστροφή με τους ανθρώπους μπορεί να είναι αγχωμένα, νευρικά ή να νιώθουν άβολα όταν συναντούν νέους ανθρώπους.

Για να διδάξετε στον σκύλο σας να μη φοβάται έναν ξένο, θα πρέπει να εξασκηθεί στο να συναντά και να χαϊδεύεται ήρεμα από κάποιους που συναντάτε. Αλλά για τα σκυλιά που δεν αισθάνονται καθόλου άνετα με άγνωστους ανθρώπους, αυτό μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο.

Μην τα εξαναγκάζετε σε συστάσεις

Πολλοί άνθρωποι θέλουν τα σκυλιά τους να είναι φιλικά και κοινωνικά, αλλά ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτή η επιθυμητή συμπεριφορά είναι συχνά λάθος. Και αυτό γιατί πιέζουν ή προσπαθούν να επιβάλλουν στα σκυλιά να ξεπεράσουν τη δυσφορία τους και να νιώσουν χαλαρά. Όμως αυτό είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στον σκύλο που νιώθει απειλή και άβολα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση της συμπεριφοράς και σε δάγκωμα.

Εάν έχετε έναν σκύλο που φοβάται ή νιώθει άβολα με τους ξένους, είναι σημαντικό να επανεκτιμήσετε τις προσδοκίες που έχετε για αυτόν. Αντί να τον πιέζετε να γνωρίσει ανθρώπους, βοηθήστε τον να έχει αυτοπεποίθηση ώστε όταν βρίσκεται κοντά σε αυτούς, να μη χρειάζεται να αλληλεπιδράσει.

Σημάδια ότι ο σκύλος σας δεν αισθάνεται άνετα

Παρακολουθήστε τη συμπεριφορά του σκύλου σας, τη γλώσσα του σώματός του για να δείτε πόσο είναι άνετος. Οι σκύλοι που νιώθουν άβολα όταν συναντούν ή βρίσκονται κοντά σε ξένους μπορεί να εκφράσουν τη δυσφορία τους με διάφορους τρόπους. Η δυσφορία με τους ξένους μπορεί να εκφραστεί με φανερούς τρόπους, όπως το γάβγισμα ή το γρύλισμα ώστε να προειδοποιήσει τον ξένο να μείνει μακριά. Τα σκυλιά που δεν αισθάνονται άνετα με τους ανθρώπους μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να τρέξουν μακριά ή να κρυφτούν για να ξεφύγουν από το άτομο.

Όμως να ξέρετε ότι το γεγονός ότι ο σκύλος σας δεν τραβιέται ή δεν προσπαθεί να δραπετεύσει όταν συναντάει έναν ξένο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εντάξει. Ένα άκαμπτο σώμα, ένα χασμουρητό, ένα γλείψιμο των χειλιών, ένα μη χαλαρό βλέμμα είναι όλα αυτά ενδείξεις ότι ο σκύλος σας μπορεί να μην αισθάνεται άνετα με τη συνάντηση.

Δημιουργία εμπιστοσύνης στους αγνώστους

Για τα σκυλιά που δεν αισθάνονται άνετα κοντά σε ανθρώπους, είναι χρήσιμο να κάνετε την εκπαίδευση σε μια περιοχή που βρίσκεται κοντά σε ανθρώπους μεν, αλλά σε αρκετή απόσταση δε ώστε να αισθάνονται ασφαλή.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκεστε ένα ή δύο μέτρα ή και πιο μακριά από αυτούς. Αφήστε τον σκύλο σας να δει και να ακούσει τους ξένους, αλλά μείνετε σε ένα όριο όπου να νιώθει άνετα και να μην αντιδρά. Και αν σας πλησιάσουν κάποιοι, ζητήστε τους να αγνοήσουν τον σκύλο σας.

Θα πρέπει επίσης να συνδυάσετε την παρουσία του ξένου με ανταμοιβές, όπως μικρά κομμάτια από τις αγαπημένες του λιχουδιές. Οι λιχουδιές θα ωφελήσουν τον σκύλο σας στο να κάνει καλούς συσχετισμούς. Να συνδυάσει τους ξένους με τις λιχουδιές. Με κάτι καλό δηλαδή.

Εκπαίδευση στον πραγματικό κόσμο

Οι πραγματικές καταστάσεις μπορούν να βοηθήσουν τον σκύλο σας να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και άνεση. Όταν δηλαδή βρίσκεται κοντά σε ξένους. Μπορεί, για παράδειγμα, η εξάσκηση να γίνει σε ένα πάρκο όπου μπορείτε να βλέπετε ανθρώπους στο βάθος, όντας όμως αρκετά μακριά τους.

Μόλις βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι συγκεντρωμένος σε εσάς και μπορεί να αγνοήσει τους άλλους ανθρώπους, αρχίστε να τον φέρνετε σε επαφή με άλλα κατοικίδια ζώα. Ξεκινήστε τις πιο ήσυχες ώρες της ημέρας, όταν ο σκύλος σας είναι λιγότερο πιθανό να ενοχληθεί.

Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε πραγματικές ευκαιρίες εκπαίδευσης στο σπίτι σας, όταν έχετε φίλους ή συγγενείς που σας επισκέπτονται ή όταν κάποιος κάνει επισκευές στο σπίτι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, κρατήστε τον σκύλο σας δεμένο και επαινέστε τον για κάθε ήρεμη συμπεριφορά. Ο στόχος εδώ είναι να τον επιβραβεύσετε για το γεγονός ότι δεν ενδιαφέρεται για τον επισκέπτη. Έτσι και σε αυτήν την περίπτωση θα του δημιουργηθούν θετικοί συνειρμοί για τους ξένους που έρχονται στο σπίτι σας.

Διαχείριση αλληλεπιδράσεων

Καθώς ο σκύλος σας μαθαίνει πώς να αλληλεπιδρά σωστά με τους ανθρώπους, ειδικά αν είναι φοβισμένος ή δύσπιστος, θα πρέπει εσείς να διαχειρίζεστε στενά όλες τις αλληλεπιδράσεις που έχει. Κρατήστε τον με λουρί όταν βγαίνετε έξω. Να του δίνετε επίσης την ευκαιρία να εγκαταλείψει την εκπαίδευση, αν τον καταβάλλει ή τον διεγείρει υπερβολικά. Δεν τον πιέζουμε σε καμία περίπτωση γιατί θα πετύχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Αν τώρα η κατάσταση στο σπίτι σας είναι πολύ αγχωτική, λόγω παρουσίας κάποιου ξένου, μπορείτε να βάλετε τον σκύλο σας σε άλλο χώρο. Για αντιπερισπασμό, μπορείτε να του δώσετε ένα παιχνίδι με φαγητό ή ένα διαδραστικό παιχνίδι στην ασφαλή περιοχή του.

Αν τώρα έχετε έναν σκύλο που δεν ενθουσιάζεται με τη γνωριμία με νέους ανθρώπους, δεν υπάρχει πρόβλημα να πείτε στους ξένους ότι ο σκύλος σας δεν θέλει να τους χαιρετήσει. Αυτό μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην εκπαίδευση, καθώς συμβάλλει στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης του σκύλου σας προς εσάς, γιατί δεν επιτρέπει τους άλλους ανθρώπους να τον κάνουν να νιώθει άβολα.

Μην τιμωρείτε τον σκύλο σας

Το να χρησιμοποιήσετε το φόβο και την πίεση ώστε ο σκύλος σας να φερθεί φιλικά στους ξένους είναι τελείως λάθος και θα τον στρεσάρει απίστευτα. Είναι σημαντικό να μην τον τιμωρείτε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ή για τις αντιδράσεις του στους ανθρώπους.

Η τιμωρία όταν ο σκύλος γαβγίζει ή γρυλίζει δεν θα αλλάξει το πώς αισθάνεται αυτός για το άτομο που συναντάει. Αντίθετα, όταν καταστέλλετε τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια δυσφορίας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, αν τιμωρήσετε έναν σκύλο επειδή γρυλίζει, αυξάνεται η πιθανότητα να δαγκώσει την επόμενη φορά.

Ζητήστε βοήθεια

Αν δυσκολεύεστε να εκπαιδεύσετε έναν σκύλο που είναι πολύ ντροπαλός, αγχώδης ή νιώθει άβολα με τους ξένους, είναι πάντα καλή ιδέα να ζητήσετε βοήθεια από έναν έμπειρο εκπαιδευτή. Αν επίσης ο σκύλος σας έχει δαγκώσει κάποιον ή αν ανησυχείτε ότι ο σκύλος σας θα μπορούσε να δαγκώσει κάποιον, ξεκινήστε πρώτα να συνεργάζεστε με έναν εκπαιδευτή αντί να προσπαθείτε μόνοι σας να σταματήσετε αυτές τις συμπεριφορές.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε βρει έναν εκπαιδευτή που χρησιμοποιεί τεχνικές εκπαίδευσης με θετική ενίσχυση και ο οποίος θα είναι σε θέση να σας υποστηρίξει βοηθώντας τον σκύλο σας να κάνει αυτές τις θετικές συνδέσεις όταν συναναστρέφεται με ανθρώπους.

Σχετικά άρθρα

Δείτε αν επιτρέπεται να φάει ο σκύλος σας αγγούρι

7 πράγματα που ξέρουμε για τα κουτάβια αλλά δεν είναι σωστά

Πώς θα γίνει η μετακόμιση σε άλλο σπίτι, λιγότερο αγχωτική για τον σκύλο σας