string(0) ""

Πώς να μάθετε στο κουτάβι σας να πηγαίνει τουαλέτα

Στέλλα Πανοπούλου

12/07/2023

Photo: Pexels

Επιτέλους, φέρατε το καινούριο κουτάβι στο σπίτι.

Ο ενθουσιασμός όλων όταν ένα κουτάβι μπαίνει στη ζωή τους δεν συγκρίνεται με τίποτα, και αυτές οι πρώτες μέρες της ζωής με το μικροσκοπικό σας κατοικίδιο θα σας μείνουν αξέχαστες. Το μοναδικό πρόβλημα που συνήθως προκύπτει με ένα νέο κουτάβι σχετίζεται με τις συνήθειες που αναπτύσσει σχετικά με την τουαλέτα.

Συχνά είναι δύσκολο για ένα νέο κηδεμόνα να μάθει σε ένα μωρό σκυλάκι να πηγαίνει στην τουαλέτα όταν και όπου πρέπει. Σύμφωνα με τις συμβουλές που θα σας δώσει ο κτηνίατρος ή ο εκτροφέας, πιθανότατα θα θεωρείται ασφαλές να ξεκινήσετε να βγάζετε βόλτα το κουταβάκι σας αφού κλείσει κάποιους μήνες και κάνει τα πρώτα του εμβόλια. Για το πρώτο διάστημα της συμβίωσής σας λοιπόν, πρέπει να του μάθετε να κάνει την ανάγκη του μέσα στο σπίτι, με τρόπο που θα περιορίσει όσο γίνεται την ταραχή που θα βιώνετε τόσο εσείς όσο και αυτό κάθε φορά που θα χρειάζεται να πάει τουαλέτα.

Αρχικά, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε λαμβάνοντας υπόψη κάποια δεδομένα: τα κουτάβια είναι μωρά ζωάκια που καλούνται να μάθουν και να προσαρμοστούν στον κόσμο των ανθρώπων.

Αυτή είναι μια σύνθετη διαδικασία για ένα μικροσκοπικό πλασματάκι σαν το σκυλάκι σας, επομένως είναι δεδομένο πως θα κάνει λάθη για τα οποία δεν θα φταίει. Τα κουτάβια δεν γνωρίζουν εξ’ αρχής ότι δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν τουαλέτα μέσα στο σπίτι, ούτε ότι πρέπει να σας ενημερώσουν με κάποιο τρόπο όταν έρθει η στιγμή να πάνε. Είναι η δουλειά σας να τους το μάθετε με ηρεμία και υπομονή. Φυσικά, η πιθανή αγανάκτησή σας στην περίπτωση ατυχημάτων είναι μιας συνθήκη απολύτως κατανοητή και ανθρώπινη, αλλά είναι σημαντικό να μην ξεσπάτε τον εκνευρισμό σας σε ένα ζωάκι που τώρα ξεκινάει να γνωρίζει έναν ολοκαίνουριο κόσμο. Μην ανησυχείτε όμως. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να διδάξετε στο κουτάβι σας να πηγαίνει στην τουαλέτα με το λιγότερο επεισοδιακό δυνατό τρόπο.

Η αποτελεσματικότερη στρατηγική εκπαίδευσης κουταβιών είναι η θετική ενίσχυση, η άμεση επιβράβευση, δηλαδή, των επιθυμητών συμπεριφορών του ζώου. Όταν το σκυλάκι σας κάνει κάτι σωστά, μη χάσετε την ευκαιρία να το επαινέσετε δείχνοντας τον ενθουσιασμό σας και να επιβραβεύσετε την πράξη του με χάδια και την αγαπημένη του λιχουδιά. Προσέξτε μόνο να μη διακόψετε το σκυλάκι σας πριν τελειώσει τη δουλειά του, γιατί έτσι θα διασπάσετε την προσοχή του και θα αυξηθεί η πιθανότητα ανεπιθύμητου ατυχήματος.

Η συχνότητα της ανάγκης ενός σκύλου να πάει στην τουαλέτα εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες, όπως την ηλικία (αλλάζει συνεχώς καθώς το κουτάβι μεγαλώνει), την ποσότητα νερού και τροφής που καταναλώνει, τα επίπεδα άσκησης, το μέγεθος, και το ωράριο του ύπνου του. Όσο μικρότερο σε ηλικία είναι ένα μωρό σκυλάκι, τόσο δυσκολότερο είναι να ελέγξει την κύστη του.

Είναι βοηθητικό να μεταφέρετε το κουτάβι σας στο επιθυμητό μέρος π.χ. στην πάνα του, και να το εναποθέσετε στο έδαφος. Αποφεύγετε έτσι να συνδέσει την ανάγκη του με κάποιο άλλο, ακατάλληλο μέρος μέσα στο σπίτι. Είναι σημαντικό το κουτάβι σας να έχει ένα ξεκάθαρα προσδιορισμένο μέρος και ωράριο ειδικά για να κάνει την ανάγκη του, έτσι ώστε να αναπτύξει την αίσθηση της σταθερότητας και της ρουτίνας. Στην αρχή της εκπαίδευσης για την τουαλέτα και μέχρι το κουτάβι να αρχίσει να καταλαβαίνει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει, μπορείτε να το περιορίζετε σε συγκεκριμένους χώρους ώστε να αποφύγετε να λερωθεί το υπόλοιπο σπίτι. Σε αυτή τη διαδικασία μπορούν να βοηθήσουν ειδικά crates κατάλληλα για να του επιτρέπουν αρκετή ελευθερία κινήσεων.

Πώς θα καταλάβετε ότι είναι ώρα να βοηθήσετε το κουτάβι σας να πάει τουαλέτα;

Οι βασικότερες ενδείξεις ότι ένα κουτάβι πρόκειται να κάνει άμεσα την ανάγκη του περιλαμβάνουν το να έχει φάει ή να έχει πιει νερό την τελευταία ώρα, να έχει μόλις παίξει για αρκετή ώρα, να έχει μόλις ξυπνήσει, να έχει πιει πολύ νερό μέσα στη μέρα, να μυρίζει επίμονα το έδαφος, να κατευθύνεται προς την έξοδο, αλλά και να έχει συμβεί κάτι έξω από τα συνηθισμένα μέσα στο τελευταίο μισάωρο που μπορεί να το αναστάτωσε θετικά ή αρνητικά π.χ. να είχατε επισκέπτες στο σπίτι.

Ακόμη, μπορείτε να προλαμβάνετε ατυχήματα πηγαίνοντας το κουτάβι σας στον ειδικό χώρο της τουαλέτας του μόλις ξυπνάει το πρωί και μέσα στη μέρα, μετά την ώρα του παιχνιδιού, μετά τα γεύματα, και πριν την ώρα του ύπνου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια φράση όπως “πάμε τουαλέτα” έτσι ώστε να τη συνδυάσει με τη στιγμή της ανακούφισης της ανάγκης του. Να δίνετε αρκετό χρόνο και χώρο στο κουτάβι σας για να μυρίσει το έδαφος και να επιλέξει το σημείο που το βολεύει. Να ολοκληρώνετε πάντοτε την επιτυχημένη προσπάθεια με μια επιβράβευση. Αποφεύγετε να μαλώνετε ή να τιμωρείτε το κουτάβι σας για τα ατυχήματά του. Αυτό μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα αντίθετα από τα προσδοκώμενα. Όταν πιάνετε το σκυλάκι σας στα πράσα να κάνει την ανάγκη του στο λάθος σημείο, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια φράση όπως ένα κοφτό “όχι” και να το μεταφέρετε κατευθείαν στο σωστό σημείο.

Όταν ο κτηνίατρος, ο εκτροφέας ή ο εκπαιδευτής σας σάς βεβαιώσει πως το σκυλάκι σας είναι αρκετά μεγάλο ώστε να αρχίσει να βγαίνει βόλτες, είναι η στιγμή ο χώρος της τουαλέτας να μεταφερθεί έξω απ’ το σπίτι. Για να γίνει αυτό προηγείται η εξής διαδικασία: όταν το κουτάβι σας μάθει καλά να πηγαίνει στις πάνες του, αρχίστε να τις μετακινείτε ή να τις αφαιρείτε σταδιακά, προετοιμάζοντας τη μετάβαση στον εξωτερικό χώρο. Βγάλτε το σκυλάκι σας βόλτα και, όταν εντοπίσετε το κατάλληλο σημείο, χρησιμοποιήστε την ίδια φράση που χρησιμοποιούσατε μέσα για την εκπαίδευση σε εσωτερικούς χώρους. Αφού κάνει την ανάγκη του, επιβραβεύστε το με επαίνους, χάδια και λιχουδιές, έτσι ώστε να συνδέσει την τουαλέτα με τη θετική ενίσχυση.  

Σας ευχόμαστε καλή τύχη στην εκπαίδευση τουαλέτας του κουταβιού σας. Με λίγη υπομονή και επιμονή είναι σίγουρο πως θα τα καταφέρετε περίφημα.

Σχετικά άρθρα

6 λάθη που δεν πρέπει να κάνετε όταν μαθαίνετε έναν σκύλο να περπατάει με λουρί

Μας βλέπουν οι σκύλοι σα να είμαστε γονείς τους; Τι λέει η επιστήμη

Τι είναι το Αφροδίσιο Μεταδοτικό Νεόπλασμα στους σκύλους-Πώς γίνεται η μετάδοση, η διάγνωση και η θεραπεία