string(0) ""

Πώς να εκπαιδεύσετε ένα πίτμπουλ- Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι

Μυρτώ Τζώρτζου

24/02/2024

Photo: Shutterstock

Αν θελήσετε να υιοθετήσετε έναν σκύλο ράτσας πίτμπουλ και να τον έχετε σαν μέλος της οικογένειάς σας, μην το σκεφτείτε. Να το κάνετε. Τα σκυλιά αυτά είναι από τα πιο παρεξηγημένα σκυλιά του κόσμου, με πολλούς μύθους που δεν ισχύουν να τα ακολουθούν. Ένας από αυτούς είναι ότι δεν εκπαιδεύονται εύκολα γιατί είναι επιθετικά. Μεγάλο λάθος που αδικεί αυτά τα πραγματικά υπέροχα πλάσματα.

Τα πίτμπουλ είναι ικανά να εκπαιδευτούν και να γίνουν υπέροχα κατοικίδια, ευγενικά και πολύ υπάκουα. Αυτό που χρειάζονται είναι σωστούς κηδεμόνες που στην εκπαίδευσή τους θα χρησιμοποιήσουν επαίνους, λιχουδιές και πολύ παιχνίδι. Και έτσι θα γίνουν ένας υπέροχος σύντροφος.

Δυστυχώς ο συνδυασμός συχνά ανεύθυνων, κακών κηδεμόνων με την υπερβολική και κακή προβολή από τα μέσα ενημέρωσης κάποιων επιθέσεων πίτμπουλ, έχει κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι τα σκυλιά είναι επικίνδυνα και εχθρικά. Και φυσικά να τα αποφεύγουν- και συχνά να τα αντιπαθούν.

Αλλά τα πίτμπουλ, όπως όλα τα κατοικίδια, είναι όπως τα εκπαιδεύσεις, και αυτά τα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευτούν για να είναι υπάκουα, ευγενικά και πολύ συντροφικά. Οι θετικές, βασισμένες στην ανταμοιβή, μέθοδοι είναι οι πιο αποτελεσματικές. Τα πίτμπουλ είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στο να γίνουν επιθετικά όταν τα τιμωρούν ή τα κακομεταχειρίζονται. Όπως τα περισσότερα σκυλιά άλλωστε.

Κοινωνικοποίηση

Η έγκαιρη κοινωνικοποίηση ενός πίτμπουλ μπορεί να το αποτρέψει από το να συμπεριφερθεί άσχημα. Εσείς αυτό που έχετε να κάνετε είναι να το φέρετε σε επαφή με φιλικούς σκύλους σε διάφορα περιβάλλοντα και να το ανταμείψετε κάθε φορά που συναντά έναν νέο σκύλο. Αυτό ενθαρρύνει το σκυλί σας να αναπτύξει θετικές συσχετίσεις με άλλα σκυλιά. Ακολουθήστε το ίδιο πρωτόκολλο για την κοινωνικοποίηση του σκύλου σας με τους ανθρώπους. Η φυλή δεν έχει γενετική προδιάθεση για επιθετικότητα, αλλά τα μικρά παιδιά μπορούν να ενεργοποιήσουν το ένστικτό των ζώων αυτών, αυτό του κυνηγού. Ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κοινωνικοποιήσετε τον σκύλο σας να συμβιώνει καλά με τα παιδιά και να τον επιβλέπετε όταν άγνωστα παιδιά τον πλησιάζουν και ασχολούνται μαζί του. Η κοινωνικοποίηση είναι πιο αποτελεσματική όταν συμβαίνει μεταξύ 6 και 16 εβδομάδων. Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να κοινωνικοποιείτε τον σκύλο σας.

Εκπαίδευση λουριού

Όταν ο σκύλος σας μπορεί να συμπεριφερθεί καλά με λουρί, οι έξοδοί σας είναι πιο ευχάριστες. Επιπλέον, οι βόλτες μπορούν να βοηθήσουν να ηρεμήσει ένα ανήσυχο σκυλί και να αποτραπούν έτσι προβλήματα συμπεριφοράς. Αρχίστε να παίρνετε τον σκύλο σας σε σύντομες βόλτες όταν είναι κουτάβι και δώστε του μια λιχουδιά όταν περπατάει ήρεμα κοντά σας. Εάν ο σκύλος σας αρχίσει να τραβάει το λουρί, σταματήστε να περπατάτε. Αυτό του διδάσκει ότι το τράβηγμα δεν του δίνει αυτό που θέλει. Εάν ο σκύλος σας είναι ιδιαίτερα δυνατός ή επιρρεπής στο τράβηγμα, θα πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή όταν βγαίνετε για βόλτα.

Εκπαίδευση στο σπίτι

Είναι πιο εύκολο να εκπαιδεύσετε στο σπίτι τον σκύλο σας όταν είναι κουτάβι. Βγάλτε το κουτάβι σας έξω κάθε μία ή δύο ώρες και ”επαινέστε” το για την καλή του συμπεριφορά. Δώστε του μια λιχουδιά όταν γυρίσετε σπίτι. Αποφύγετε να του δώσετε τροφή πριν φύγετε από το σπίτι ή όταν πάτε για ύπνο το βράδυ. Εάν ο σκύλος σας έχει ατύχημα τουαλέτας, βγάλτε τον αμέσως έξω. Αυτό του διδάσκει να συνδέει την τουαλέτα με το να είναι έξω. Μέχρι ο σκύλος σας να εκπαιδευτεί πλήρως στο σπίτι, περιορίστε τον σε ένα crate όταν δεν μπορείτε να τον επιβλέψετε. Αυτό αποθαρρύνει τα ατυχήματα και γίνονται και λιγότερες ζημιές. Εάν εκπαιδεύετε στο σπίτι έναν μεγαλύτερο σε ηλικία σκύλο, ακολουθήστε την ίδια διαδικασία.

Βασικές εντολές

Η ευκολότερη διαδικασία για τη διδασκαλία ενός σκύλου μιας νέας εντολής περιλαμβάνει τη “διαμόρφωση” της συμπεριφοράς. Όταν ο σκύλος σας κάνει ό,τι θέλετε, χρησιμοποιήστε την εντολή και στη συνέχεια δώστε του μια λιχουδιά. Για παράδειγμα, όταν ο σκύλος σας κάθεται, πείτε «κάτσε» και μετά δώστε του τη λιχουδιά. Διδάξτε το σκυλί σας να μείνει λέγοντάς του να «μείνει», κρατώντας ψηλά το χέρι σας και στη συνέχεια υποχωρώντας αργά. Δώστε στον σκύλο σας μια λιχουδιά για να μείνει για λίγα δευτερόλεπτα και φροντίστε να του δώσετε τη λιχουδιά ενώ μένει ακόμα. Σταδιακά αυξήστε το χρόνο που περιμένετε να μείνει ο σκύλος σας και ανταμείψτε τον για αυτό.

Για να διδάξετε ένα σκυλί να έρθει, καλέστε το με έναν ενθουσιασμένο τόνο και στη συνέχεια δώστε του μια λιχουδιά. Επαναλάβετε την άσκηση μερικές φορές την ημέρα και, στη συνέχεια, αυξήστε σταδιακά τον αριθμό των περισπασμών στους οποίους εκτίθεται ο σκύλος σας όταν του ζητάτε να έρθει. Ποτέ μην καλείτε τον σκύλο σας για να τον τιμωρήσετε και χρησιμοποιείτε πάντα την ίδια λέξη για να του ζητήσετε να έρθει. Δεν αλλάζουμε λέξεις στις εντολές για να μην μπερδευτεί το ζώο μας.

Συχνές Ερωτήσεις

Είναι εύκολο να εκπαιδευτούν τα πίτμπουλ;

Τα πίτμπουλ είναι γνωστά για το ότι είναι έξυπνα και πρόθυμα να ευχαριστήσουν τους κηδεμόνες τους, γεγονός που μπορεί να το κάνει σχετικά εύκολο να εκπαιδευτούν. Είναι επίσης γνωστό ότι πρόκειται για πολύ πιστά και στοργικά ζώα, κάτι που μπορεί να κάνει τις εκπαιδευτικές συνεδρίες ευχάριστες τόσο για τον σκύλο όσο και για τον κηδεμόνα του. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα πίτμπουλ μπορούν να έχουν ισχυρό ένστικτο να βρουν θήραμα με αποτέλεσμα μερικά να είναι επιρρεπή σε επιθετική συμπεριφορά. Για αυτό είναι σημαντικό να κοινωνικοποιήσεις και να εκπαιδεύσεις το πίτμπουλ σου νωρίς και με συνέπεια, χρησιμοποιώντας πάντοτε θετικές μεθόδους και εστιάζοντας στην οικοδόμηση μιας ισχυρής σχέσης βασισμένης στην εμπιστοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Πώς πειθαρχείς ένα πίτμπουλ;

Η πειθαρχία ενός πίτμπουλ (ή οποιουδήποτε σκύλου) πρέπει πάντα να γίνεται με τρόπο ανθρώπινο, θετικό και αποτελεσματικό. Δεν συνιστώνται σκληρές ή σωματικά τιμωρητικές μέθοδοι, καθώς μπορούν να χαλάσουν τον δεσμό μεταξύ του σκύλου και του κηδεμόνα του και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς.

Η θετική ενίσχυση είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους εκπαίδευσης και πειθαρχίας ενός πίτμπουλ. Η θετική ενίσχυση περιλαμβάνει την επιβράβευση της καλής συμπεριφοράς με λιχουδιές, έπαινο και στοργή. Για παράδειγμα, εάν το πίτμπουλ σας κάθεται κατόπιν εντολής, ανταμείψτε το με μια λιχουδιά ή λεκτικό έπαινο. Εάν το πίτμπουλ σας κάνει κάτι ανεπιθύμητο, όπως μάσημα επίπλων, ανακατευθύνετε την προσοχή του σε μια πιο κατάλληλη δραστηριότητα, όπως το παιχνίδι δίνοντάς του ένα παιχνίδι μάσησης ή πηγαίνετέ το μια βόλτα. Μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος για να πειθαρχήσετε ένα πίτμπουλ είναι να αγνοήσετε απλά την κακή συμπεριφορά. Εάν το πίτμπουλ σας αναζητά την προσοχή πηδώντας ή γαβγίζοντας, κρατήστε την ψυχραιμία σας μέχρι να ηρεμήσει και να συμπεριφερθεί κατάλληλα.

Μπορούν τα πίτμπουλ να εκπαιδευτούν να μην είναι επιθετικά;

Ναι, τα πίτμπουλ μπορούν να εκπαιδευτούν να μην είναι επιθετικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, όπως και κάθε άλλη φυλή σκύλου, τα πίτμπουλ μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση για επιθετικότητα. Επιπλέον, το ιστορικό και το περιβάλλον ενός σκύλου μπορεί επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά του. Η εκπαίδευση ενός πίτμπουλ ώστε να είναι μη επιθετικό απαιτεί ένα συνδυασμό θετικής ενίσχυσης, εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης. Ακολουθούν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

Αποφύγετε τη χρήση τιμωρίας καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει τον σκύλο σας σε φόβο και επιθετικότητα.

Αποφύγετε να βάλετε το πίτμπουλ σας σε καταστάσεις όπου μπορεί να αισθάνεται απειλή ή φόβο. Για παράδειγμα, εάν δεν δέχεται τα άλλα σκυλιά και αντιδράει, αποφύγετε να το πάρετε σε πάρκα σκύλων ή πολυσύχναστες περιοχές όπου μπορεί να συναντήσει άλλα ζώα.

Εάν τώρα έχει ιστορικό επιθετικότητας ή εάν δυσκολεύεστε να το εκπαιδεύσετε μόνοι σας, σκεφτείτε να συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων που μπορεί να σας παρέχει εξατομικευμένη καθοδήγηση και υποστήριξη.

Ποια ηλικία είναι πολύ αργά για να εκπαιδεύσετε ένα πίτμπουλ;

Ποτέ δεν είναι αργά για να εκπαιδεύσεις ένα πίτμπουλ. Ενώ είναι αλήθεια ότι τα σκυλιά είναι γενικά πιο δεκτικά στην εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση όταν είναι μικρά, εντούτοις όλα μπορούν να μάθουν νέες συμπεριφορές και συνήθειες. Τα πίτμπουλ είναι γνωστά για το ότι είναι έξυπνα και πρόθυμα να ευχαριστήσουν τους κηδεμόνες τους, γεγονός που μπορεί να τα κάνει σχετικά εύκολο να εκπαιδευτούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οι ηλικιωμένοι σκύλοι μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο και προσπάθεια για να αλλάξουν τις συμπεριφορές που έχουν παγιωθεί.

Εάν υιοθετήσετε ένα ενήλικο πίτμπουλ, είναι σημαντικό να πάρετε τα πράγματα αργά και να είστε υπομονετικοί. Ξεκινήστε με βασική εκπαίδευση υπακοής και σταδιακά φέρετε σε επαφή το σκυλί σας με νέους ανθρώπους, ζώα και περιβάλλοντα. Χρησιμοποιήστε θετικές μεθόδους ενίσχυσης και επικεντρωθείτε στην οικοδόμηση ενός ισχυρού δεσμού εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού μαζί του. Εάν δυσκολεύεστε να εκπαιδεύσετε το πίτμπουλ σας μόνοι σας, σκεφτείτε, όπως αναφέραμε πιο πάνω, να συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή. Με τη σωστή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση, ακόμη και ένα μεγαλύτερο σε ηλικία πίτμπουλ μπορεί να μάθει να είναι ένας καλός και υπάκουος σύντροφος.

Τι πυροδοτεί επιθέσεις πίτμπουλ;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε σκύλος μπορεί να γίνει επιθετικός υπό ορισμένες συνθήκες. Ωστόσο, κάποιοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν επιθετική συμπεριφορά σε πίτμπουλ ή άλλα σκυλιά. Τα σκυλιά που δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί μπορεί να φοβούνται ή να ανησυχούν γύρω από νέους ανθρώπους ή ζώα, γεγονός που μπορεί να τα οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά. Τα σκυλιά που αισθάνονται ότι απειλούνται ή φοβούνται μπορεί να γίνουν επιθετικά για να αμυνθούν. Αυτό μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, εάν ένας σκύλος βρεθεί σε μια γωνία και ένας ξένος τον πλησιάσει πολύ γρήγορα ή επιθετικά ή εάν βρίσκεται σε μια άγνωστη ή αγχωτική κατάσταση.

Τα σκυλιά που δεν έχουν λάβει κατάλληλη εκπαίδευση και εκπαίδευση υπακοής μπορεί να είναι πιο πιθανό να δείξουν επιθετική συμπεριφορά, καθώς δεν έχουν μάθει πώς να ανταποκρίνονται σε εντολές και ενδείξεις από τους κηδεμόνες τους. Τα σκυλιά επίσης που πονάνε ή ενοχλούνται μπορεί να γίνουν ευερέθιστα ή επιθετικά. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν ένας σκύλος έχει τραυματισμό ή ασθένεια που του προκαλεί δυσφορία ή εάν βιώνει πόνο λόγω εξωτερικού ερεθίσματος (όπως δυνατός θόρυβος ή έντονο φως). Τέλος τα σκυλιά μπορεί να γίνουν επιθετικά εάν αισθάνονται ότι αυτά ή τα υπάρχοντά τους (όπως παιχνίδια ή τροφή) απειλούνται ή κάποιος τα παίρνει.

Σχετικά άρθρα

Δείτε αν επιτρέπεται να φάει ο σκύλος σας αγγούρι

Δείτε για ποιους λόγους παρουσιάζει η γάτα σας προβλήματα συμπεριφοράς

7 πράγματα που ξέρουμε για τα κουτάβια αλλά δεν είναι σωστά