Πώς να προστατευτείτε από ατυχήματα κατά τη διάρκεια της βόλτας του σκύλου σας
Στέλλα Πανοπούλου
17/12/2024
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, υπάρχουν λάθη που κάνουν πολλοί κηδεμόνες σκύλων κατά τη διάρκεια της βόλτας, τα οποία συχνά οδηγούν σε ατυχήματα. Ευτυχώς, πρόκειται για κάτι που μπορεί να αποφευχθεί.
Τα τελευταία 20 χρόνια, έχει παρατηρηθεί μια σημαντική αύξηση στα περιστατικά ενηλίκων και παιδιών που τραυματίζονται κατά τη βόλτα του σκύλου στην Αμερική, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου John Hopkins. Τα πιο συχνά τραύματα που καταγράφονται είναι κατάγματα, διαστρέμματα, και τραύματα στο κεφάλι.
Από το 2001 ως το 2020, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ενηλίκων που απευθύνονται σε τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων για τραύματα από τη βόλτα του σκύλου αυξήθηκε από τα 7.300 στα 32.300 τον χρόνο, όπως δήλωσε ο βασικός ερευνητής Ridge Maxson. Οι περισσότερες τραυματίες ήταν γυναίκες (το 75%). Το 47% των τραυματιών είχε ηλικία μεταξύ 40-64 ετών. Τα συγκεκριμένα καταγεγραμμένα περιστατικά προκύπτουν μόνο από τις επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων, επομένως σίγουρα υπάρχουν κι άλλα περιστατικά ανθρώπων που απευθύνθηκαν στον ιδιωτικό τομέα ή σε εξειδικευμένες κλινικές, τα οποία δεν έχουν καταγραφεί.
Πώς να προστατευτείτε
Για πολλούς κηδεμόνες, η καθημερινή βόλτα του σκύλου γίνεται μια ρουτίνα που ακολουθούν σχεδόν μηχανικά, ακούγοντας μουσική ή μιλώντας στο τηλέφωνο. Χρειάζεται, όμως, ιδιαίτερη προσοχή, αφοσίωση, και συγκέντρωση για να μείνετε ασφαλείς βγάζοντας τον σκύλο σας βόλτα. Ο καλός καιρός πάντα σας προστατεύει, ενώ το να κάνετε πολλά πράγματα την ίδια στιγμή σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Μην περπατάτε ποτέ κοιτώντας το κινητό σας. Η ώρα της βόλτας δεν αφήνει περιθώρια για αφηρημάδα.
Ο σκύλος σας μπορεί να σας τραβήξει δυνατά, το πεζοδρόμιο μπορεί να γλιστράει ή να έχει εμπόδια, και γενικά πολλά μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια της βόλτας αν δεν είστε απόλυτα συγκεντρωμένος/η στη διαδρομή και στο κατοικίδιό σας.
Ακόμα, συνιστάται να αποφεύγετε να τρέχετε με τον σκύλο σας δεμένο στο λουρί του, όσο καλά εκπαιδευμένος κι αν είναι, ειδικά στην περίπτωση που τρομάζει εύκολα. Αυτό συμβαίνει γιατί, αν ο σκύλος σας δει κάτι που τον ταράξει και σταματήσει απότομα, υπάρχει περίπτωση λόγω της φόρας που έχετε πάρει να εκτοξευτείτε από πάνω του και να χτυπήσετε σοβαρά.
Φυσικά, οι πιο απειλητικοί για τη ζωή τραυματισμοί είναι αυτοί που προκαλούνται από τα αυτοκίνητα. Ειδικά σε επαρχιακούς δρόμους, όπου δεν υπάρχουν φαρδιά πεζοδρόμια, ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται. Όταν βγάζετε τον σκύλο σας βόλτα συνιστάται να φοράτε ρούχα που φωσφορίζουν ή φώτα τα οποία προειδοποιούν τους οδηγούς στον δρόμο.
Κατάλληλη προετοιμασία και εξοπλισμός
Εκτός από τα φωσφοριζέ ρούχα και τα προειδοποιητικά φωτάκια, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να προετοιμαστείτε κατάλληλα ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχήματος κατά τη βόλτα του σκύλου.
Είναι απαραίτητο τα παπούτσια σας να είναι κατάλληλα για βόλτα: να μη φεύγουν από το πόδι, να μη γλιστράνε, να μην έχουν ψηλό τακούνι. Φορέστε αθλητικά παπούτσια, ή μποτάκια ειδικά για το χιόνι και τον πάγο όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Συνιστάται, επίσης, το λουρί με το οποίο δένετε τον σκύλο σας να είναι μεταξύ 1,8-2,4 μέτρων. Τα μακρύτερα λουριά είναι πιο εύκολο να τυλιχτούν και να μπλεχτούν γύρω από τα πόδια σας, ρίχνοντάς σας κάτω, ενώ τα πτυσσόμενα λουριά συχνά δυσκολεύουν περισσότερο τον έλεγχο του σκύλου. Επιπλέον, τα πτυσσόμενα λουριά μπορεί να σας προκαλέσουν εγκαύματα τριβής αν τραβηχτούν απότομα πάνω στο δέρμα σας. Υπάρχουν και ειδικά σαμαράκια που περιορίζουν το τράβηγμα, με το λουρί να εφαρμόζει στο στήθος του σκύλου αντί στην πλάτη του. Αυτό δίνει περισσότερο έλεγχο στον κηδεμόνα και ασκεί μικρότερη πίεση στον σκύλο.
Συνιστάται να κρατάτε το λουρί στο κέντρο βάρους σας, κοντά στο στήθος σας, στον γοφό, ή στον μηρό σας. Περάστε το χέρι σας μέσα από τη θηλιά και πιάστε το λουρί λίγο πιο χαμηλά ώστε η λαβή σας να είναι σταθερή.
Ζητήστε βοήθεια
Αν αντιμετωπίζετε κινητικά προβλήματα ή προβλήματα ισορροπίας, συνιστάται να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία dog walker – ή από κάποιον γείτονα ή μέλος της οικογένειας – ειδικά όταν ο καιρός δεν είναι καλός.
Τέλος, ένας επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τον σκύλο σας ώστε να συμπεριφέρεται σωστά κατά τη διάρκεια της βόλτας, εξασφαλίζοντας ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο.