string(0) ""

Πώς να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να μην τρώει από κάτω στις βόλτες

Κωνσταντίνα Μάλλιου

31/08/2023

Photo: Shutterstock

Μια ενοχλητική αλλά και ανησυχητική συνήθεια των σκύλων είναι να τρώνε διάφορα βρώσιμα ή μη αντικείμενα στις βόλτες τους.

Ενοχλητικό γιατί δε μπορείτε να είστε ανέμελοι στις βόλτες μαζί του καθώς πρέπει να είστε σε επαγρύπνηση για να μην φάει κάτι που δεν πρέπει.

Ανησυχητικό γιατί μπορεί να φάει κάτι που τελικά να αποδειχτεί επικίνδυνο για την υγεία του.

Υπάρχουν τρόποι για να αποτρέψετε αυτή τη συνήθεια του πολυαγαπημένου σας τετράποδου φίλου;

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια αρκετά δύσκολη εκπαίδευση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι και ακατόρθωτη.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές, οι οποίες ελπίζουμε να σας βοηθήσουν να σταματήσετε τον σκύλο σας από το να τρώει τα πάντα στις βόλτες σας.

1. Μάθετέ του να τρώει μετά από εντολή σας

Αν μάθετε στον αγαπημένο σας σκύλο να τρώει μόνο μετά από δική σας εντολή, τότε είναι λιγότερο πιθανό να φάει κάτι που δεν πρέπει κατά τη διάρκεια της βόλτας του. Πρέπει να έχετε μία συγκεκριμένη εντολή με την οποία του δίνετε το «πράσινο φως» να «ορμήσει» στο φαγητό του. Χρησιμοποιώντας από μια απλή λέξη όπως το «φάε» ή μέχρι μια φράση, είτε στα ελληνικά είτε στα αγγλικά, μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να τρώει μόνο μετά από δική σας εντολή.

2. Διδάξτε το «άφησέ το»

Είναι το δεύτερο και σημαντικότερο βήμα αυτής της εκπαίδευσης. Μπορεί να είναι λίγο δύσκολο καθώς τα περισσότερα σκυλάκια είναι λαίμαργα και θέλουν να καταβροχθίσουν τα πάντα σε δευτερόλεπτα, αλλά είναι υψίστης σημασίας σε συνδυασμό με το πρώτο βήμα. Με το άκουσμα της εντολής σας, θα πρέπει ο σκύλος σας να αφήνει το αντικείμενο ή που είναι κοντά στο να φάει ή που έχει ήδη στο στόμα του, όσο δελεαστικό και νόστιμο να του φαίνεται. Απαιτεί μεγάλη προσπάθεια τόσο από μέρους σας, όσο και από το σκυλάκι σας όμως με υπομονή, θέληση και αρκετή εκπαίδευση θα τα καταφέρετε ακόμα και σε ένα περιβάλλον με αρκετούς αντιπερισπασμούς και πειρασμούς. Η συνεργασία με έναν έμπειρο εκπαιδευτή θα σας βοηθήσει πολύ περισσότερο και θα μπορέσετε, πιθανόν πιο γρήγορα, να μάθετε στο κατοικίδιό σας το «άφησέ το». Σε αυτό που χρειάζεται να δώσετε προσοχή είναι στο πότε θα χρησιμοποιείτε την εντολή έτσι ώστε να μην χάσει την αξία της.

3. Επιβραβεύστε για την προσοχή του

Στις βόλτες με τον σκύλο σας, φροντίστε να έχετε μαζί σας τις αγαπημένες του λιχουδιές. Κάθε φορά που ο τετράποδος φίλος σας, σας κοιτάζει δώστε του μια λιχουδίτσα. Σε έναν κόσμο γεμάτο πειρασμούς και πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να μυρίσει και να μασουλήσει, πρέπει να είστε σε θέση να τα ανταγωνιστείτε όλα αυτά. Αν το κουτάβι σας, μάθει ότι οι αγαπημένες του λιχουδιές «εμφανίζονται» μόνο στις βόλτες, τότε είναι πιθανότερο να σας δώσει προσοχή και να μην θελήσει να φάει κάτι από κάτω. Οπότε, μπορείτε να λέτε το όνομά του και όταν ανταποκρίνεται να του δίνετε την λιχουδιά του. Δοκιμάστε να το κάνετε όταν πλησιάζετε ένα ενδεχόμενο δελεαστικό αντικείμενο έτσι ώστε να προσέξει εσάς και τη λιχουδιά και να μην δώσει καμία σημασία σε αυτό που βρίσκεται σχεδόν κάτω από τη μύτη του.

4. Αποφύγετε τις περιοχές με πειρασμούς

Η αλήθεια είναι ότι το να βγαίνετε βόλτα με τον σκύλο σας, σε περιοχές χωρίς πειρασμούς, μάλλον είναι ακατόρθωτο. Ωστόσο, περιορίστε όσο γίνεται τις βόλτες σε δρόμους που υπάρχουν σκουπίδια ή αντικείμενα που δεν θέλετε να φάει και να μυρίσει. Προτιμήστε τις βόλτες σε όχι τόσο πολυσύχναστους δρόμους και αποφύγετε γκαζόν και χορτάρια για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως με τυχόν φόλες ή τοξικά για τους σκύλους αντικείμενα.

5. Κάντε το φαγητό μια περιπέτεια για το μυαλό του

Με το να παρέχετε στον σκύλο σας την ευκαιρία να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους για αναζήτηση και κατανάλωση τροφής, τότε είναι πολύ πιθανό να μην το κάνουν όταν βρίσκεστε κάπου έξω. Σίγουρα δεν μπορείτε να εξαλείψετε μια έμφυτη συμπεριφορά, όμως μπορείτε να βοηθήστε να μειωθεί η συχνότητα εμφάνισής της. Μπορείτε, για παράδειγμα, να κρύψετε και να σκορπίσετε λίγη από την τροφή του σκύλου σας μέσα στο σπίτι έτσι ώστε να χρησιμοποιήσει το μυαλό και τη μύτη του σε κάθε γεύμα αλλά και να μην εξαφανίσει το γεύμα του μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Με άλλα λόγια, να «μοχθήσει» λίγο για να πάρει αυτό που θέλει ώστε να κουραστεί με αποτέλεσμα να μην κάνει το ίδιο και κατά τη διάρκεια της βόλτας.

6. Παίξτε κρυφτό

Διδάξτε του να χρησιμοποιεί τη μύτη του σε παιχνίδια. Δύο από αυτά είναι να κρύψετε σε κάποιο σημείο του σπιτιού ένα αγαπημένο του σνακ μέχρι να το βρει, ή να κρύψετε μια λιχουδιά στο ένα σας χέρι και να τεντώσετε και τα δύο μπροστά του ώστε να βρει σε ποιο από τα δύο είναι. Αν επιλέξει σωστά τότε τρώει τη λιχουδιά. Και με αυτό τον τρόπο εξασκείτε το μυαλό το και ικανοποιείτε την περιέργεια της μύτης του.

7. Χρησιμοποιήστε μπολ αργού ταΐσματος

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπολ αργού ταΐσματος έτσι ώστε να μάθετε στο κουτάβι σας να μην είναι τόσο λαίμαργο. Με αυτόν τρόπο, εκπαιδεύετε το κατοικίδιό σας να τρώει αργά και του παρέχετε πνευματική διέγερση ώστε να σκέφτεται πρώτα πριν φάει το οτιδήποτε. Δεν συνίσταται να χρησιμοποιείτε μπολ αργού ταΐσματος, σε σκυλάκια που είναι επιλεκτικά γιατί μπορεί να μην έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

8. Σκεφτείτε το φίμωτρο

Σε ακραίες περιπτώσεις που κινδυνεύει η υγεία του σκύλου σας, εξετάστε το ενδεχόμενο του φίμωτρου. Μπορεί να μην είναι ότι καλύτερο, αλλά αν πρόκειται για ένα σκυλάκι που δεν επιδέχεται εκπαίδευσης και έχει κινδυνέψει αρκετές φορές η υγεία του λόγω κατανάλωσης επιβλαβών αντικειμένων, τότε δεν πρέπει να απορρίψετε αυτή τη λύση. Φυσικά πρέπει να προσέξετε τι φίμωτρο θα χρησιμοποιήσετε ώστε να μην εμποδίζεται η ικανότητα του σκύλου σας να έχει το στόμα του ανοιχτό, για παράδειγμα όταν λαχανιάζει.

Τελευταίες σκέψεις

Οι περισσότεροι σκυλογονείς έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάσταση. Μπορεί ο σκύλος μας να έφαγε απλά λίγο γρασίδι ή γατοτροφή, μπορεί όμως σε πιο ακραίες περιπτώσεις να έφαγε κάποια φόλα. Είναι πολύ σημαντικό να τον εκπαιδεύσουμε σωστά για να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα, τώρα ή στο μέλλον.

Σχετικά άρθρα

Γιατί ο σκύλος σας βγάζει τη γλώσσα του έξω; Πότε είναι ανησυχητικό

Μήπως το συχνό μπάνιο κάνει κακό; Κάθε πότε πρέπει να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας και τι πρέπει να προσέξετε

18η Ημέρα Υιοθεσίας Pet City στη Γλυφάδα – Μια πράξη αγάπης για τα αδέσποτα