string(0) ""

Πώς να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να μη γαβγίζει και να μην κυνηγάει τις γάτες

Κωνσταντίνα Μάλλιου

29/06/2024

Photo: Shutterstock

Είναι γνωστό ότι οι σκύλοι δεν τα πηγαίνουν πολύ καλά με τις γάτες.

Όχι ότι δεν έχουμε δει εξαιρέσεις. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πάρα πολλά βίντεο που ένα γατάκι και ένα σκυλάκι είναι κολλητοί φίλοι, παίζουν, κοιμούνται και τρώνε μαζί. Ή αν είστε τυχερός/ή μπορεί να έχετε κάποια προσωπική εμπειρία και να έχετε δει το σκυλάκι σας να παίζει με τη γάτα σας ή κάποια αδέσποτη γατούλα στη γειτονιά.

Όμως, επειδή αυτή η “κόντρα” καλά κρατεί υπάρχει περίπτωση ο σκύλος σας να μην είναι και ο μεγαλύτερος οπαδός αυτών των αιλουροειδών πλασμάτων και κάθε φορά που τα βλέπει να γαβγίζει και να θέλει να τα κυνηγήσει.

Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για το πως μπορείτε να αποφύγετε αυτές τις καταστάσεις όταν είστε βόλτα με τον σκύλο σας, αυτός βλέπει μια αδέσποτη γατούλα, αρχίζει να γαβγίζει και προσπαθεί να τρέξει προς το μέρος της.

1. Βασικές εντολές

Η εκπαίδευση είναι το Α και το Ω, σε όποια ηλικία και να βρίσκεται ο σκύλος σας. Θα πρέπει να του έχετε διδάξει τις βασικές εντολές, όπως το “έλα”, το “κάτσε” και το “μείνε”, που στην κυριολεξία μπορεί να του σώσουν τη ζωή σε ορισμένες περιπτώσεις. Έτσι, λοιπόν, μία ακόμα σημαντική εντολή που θα πρέπει να του μάθετε είναι το “άστο” ή το “φύγε” ή το “σταμάτα” – η λέξη που θα χρησιμοποιήσετε είναι αυτή που θα σας εξυπηρετεί καλύτερα και απολύτως δική σας επιλογή. Όταν λέτε τη συγκεκριμένη λέξη ο σκύλος σας θα πρέπει να είναι σε θέση να σας υπακούσει και να στρέψει το βλέμμα και την προσοχή του σε εσάς και όχι σε κάποια γάτα ή γενικά σε κάποιο άλλο ζωάκι ή πράγμα που δεν πρέπει. Ίσως αυτό το πρώτο βήμα είναι και το πιο δύσκολο. Χρειάζεται αρκετός χρόνος, υπομονή και πολλές λιχουδιές για να τα καταφέρετε. Μπορείτε να ξεκινήσετε την εκπαίδευση εντός του σπιτιού με πράγματα που μπορεί να του αποσπούν την προσοχή ενώ εσείς θα του λέτε την εντολή και θα του δίνετε λιχουδιές εφόσον ανταποκρίνεται θετικά. Στη συνέχεια, μπορείτε να “μεταφέρετε” την εκπαίδευση και έξω στον δρόμο, όπου θα υπάρχουν σίγουρα πολλά πράγματα που θα κάνουν τον σκύλο σας να τραβήξει το λουρί του και να προσπαθήσει να τα πλησιάσει ενώ δεν πρέπει.

left arrow
right arrow

2. Επαφή με γάτες

Καλό θα ήταν, αν υπάρχει η δυνατότητα, να φέρετε τον σκύλο σας σε επαφή με μια γάτα. Αν κάποιος φίλος/η σας έχει γατούλα, θα μπορούσατε τον/την επισκεφτείτε και να κάνετε μια δοκιμή συνύπαρξης του σκύλου σας με τη γάτα του/της. Φυσικά, ο σκύλος σας θα πρέπει να είναι πάντα κοντά σας με το λουρί του για να αποφύγετε ατυχήματα. Λέγοντας του την παραπάνω εντολή που του έχετε μάθει και δίνοντάς του λιχουδιές, θα διδάξετε στον σκύλο σας την υπομονή και με την πάροδο του χρόνου – πρέπει να επαναλάβετε αυτή την επίσκεψη αρκετές φορές – θα συνηθίσει την παρουσία της γάτας και μπορεί να σταματήσει να γαβγίζει και να θέλει να πάει προς το μέρος της. Είναι σημαντικό για τη γάτα να έχει την επιλογή να μην είναι κοντά στον σκύλο σας και να μπορεί να αποτραβηχτεί σε κάποιο άλλο δωμάτιο αν το θελήσει. Μην πιέσετε την γάτα να είναι κοντά στο δικό σας κατοικίδιο γιατί είναι σίγουρο ότι θα στρεσαριστεί και η συνύπαρξη δεν θα είναι ομαλή.

3. Η εκπαίδευση δεν σταματάει ποτέ

Η εκπαίδευση ενός σκύλου δεν σταματάει και δεν θα έπρεπε να σταματάει ποτέ. Μπορεί να “κατακτήσατε” τα δύο παραπάνω βήματα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να ξεχάσετε όσα μάθατε στον σκύλο σας. Όταν τον βγάζετε βόλτα και αυτός αγνοεί μια γάτα, μην σταματήσετε να τον επαινείτε και να του δίνετε λιχουδιές. Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο είναι το κλίκερ. Αντί για λιχουδιές, λοιπόν, συνεχίστε να του λέτε πόσο καλός είναι και πατήστε το κλίκερ – με αυτόν τον τρόπο θα συνδέσει την αδιαφορία του προς τις γάτες ή οτιδήποτε άλλο, με την επιβράβευση και τον ήχο του κλίκερ. Επίσης, συνεχίστε να τον φέρνετε σε επαφή με δεσποζόμενες γατούλες. Σε βάθος χρόνου – για κάποιους σκύλους ο χρόνος είναι πολύ πιο σύντομος – ο σκύλος σας θα συνυπάρχει μια χαρά με τις γατούλες.

Συνοψίζοντας

Αν θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε, δεν είναι κακό να ζητήσετε τη βοήθεια ενός έμπειρου εκπαιδευτή. Δεν είναι όλα τα σκυλάκια ίδια και κάποια χρειάζονται διαφορετική εκπαίδευση, άλλους χρόνους και πολύ περισσότερη υπομονή. Μην αγχωθείτε και μην στενοχωρηθείτε αν βλέπετε ότι δεν τα καταφέρνετε τόσο καλά όσο θα θέλατε. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί και καλοί εκπαιδευτές που μπορούν να βοηθήσουν εσάς και τον σκύλος σας σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες του. Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο αλλά σίγουρα η προσπάθεια αξίζει. Εξάλλου, η ομαλή συμβίωση αυτών των υπέροχων πλασμάτων είναι και δική μας ευθύνη.

Σχετικά άρθρα

Σε αυτή την εταιρία στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι δουλεύουν μαζί με τα κατοικίδιά τους

Τρώει πολύ γρήγορα ο σκύλος σας; Tips για να τον βοηθήσετε

Οι λόγοι που δεν πρέπει να στειρώνετε τον σκύλο σας σε πολύ μικρή ηλικία