Πώς να πάτε για κάμπινγκ μαζί με τον σκύλο σας
Στέλλα Πανοπούλου
02/08/2023
Η εποχή για διακοπές με τον σκύλο σας έφτασε.
Εσείς που σκοπεύετε να πάρετε τον χνουδωτό σας φίλο μαζί σας, πιθανόν να ψάχνετε ξενοδοχεία που να δέχονται σκυλάκια, ή να ετοιμάζεστε για το εξοχικό σας. Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που θέλετε να πάρετε τον σκύλο σας μαζί για κάμπινγκ; Τι πρέπει να γνωρίζετε και τι πρέπει να προσέξετε για να περάσετε καλά στη φύση, τόσο εσείς όσο και ο αγαπημένος σας σύντροφος;
Επιτρέπονται οι σκύλοι εκεί που θέλετε να πάτε;
Αρχικά ελέγξτε τους κανόνες του μέρους που θέλετε να επισκεφτείτε. Επικοινωνήστε με τη διοργάνωση του κάμπινγκ στο οποίο θέλετε να περάσετε τις διακοπές σας, ή αναζητήστε πληροφορίες στο διαδίκτυο. Είναι κρίμα να ταλαιπωρηθείτε εσείς και ο σκύλος σας άδικα πηγαίνοντας σε ένα μέρος που δεν θα σας δεχτούν.
Συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας.
Πριν κάνετε οποιοδήποτε ταξίδι ή εκδρομή με τον σκύλο σας, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον/την κτηνίατρο που τον παρακολουθεί ώστε να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι καλυμμένος σε σχέση με τα εμβόλια και τις αποπαρασιτώσεις του. Στην περίπτωση που ο σκύλος σας έχει άσθμα ή αλλεργίες, εάν είναι κουτάβι ή υπερήλικας, ο/η κτηνίατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει κατάλληλα για το αν ο σκύλος σας μπορεί να ταξιδέψει και να μείνει στην ύπαιθρο.
Τσιπάρετε τον σκύλο σας, φορέστε του ταυτότητα
Είναι βασικό να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι τσιπαρισμένος και φοράει ταυτότητα με το όνομά του και το τηλέφωνό σας, για να μπορέσετε να τον βρείτε σε περίπτωση που χαθεί. Είναι, ακόμα, ιδιαίτερα σημαντικό, να τον έχετε δεμένο σε ένα άνετο αλλά όχι πολύ μακρύ λουρί, ώστε να μπορείτε να τον επιβλέπετε. Έτσι, προστατεύετε το οικοσύστημα της περιοχής αλλά και τον σκύλο σας, ο οποίος μπορεί να παρασυρθεί από κάποια μυρωδιά και να απομακρυνθεί.
Πάρτε μαζί τα απαραίτητα
Σε αυτή τη λίστα μπορείτε να βρείτε τα απαραίτητα αντικείμενα για έναν σκύλο που πάει κάμπινγκ:
– Πτυσσόμενο μπολάκι νερού.
– Αρκετό νερό – ή μπουκάλια, για την περίπτωση όπου υπάρχει πόσιμο νερό στο μέρος που θα επισκεφτείτε.
– Αρκετή σκυλοτροφή και λιχουδιές.
– Ένα επιπλέον σαμαράκι και λουρί.
– Αρκετές σακούλες για τις ακαθαρσίες του σκύλου σας. Είναι απαραίτητο, και κανόνας καλής συμπεριφοράς απέναντι στους άλλους παραθεριστές, να μαζεύετε τις ακαθαρσίες του σκύλου σας ακόμα και όταν βρίσκεστε στην εξοχή.
– Κουβέρτες/μαξιλάρι/πετσέτες κατάλληλα για τον σκύλο σας.
– Τα φάρμακα που πρέπει να παίρνει ο σκύλος σας, καθώς και φάρμακα για πρόληψη, κατάλληλα για σκύλους (π.χ. για τσιμπήματα). Συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας.
– Ένα κουτί πρώτων βοηθειών με απορροφητική γάζα, τσιμπιδάκι και αντιβιοτική αλοιφή.
Κρατήστε τον σκύλο σας κοντά σας και ασφαλή
Μπορεί να ακούγεται ιδιαίτερα δελεαστικό να αφήσετε τον σκύλο σας ελεύθερο να εξερευνήσει τη φύση, αλλά πρέπει πάντα να θυμάστε ότι ένας ελεύθερος σκύλος κινδυνεύει να χαθεί. Να φοράτε πάντοτε λουρί στον σκύλο σας, και να χρησιμοποιείτε το crate του όταν χρειάζεται να ασχοληθείτε με το στήσιμο της σκηνής, το μαγείρεμα, ή άλλες εργασίες. Τη νύχτα να προτιμάτε να φέρνετε τον σκύλο σας μέσα στη σκηνή μαζί σας από το να τον αφήνετε να κοιμάται έξω.
Προστατεύστε τον σκύλο σας από τη θερμοπληξία και τα εγκαύματα
Η ζέστη και ο ήλιος συνοδεύονται από σοβαρούς κινδύνους για το αγαπημένο σας κατοικίδιο. Είναι σημαντικό να κατασκηνώσετε κάπου όπου υπάρχει σκιά, ώστε ο σκύλος σας να μπορεί να περπατά χωρίς να καίει τις πατούσες του. Προσέχετε πότε και για πόσο ο σκύλος σας βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο ανάλογα με τη θερμοκρασία, το επίπεδο δραστηριότητάς του, και τις προτιμήσεις του. Τις μεσημεριανές ώρες ιδανικά κρατήστε τον σκύλο σας σε σκιερό μέρος και μην επιδίδεστε μαζί του σε έντονη δραστηριότητα. Δίνετε συχνά νερό στον σκύλο σας και παρακολουθείτε τον στενά για σημάδια θερμοπληξίας, όπως γρήγορη αναπνοή, αφασία, εμετό ή διάρροια. Σε περίπτωση που υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει πάθει θερμοπληξία, μεταφέρετέ τον αμέσως σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος, ρίξτε πάνω του νερό σε θερμοκρασία βρύσης (όχι πολύ παγωμένο, γύρω στους 15-16 βαθμούς), δώστε του σιγά-σιγά λίγο νερό, και επικοινωνήστε αμέσως με έναν κτηνίατρο.
Επιπλέον, θυμηθείτε να ελέγξετε και να καθαρίσετε το έδαφος γύρω από τη σκηνή από πιθανούς κινδύνους για τις πατούσες του σκύλου σας π.χ. σπασμένα γυαλιά.