Πώς να κρατήσετε τον σκύλο σας ήρεμο όταν βρίσκεστε μέσα σε ασανσέρ
Μυρτώ Τζώρτζου
05/07/2024
Οι περισσότεροι από εμάς σίγουρα έχουμε κάποια στιγμή βρεθεί σε ένα στενό, κλειστό μέρος όπου νιώσαμε εγκλωβισμένοι και θελήσαμε να βγούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Και μπορεί να ιδρώσαμε και να νομίσαμε ότι δεν μπορούμε να ανασάνουμε. Κάποιοι από εμάς ενδέχεται και να πανικοβληθήκαμε τόσο που σταματήσαμε να μπαίνουμε σε τέτοιους χώρους. Όπως καταλάβατε, περί κλειστοφοβίας ο λόγος.
Ένα από τα μέρη που προκαλούν κλειστοφοβία σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων είναι το ασανσέρ. Και για αυτό το αποφεύγουν και προτιμούν τη σκάλα.
Γνωρίζετε όμως ότι και οι τετράποδοι φίλοι σας θα μπορούσαν να νιώθουν το ίδιο; Να είναι κλειστοφοβικοί; Οι σκύλοι έχουν έντονο το φόβο του περιορισμού, κάτι που τους αγχώνει και τους πανικοβάλλει. Και η αντίδρασή τους πολλές φορές είναι απρόβλεπτη.
Τι γίνεται όμως αν ζείτε σε διαμέρισμα που βρίσκεται στα ψηλά και το να κατέβετε με τα πόδια επειδή ο σκύλος σας τρέμει το ασανσέρ είναι κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν θέλετε-ή δεν μπορείτε- να κάνετε;
Ακολουθούν κάποιες συμβουλές που ελπίζουμε να σας βοηθήσουν στο πώς να διατηρήσετε τον σκύλο σας ήρεμο όταν βρίσκεται μέσα στο ασανσέρ.
Βεβαιωθείτε ότι είναι ήρεμος πριν μπει μέσα
Αν ο σκύλος σας έχει μπει ξανά σε ασανσέρ, θα καταλάβει όταν το πλησιάσετε είτε θέλετε να ανεβείτε πάνω είτε να κατέβετε. Πολλά σκυλιά μάλιστα με το πού μπαίνετε μέσα στην είσοδο της πολυκατοικίας σας αρχίζουν να ταράζονται.
Το κόλπο είναι να τον κρατήσετε ήρεμο πριν μπείτε μέσα. Μην μπείτε αμέσως μόλις πλησιάσετε το ασανσέρ γιατί θα τον πιάσει ο γνωστός πανικός. Αφήστε μερικούς ανθρώπους να περάσουν και να περιμένουν μπροστά του. Αυτό θα τον καθησυχάσει ότι δεν θα κάνετε τίποτα που θα τον κάνει να αισθανθεί άβολα.
Κρατήστε τον κοντά σας όλη την ώρα της διαδρομής
Τα σκυλιά μας βλέπουν σαν οικογένειά τους και όταν βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, πάντα θέλουν να έρθουν κοντά μας και να μας αγγίξουν ώστε να νιώσουν ασφαλή. Κρατήστε λοιπόν τον σκύλο σας έχοντας κοντύνει το λουρί του δίπλα στον τοίχο του ασανσέρ, ασχοληθείτε μαζί του και λειτουργήστε ως εμπόδιο εάν αντιδράσει απρόβλεπτα. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι κανένα μέρος του λουριού δεν έχει πιαστεί στην πόρτα του ανελκυστήρα, κάτι που είναι εύκολο να συμβεί. Και πατήστε το κουμπί μόνο όταν είστε και οι δύο ασφαλείς μέσα.
Αποφύγετε να τον αγγίξετε
Ο κάθε σκύλος ανταποκρίνεται στο άγγιγμα με διαφορετικό τρόπο. Όταν είναι ανήσυχοι ή νευρικοί, οι περισσότεροι σκύλοι μπορούν ενδεχομένως να αντιδράσουν συνήθως δαγκώνοντας αυτόν που τους αγγίζει. Όταν βρίσκεστε σε ασανσέρ, είναι καλύτερο να μην αγγίζετε τον σκύλο σας, ειδικά στα πρώτα του ”ταξίδια” με το ασανσέρ. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να του μιλήσετε και να τον επαινέσετε ώστε να τον ηρεμήσετε εκείνη την ώρα. Αυτό είναι το καλύτερο ηρεμιστικό.
Περισσότερα από ένα κατοικίδια σε ασανσέρ; Αποφύγετέ το
Υπάρχουν μερικά πράγματα πιο άσχημα και πιο τρομακτικά για τον φοβισμένο σκύλο σας από το να μπει απλά στο ασανσέρ. Ένα από αυτά είναι να μπει μαζί με άλλα κλειστοφοβικά κατοικίδια. Σε καμία περίπτωση δεν λέμε ότι δύο κατοικίδια δεν μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα σε ασανσέρ. Μπορούν, μετά από αρκετή εκπαίδευση και εμπειρία. Αλλά αν και τα δύο είναι σχετικά νέα σε αυτό, το να μπουν μαζί μέσα είναι συνταγή για καταστροφή. Όταν βγαίνετε έξω με τον σκύλο σας και βλέπετε έναν άλλο γονέα κατοικίδιου στο ασανσέρ με το ζώο του, περιμένετε μέχρι να αδειάσει το ασανσέρ.
Μείνετε εσείς πρώτα από όλα ήρεμοι
Οι σκύλοι μπορούν να αντιληφθούν τα συναισθήματα του κηδεμόνα τους. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι και χαλαροί στο ασανσέρ, καθώς ο σκύλος σας θα μπορούσε να αγχωθεί εάν αισθανθεί τη δική σας ανησυχία.
Τέλος το πιο σημαντικό είναι η υπομονή από την πλευρά σας. Οι βόλτες με το ασανσέρ δεν είναι για πολλούς σκύλους εύκολες και ευχάριστες. Αν και ο δικός σας είναι από αυτούς, θα πρέπει να τον βοηθήσετε. Για αυτό χρειάζονται υπομονή και βοήθεια από την πλευρά σας ώστε να νιώσει ο σκύλος σας κάποια στιγμή άνετα μέσα σε αυτό.