Πώς να φροντίσετε ένα νέο κουτάβι
Στέλλα Πανοπούλου
02/10/2023
Η στιγμή που ένα καινούριο κουτάβι έρχεται στο σπίτι είναι σπουδαία και σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του και σε αυτή των κηδεμόνων του.
Τα κουτάβια έχουν ανάγκη από πολλή φροντίδα, χρόνο και προσοχή, αλλά ο τρόπος με τον οποίο φωτίζουν την καθημερινότητά μας δεν συγκρίνεται με τίποτα. Είτε πρόκειται για την πρώτη φορά που φέρνετε ένα κουτάβι στην οικογένεια, είτε το έχετε ξανακάνει στο παρελθόν και χρειάζεστε απλά ένα φρεσκάρισμα στις γνώσεις σας, ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζετε για τη φροντίδα του κουταβιού σας:
Διαλέγοντας το κατάλληλο κουτάβι
Μπορεί ένα κουτάβι να έρθει απρόσμενα στη ζωή σας και να νιώσετε μια ιδιαίτερη σύνδεση μαζί του – σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους από μόνα τους. Στην περίπτωση, όμως, που επιθυμείτε ένα κουτάβι και δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, παρατηρήστε την καθημερινότητά σας, δείτε πόσα χρήματα μπορείτε να διαθέτετε για όλες τις ανάγκες του, και ερευνήστε αν ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής σας ένα ημίαιμο σκυλάκι, ή ένα σκυλάκι κάποιας συγκεκριμένης φυλής.
Οι παράμετροι που πρέπει να σκεφτείτε είναι πολλές: ανάγκες καλλωπισμού, πιθανά θέματα υγείας, απαιτήσεις ως προς την άσκηση, χαρακτήρας και συμπεριφορά. Σκοπεύετε να υιοθετήσετε ένα αδεσποτάκι ή να αγοράσετε ένα κουτάβι με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά από κάποιον υπεύθυνο εκτροφέα; Η ενδελεχής έρευνα και η υπομονή αποτελούν προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί με επιτυχία και υπευθυνότητα αυτή η διαδικασία. Να θυμάστε ότι ένα κουτάβι εξελίσσεται σε πιστό σύντροφο μιας ζωής.
Προετοιμάστε το σπίτι σας για το κουτάβι
Πριν υποδεχτείτε το νέο μέλος της οικογένειας, βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι απολύτως ασφαλές για εκείνο, αλλά και για τα υπάρχοντά σας. Η διαδικασία για να καταστήσετε το σπίτι σας ασφαλές για το χνουδωτό μωρό σας είναι παρόμοια με αυτή που χρειάζεται να ακολουθήσετε για τα ανθρώπινα μωρά, με κάποιες διαφορές.
Αρχικά, προσπαθήστε να δείτε το σπίτι σας από την οπτική γωνία – και το ύψος – του κουταβιού σας. Απομακρύνετε από τα σημεία στα οποία έχει πρόσβαση ηλεκτρικά καλώδια, τοξικά υλικά, και πράγματα που σπάνε. Να θυμάστε ότι ένα μικρό σκυλάκι μπορεί να πηδήσει, να σκαρφαλώσει, να μασήσει και να γρατζουνίσει, οπότε κρύψτε οτιδήποτε είναι επικίνδυνο ή αξίας, ή τοποθετήστε το πολύ ψηλά. Η καλύτερη λύση για τα χαμηλά συρτάρια και ντουλάπια είναι να κλειδώνουν, να μην μπορούν να μασηθούν, και να χρειάζονται ανθρώπινους αντίχειρες για να λειτουργήσουν.
Ακόμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά διαχωριστικά ή πτυσσόμενες πόρτες για μωρά ή κατοικίδια για να κρατήσετε το κουτάβι σας έξω από συγκεκριμένα δωμάτια του σπιτιού σας. Θυμηθείτε να το κρατάτε μακριά από τις σκάλες και έξω απ’ την κουζίνα, και να μην έχει πρόσβαση στα σκουπίδια.
Βρείτε το σωστό όνομα για το κουτάβι σας
Το όνομα που θα επιλέξετε για το κουτάβι σας θα το ακολουθεί για την υπόλοιπη ζωή του. Πρόκειται, λοιπόν, για κάτι που πρέπει να σκεφτείτε καλά πριν καταλήξετε. Μπορείτε να διαλέξετε όποιο όνομα σας αρέσει, προσέχοντας να μην είναι πολύ μακρύ, να είναι εύκολο να το προφέρει κανείς, και να μπορεί το κουτάβι σας να το καταλάβει. Αποφύγετε ονόματα που μοιάζουν με άλλες λέξεις που σκοπεύετε να του μάθετε.
Προμηθευτείτε τα απαραίτητα
Προμηθευτείτε ένα λουρί με σαμαράκι στο κατάλληλο μέγεθος, μια ταυτότητα με το όνομά του, μπολ για τροφή και νερό, και ασφαλή μασητικά παιχνίδια. Αγοράστε ένα άνετο κρεβατάκι για το κουτάβι σας, και ιδανικά ένα crate που θα σας φανεί χρήσιμο για την εκπαίδευσή του. Κάποια από αυτά τα αντικείμενα θα χρειαστεί να αντικατασταθούν λόγω της φθοράς του χρόνου ή όσο το κουτάβι μεγαλώνει.
Είναι κρίσιμο το να φτιάξετε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό για το σκυλάκι σας, και να τον ακολουθείτε όσο αυτό είναι δυνατόν. Πάντα να συμπεριλαμβάνετε στον προγραμματισμό σας κάποια χρήματα για έκτακτες ανάγκες, και σκεφτείτε την πιθανότητα να ανοίξετε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό για την πρόληψη και την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας ή τραυματισμών.
Επιλέξτε το κατάλληλο φαγητό
Μια σωστή και ολοκληρωμένη διατροφή είναι καθοριστική για τη μετέπειτα υγεία και την ανάπτυξη του αγαπημένου σας κατοικιδίου. Για να επιλέξετε την κατάλληλη τροφή για κουτάβια κάντε την έρευνά σας, μιλήστε με τον/την κτηνίατρό σας, και με άλλους κηδεμόνες κουταβιών. Αν η πρώτη τροφή που θα διαλέξετε δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες του κουταβιού σας – και της τσέπης σας – μπορείτε πάντα να την αλλάξετε. Σιγουρευτείτε ότι επιλέγετε μια νόστιμη τροφή με ισορροπημένα υλικά, κατάλληλη για τα διαφορετικά στάδια ανάπτυξης του σκύλου σας.
Κρατήστε το κουτάβι σας υγιές
Ιδανικά, ψάξτε για έναν/μία κτηνίατρο που θα σας εμπνέει εμπιστοσύνη πριν πάρετε το κουτάβι σας στο σπίτι. Είναι ζωτικής σημασίας ο/η κτηνίατρος στον/στην οποίο/α θα καταλήξετε να έχει εμπειρία, να φέρεται καλά στα κατοικίδια και να νοιάζεται πραγματικά για την ευημερία τους. Όταν πάρετε το κουτάβι στο σπίτι, κανονίστε ένα ραντεβού με τον/την κτηνίατρο. Προσπαθήστε η εμπειρία να είναι όσο γίνεται θετική για το κουτάβι σας, έτσι ώστε να μην συνδέσει άσχημες αναμνήσεις με την επίσκεψη στην κτηνιατρική κλινική.
Τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του κουταβιού σας, θα κάνετε πολλές επισκέψεις στον/στην κτηνίατρο. Όταν έρθει η στιγμή, θα ξεκινήσετε το πρόγραμμα εμβολιασμού του, και στην κατάλληλη ηλικία θα κανονίσετε τη στείρωσή του η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για τη μετέπειτα σωματική και ψυχική του υγεία. Ο/η κτηνίατρος θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε πιθανά προβλήματα υγείας από νωρίς, έτσι ώστε να είστε έτοιμος/η να τα αντιμετωπίσετε.
Σκεφτείτε την πιθανότητα να επενδύσετε σε μια ασφάλεια υγείας κατοικιδίου, η οποία μπορεί να σας σώσει από μεγάλα έξοδα σε πολλές περιπτώσεις.
Μάθετε στο κουτάβι να πηγαίνει στην τουαλέτα
Μία από τις πρώτες και πιο βασικές ενότητες στην εκπαίδευση του μικρού σας φίλου είναι η τουαλέτα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να σας δυσκολέψει, αλλά είναι πολύ κρίσιμη, οπότε εξοπλιστείτε με υπομονή. Ξεκινήστε την εκπαίδευση της τουαλέτας κατευθείαν μόλις φέρετε το κουτάβι στο σπίτι. Τα κουτάβια μπορούν να ελέγξουν τη λειτουργία της ουροδόχου και του εντέρου τους μετά τους τρεις μήνες. Από εκεί και πέρα, όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε, τόσο καλύτερα θα πάει αυτή η διαδικασία. Κάθε είδους εκπαίδευση χρειάζεται επικοινωνία. Αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί με ένα μωρό που ακόμα δεν καταλαβαίνει λέξεις, χειρονομίες, και εντολές. Η επικοινωνία με το κουτάβι σας γίνεται κυρίως με τη γλώσσα του σώματος, οπότε αντιμετωπίστε το με όσο μεγαλύτερη υπομονή – και πολλή θετική επιβράβευση – γίνεται.
Εκπαιδεύστε το κουτάβι σας
Εκτός από την τουαλέτα, πρέπει να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας να φοράει το λουρί και το σαμάρι, καθώς και να του μάθετε βασικές εντολές όπως το “κάτσε”, το “μείνε”, και το “έλα”. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το κουτάβι σας να κοινωνικοποιηθεί από μικρό γνωρίζοντας άλλους σκύλους και ανθρώπους.
Να θυμάστε ότι τα κουτάβια είναι περίεργα για τον κόσμο γύρω τους, και ότι βγάζουν δοντάκια. Γι’ αυτούς τους λόγους βάζουν τα πάντα στο στόμα τους. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να αντικαθιστάτε τα χέρια σας ή άλλα ακατάλληλα αντικείμενα με μασητικά παιχνίδια. Όταν το σκυλάκι σας κάνει αταξίες προσπαθήστε να του τραβήξετε την προσοχή με κάποιο παιχνίδι, βόλτα, ή άλλη ελκυστική δραστηριότητα. Πάντα να επιβραβεύετε την καλή συμπεριφορά με λιχουδιές.
Η εκπαίδευση ενός κουταβιού είναι δύσκολη, αλλά τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν και θα κάνουν την καθημερινότητά σας μαζί του πολύ πιο εύκολη και ευχάριστη. Η εκπαίδευση είναι απαραίτητη για έναν σκύλο – οι γερές βάσεις της θα του δώσουν αυτοπεποίθηση και τα όρια που έχει ανάγκη. Τα κουτάβια που εκπαιδεύονται είναι πιο χαρούμενα στη μετέπειτα ζωή τους, και τα κουτάβια που κοινωνικοποιούνται είναι λιγότερο αγχωμένα και πιο άνετα με άλλα σκυλιά και ανθρώπους.
Δεθείτε με το κουτάβι σας
Ο δεσμός που θα αναπτύξετε με το κουτάβι σας ξεκινά την πρώτη στιγμή που θα το δείτε και δεν σταματά να μεγαλώνει ποτέ. Μπορείτε να τον ενισχύσετε με τρυφερότητα, τροφή, εκπαίδευση, παιχνίδι και βόλτες. Θα συνειδητοποιήσετε ότι ένα σκυλάκι έχει πλούσιο συναισθηματικό κόσμο, είναι έξυπνο, με πολλές δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν με στόχο την ευημερία του, και θα σας αγαπάει για πάντα.