Πώς να ταΐσετε έναν σκύλο που δεν έχει δόντια
Μυρτώ Τζώρτζου
18/08/2023
Η απώλεια δοντιών είναι κάτι σχετικά συχνό στους ηλικιωμένους σκύλους, ειδικά όταν δεν έχει δοθεί προσοχή στη στοματική τους υγιεινή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Ένας σκύλος μπορεί να έχει ακόμη κάποια δόντια, όμως η έλλειψη ορισμένων μπορεί να δυσκολέψει την κατανάλωση τροφής. Εάν ένας σκύλος χάσει τους κυνόδοντές του, μπορεί να δυσκολευτεί να κόψει σε κομμάτια τη σκληρή τροφή. Αν χάσει τους γομφίους, είναι δύσκολο να αλέσει την τροφή. Αυτά λοιπόν τα ζώα χρειάζονται μια διατροφή προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους, που να επιτρέπει την κατανάλωση τροφής χωρίς πόνο, δυσφορία ή τραυματισμό.
Η καλύτερη τροφή για σκύλους χωρίς δόντια
Οι σκύλοι είναι σε θέση να φροντίζουν μόνοι τους τη στοματική τους υγιεινή σε κάποιο βαθμό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση ενός άγριου σκύλου που τρώει μόνο θηράματα. Οι οικόσιτοι σκύλοι έχουν διαφορετική διατροφή και έχουν προσαρμοστεί στη διαβίωση σε ένα σπίτι με ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι οι ανάγκες τους για στοματική υγιεινή είναι διαφορετικές. Έτσι χρειάζονται κάποια βοήθεια από τους κηδεμόνες τους. Αν δεν το κάνουν, θα εμφανίσουν πέτρα, θα χαλάσουν δόντια και τελικά θα υπάρξει απώλεια κάποιων.
Η έλλειψη δοντιών δυσκολεύει το πιάσιμο, το σχίσιμο και τη μάσηση της τροφής. Οι ξηρές τροφές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μασηθούν. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο ο κηδεμόνας να προσαρμόζει ανάλογα τη διατροφή του σκύλου του.
Υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις
Υγρή τροφή: Οι τροφές που κυκλοφορούν στην αγορά πωλούνται τόσο σε υγρή όσο και σε ξηρή μορφή. Αν μπορείτε οικονομικά να αγοράσετε τη συνηθισμένη σας τροφή σε υγρή μορφή, αυτό θα αποτελέσει μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. Εάν δεν είναι διαθέσιμη, θα υπάρχει εναλλακτική λύση. Καθώς οι περισσότεροι σκύλοι που έχουν χάσει τα δόντια τους είναι στην πλειοψηφία τους προχωρημένης ηλικίας, θα χρειαστούν μια τροφή ειδικά για ηλικιωμένους σκύλους. Ωστόσο, θα πρέπει να ξεκινήσετε την αλλαγή σταδιακά. Αναμείξτε μια μικρή ποσότητα της νέας τροφής με την παλιά και στη συνέχεια αυξήστε τη σταδιακά μέχρι να χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά την τροφή που είναι σε υγρή μορφή. Ίσως μάλιστα χρειαστεί να κόψετε την τροφή σε μικρότερα κομμάτια για να αποφύγετε τον κίνδυνο πνιγμού.
Ενυδατωμένη ξηρά τροφή: Ενώ η εναλλακτική λύση της υγρής τροφής είναι συνήθως ιδανική, μπορεί να είναι απαγορευτικά ακριβή για κάποιους. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να πάρετε την κανονική ξηρή κροκέτα και να προσθέσετε λίγο νερό. Αυτό θα κάνει την τροφή πιο εύκολη στην κατάποση. Μπορείτε να την κάνετε ακόμα πιο νόστιμη αν προσθέσετε λίγο ζωμό κοτόπουλου ή κρέατος, αλλά πιθανότατα θα πρέπει να τον φτιάξετε μόνοι σας, για να μην έχει αλάτι, σκόρδο ή άλλα συστατικά που κάνουν κακό στους σκύλους.
Σπιτική τροφή για σκύλους χωρίς δόντια
Εάν έχετε τη δυνατότητα και τις γνώσεις για να ταΐσετε σωστά τον σκύλο σας, η παρασκευή σπιτικής τροφής μπορεί να είναι ιδανική λύση εάν δεν έχει δόντια. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε όχι μόνο να παρέχετε μια μαλακή τροφή, την οποία το ζώο σας θα είναι σε θέση να καταπιεί εύκολα, αλλά μπορείτε επίσης να εξασφαλίσετε ότι θα έχει και την καλύτερη δυνατή ποιότητα.
Σε γενικές γραμμές, η σπιτική τροφή για σκύλους χωρίς δόντια θα πρέπει να έχει παρόμοια συστατικά με τις τροφές του εμπορίου. Θα πρέπει δηλαδή να περιλαμβάνει κρέας, ψάρι και άλλες πρωτεΐνες, καθώς και μικρότερες ποσότητες λαχανικών και ορισμένων δημητριακών, όπως το ρύζι. Και φυσικά θα πρέπει να μαγειρευτεί σε μορφή που να είναι εύκολη στην κατάποση.
Μόλις μαγειρευτεί, μπορείτε να την ψιλοκόψετε, να την τεμαχίσετε ή ακόμα και να την πολτοποιήσετε, ώστε ο σκύλος σας να μη χρειάζεται να τη μασάει. Το φρέσκο φαγητό που μαγειρεύεται με αυτόν τον τρόπο είναι συνήθως πιο εύγευστο. Να ξέρετε πάντως ότι ενδέχεται να χρειαστεί μια περίοδος δοκιμών και πιθανών λαθών για να μάθετε την καλύτερη μορφή για το δικό σας ζώο αλλά αν μπορείτε, αξίζει τον κόπο.
Και φυσικά θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί ώστε η διατροφή αυτή να μην περιέχει σκληρά πράγματα γιατί αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω απώλεια δοντιών. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι τους δίνουμε τη σωστή διατροφή που είναι απαραίτητη για τον οργανισμό τους. Αυτό απαιτεί να μιλήσουμε με τον κτηνίατρο που γνωρίζει τις ανάγκες του σκύλου μας. Η διατροφή τους μπορεί να χρειάζεται συμπληρώματα με τη μορφή ταυρίνης ή άλλων απαραίτητων αμινοξέων, καθώς και άφθονες τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 για σκύλους.
Πώς να ταΐσετε έναν σκύλο χωρίς δόντια
Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε έναν σκύλο χωρίς δόντια να φάει είναι να προσαρμόσετε, όπως είπαμε, τη διατροφή του στις ανάγκες του.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένα σκυλιά μπορεί να χρειαστούν λίγο χρόνο ώστε να συνηθίσουν να καταναλώνουν τροφή χωρίς να τη μασούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προτείνεται να δοκιμάζετε διαφορετικές υφές, καθώς ορισμένοι σκύλοι απορρίπτουν τροφές σε πολύ αλεσμένη μορφή, κιμά ή πουρέ. Με τον ίδιο τρόπο, μπορείτε να τους δώσετε ζεστό φαγητό, ώστε να είναι πιο εύγευστο.
Διαφορετικά, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος έχει τη σωστή ποσότητα της τροφής του, καθώς αυτή δεν θα είναι απαραίτητα η ίδια με την ξηρή κροκέτα του. Και πάλι, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας. Οι ηλικιωμένοι σκύλοι μπορεί να μην είναι σε θέση να φάνε τόση ποσότητα σε μία φορά, οπότε είναι συνήθως καλή ιδέα να μοιράσετε την ημερήσια ποσότητα σε μικρότερες μερίδες. Αυτό βοηθά επίσης στο να αποφευχθεί η αλλοίωση της υγρής τροφής ή της βρεγμένης κροκέτας ή της μαγειρεμένης τροφής.
Πώς να αποτρέψω τον σκύλο μου από το να χάσει τα δόντια του
Η απώλεια δοντιών στους σκύλους συνήθως συνδέεται με την ανεπαρκή περίθαλψη και την κακή στοματική υγιεινή. Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας μια σειρά από κατευθυντήριες γραμμές για να αποτρέψουμε τα κατοικίδιά μας από το να υποφέρουν από απώλεια δοντιών όταν φτάσουν στην ενηλικίωση.
Οδοντική υγιεινή: Ο καθαρισμός των δοντιών θα πρέπει να γίνεται τακτικά από τη στιγμή που βγάζουν τα μόνιμα ενήλικα δόντια τους, δηλαδή από την ηλικία των 7-8 μηνών. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες για κτηνιατρική χρήση, καθώς τα προϊόντα που προορίζονται για ανθρώπους μπορεί να προκαλέσουν γαστρίτιδα. Για τη διατήρηση της σωστής στοματικής υγιεινής είναι απαραίτητος ο καθαρισμός των δοντιών 2 ή 3 φορές την εβδομάδα.
Μασώμενα σνακ: Αυτού του είδους τα προϊόντα βοηθούν στην απομάκρυνση της βακτηριακής πλάκας και προλαμβάνουν την εμφάνιση περιοδοντικής νόσου στους σκύλους, κάτι που είναι πολύ σοβαρό. Βοηθούν επίσης στην αποφυγή άλλων οδοντιατρικών ασθενειών στους σκύλους.
Αποφύγετε το παιχνίδι με σκληρά αντικείμενα: όπως πέτρες, ξύλα και τα σχετικά που μπορεί να προκαλέσουν κάταγμα ή απώλεια δοντιών.
Κτηνιατρικές εξετάσεις: οι τακτικές κτηνιατρικές εξετάσεις επιτρέπουν την έγκαιρη ανίχνευση των παθολογιών του στόματος και την έγκαιρη έναρξη της θεραπείας. Εκτός από τον τακτικό έλεγχο, είναι σημαντικό να πηγαίνετε στον κτηνίατρο κάθε φορά που εντοπίζονται σημάδια όπως κακοσμία του στόματος, ανορεξία, αιμορραγία των ούλων, σπασμένα δόντια, δόντια που κουνιούνται κτλ.
Οδοντιατρικός καθαρισμός: η διαδικασία αυτή συνίσταται στην αφαίρεση της πέτρας και της πλάκας που έχουν συσσωρευθεί στην επιφάνεια των δοντιών. Παρόλο που δεν είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται αυτό το είδος καθαρισμού τακτικά, ορισμένοι σκύλοι, με μεγαλύτερη τάση για συσσώρευση πέτρας, μπορεί να τον χρειάζονται ετησίως.