string(0) ""

Πώς να είναι ο σκύλος σας ήρεμος κατά τη διάρκεια του grooming στο σπίτι

Κωνσταντίνα Μάλλιου

01/06/2024

Photo: Unsplash

Έχουμε εντάξει πλέον στο πρόγραμμά μας το grooming του σκύλου μας, είτε το κάνουμε μόνοι μας στο σπίτι είτε τον πηγαίνουμε σε κάποιον ειδικό groomer εκτός σπιτιού.

Η συχνότητα εξαρτάται από τις ανάγκες του σκύλου μας, αλλά περίπου μία φορά τον μήνα τον κάνουμε μπάνιο, τσεκάρουμε και κόβουμε τα νύχια του, ελέγχουμε τα αυτιά του για τυχόν μολύνσεις, τριμάρουμε κάποιες ενοχλητικές τρίχες που έχουν μακρύνει και γενικά κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είναι καθαρός και μοσχοβολιστός.

Ωστόσο, όσες φορές και να έχουμε κάνει τις παραπάνω διαδικασίες, μπορεί ο τετράποδος φίλος μας να τρελαίνεται από το άγχος του, να τρέμει, να μην κάθεται ήσυχος για να μπορέσουμε να τον περιποιηθούμε ή σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις να γίνεται επιθετικός.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να παραμένει ήσυχος, χωρίς στρες και εμείς να κάνουμε ανενόχλητοι τη δουλειά μας; Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Εξερεύνηση των προϊόντων περιποίησης

Το πρώτο βήμα πριν ξεκινήσουμε το grooming είναι να αφήσουμε τον σκύλο μας να μυρίσει όλα τα εργαλεία περιποίησης που θα χρησιμοποιήσουμε. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι φοβάται ο σκύλος μας καθώς κάποιες φοβίες του μπορεί πραγματικά να είναι εντελώς απρόβλεπτες. Οπότε, καλό είναι να απλώσουμε τα εργαλεία του grooming μπροστά του, να τον αφήσουμε να τα μυρίσει και να τα εξερευνήσει για να καταλάβει ότι είναι εντελώς ακίνδυνα.

Χαλαρωτική μουσική

Σε πολλούς σκύλους πιάνει το κόλπο της χαλαρωτικής μουσικής. Ίσως να έχετε διαβάσει τα οφέλη της μουσικοθεραπείας και πόσο σωτήρια μπορεί να αποδειχτεί σε ορισμένες περιπτώσεις. Η αναπαραγωγή κλασικής, τζαζ ή γενικά χαλαρής μουσικής μπορεί να βοηθήσει και το δικό μας σκυλάκι να παραμείνει ήρεμο και να μην κάνει σαν τρελό κατά τη διάρκεια του μπάνιο του και της περιποίησης του.

left arrow
right arrow

Grooming μετά το παιχνίδι

Αν το σκυλάκι μας είναι γεμάτο ενέργεια και εμείς προσπαθήσουμε να το κάνουμε μπάνιο ή να του κόψουμε τα νύχια, υπάρχει περίπτωση να μην κάθεται φρόνιμο και να προσπαθήσει να φύγει μακριά μας. Προφανώς, προτιμάει να πάει να παίξει με τα παιχνίδια του παρά να κάτσει να κάνει μπάνιο. Αν όμως έχουμε φροντίσει νωρίτερα να πάμε για μια μεγάλη βόλτα και να έχουμε παίξει αρκετά μαζί του, υπάρχει περίπτωση ο σκύλος μας να είναι τόσο κουρασμένος που δεν θα προσπαθήσει καν να αντισταθεί και θα υπομείνει το grooming του ήρεμος και χαλαρός.

Διαλείμματα

Δεν χρειάζεται να τα κάνουμε όλα με τη μία. Μπορούμε τη μία μέρα να κάνουμε μπάνιο τον σκύλος μας, την άλλη να του κόψουμε τα νύχια, τη μεθεπόμενη να κάνουμε το απαραίτητο τριμάρισμα. Ή μπορούμε με μικρά διαλείμματα μέσα στην ίδια μέρα να κάνουμε όλα τα παραπάνω. Αυτό θα αποτρέψει τον σκύλο μας από το να νιώθει άγχος αφού κάθε τι που θα κάνουμε θα διαρκεί μόνο για λίγα λεπτά.

Το τέλος

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε πότε να σταματάμε. Όταν δούμε τον σκύλο μας εξαιρετικά στρεσαρισμένο, να γκρινιάζει και να κλαψουρίζει, είναι ώρα να σταματήσουμε ό,τι κάνουμε. Δεν χρειάζεται να τον αγχώσουμε κι άλλο. Ας προσπαθήσουμε κάποια άλλη στιγμή που θα είναι πιο ξέγχνοιαστος και ανέμελος.

Επιβράβευση και λιχουδιές

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι η επιβράβευση και οι λιχουδιές. Κάθε φορά που ο σκύλος μας είναι ήρεμος και ακίνητος ενώ τον περιποιούμαστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε να τον ανταμείψουμε για την συμπεριφορά του. Το να δίνουμε στην τετράποδη μουσούδα μας τις αγαπημένες του λιχουδιές κατά τη διάρκεια του grooming είναι πολύ σημαντικό γιατί με αυτό τον τρόπο την κάνουμε να καταλάβει ότι δεν υπάρχει τίποτα επικίνδυνο σε αυτή τη διαδικασία.

Συνοψίζοντας

Το grooming είναι απαραίτητο για τον σκύλο μας γιατί και καθαρός μένει αλλά και έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε την υγεία του. Αν θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε δεν είναι κακό να ζητήσουμε βοήθεια κάποιου φίλου ή συγγενή μας για να μπορέσουμε να κάνουμε μπάνιο τον σκύλο μας ή να του κόψουμε τα νύχια. Αν πάλι το κατοικίδιό μας αγχώνεται υπερβολικά, τρέμει ή δεν κάθεται ήρεμο μπορούμε να τον πηγαίνουμε για grooming σε κάποιον ειδικό που μπορεί να ξέρει να τον χειριστεί καλύτερα από εμάς.

Σχετικά άρθρα

Γιατί έχει ανάγκη να διασκεδάζει ο σκύλος – Οι δημιουργικές δραστηριότητες που χρειάζεται

Κουίζ: Ποιο κατοικίδιο είστε σύμφωνα με την προσωπικότητά σας

Τι να κάνετε για να μη βρίσκετε άμμο της γάτας σας σε όλα τα μέρη του σπιτιού