string(0) ""

Πώς να εμποδίσετε τον τραυματισμό του σκύλου σας στη βόλτα

Αγγελική Μακρή

01/11/2024

Photo: Pixabay

Μία απολαυστική δραστηριότητα που κάνετε καθημερινά με το κατοικίδιό σας, μπορεί να εξελιχθεί σε μια αγωνιώδη εμπειρία.

Είτε βγαίνετε στην πόλη, είτε στη φύση, υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι που μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό του σκύλου, όπως η περίεργη μορφολογία του εδάφους, η παρουσία άλλων ζώων, δύσκολα καιρικά φαινόμενα, κλπ. Όμως με λίγη προσοχή και πρόληψη, μπορείτε να αποφύγετε μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη.

Τα οφέλη της βόλτας

Η αξία της βόλτας για τον σκύλο σας είναι ανεκτίμητη, μιας και καλύπτει πολλές ανάγκες του. Όχι μόνο είναι η στιγμή να κάνει την τουαλέτα του, αλλά μπορεί να ασκηθεί, να κοινωνικοποιηθεί και να λάβει μυρωδιές που θα τον κρατήσουν σε πνευματική ισορροπία. Ανεξάρτητα από το μέγεθος, την ηλικία, τη φυλή, κάθε σκύλος έχει ανάγκη να βγαίνει έξω καθημερινά τουλάχιστον 2 φορές.

H σωματική κατάσταση του σκύλου βελτιώνεται σημαντικά αφού η βόλτα, άρα η άσκηση, κρατάει το βάρος του σταθερό, βοηθάει τους μυς και βελτιώνει την κινητικότητα των αρθρώσεων. Όσο αφορά την πνευματική υγεία του σκύλου, όταν είναι έξω, ταΐζει την περιέργειά του μυρίζοντας ό,τι βρεθεί μπροστά του.

Για να παραμείνει ασφαλής και χαρούμενος κατά τη διάρκεια αυτής της τόσο σημαντικής δραστηριότητας, θα πρέπει να βοηθήσετε κι εσείς κάπως την κατάσταση. Θα πρέπει να πάρετε κάποια προληπτικά μέτρα, έτσι ώστε να μειώσετε στο ελάχιστο το ενδεχόμενο τραυματισμού του σκύλου σας.

1. Χρησιμοποιήστε τον κατάλληλο εξοπλισμό για τη βόλτα

Φροντίστε το λουρί να είναι στο σωστό μέγεθος έτσι ώστε ούτε να τον σφίγγει, αλλά και να είναι χαλαρό με κίνδυνο να φύγει. Βρείτε το κατάλληλο για τον σκύλο σας έτσι ώστε να είναι άνετος και να ευχαριστιέται τη βόλτα, αντί να του είναι κάτι δυσάρεστο. Ειδικά αν ο σκύλος τραβάει, πρέπει να ψάξετε και να βρείτε ένα σαμαράκι στις σωστές διαστάσεις, σύμφωνα με το βάρος του. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε την πίεση στο λαιμό, γιατί μπορεί να προκληθεί πνιγμός ή αν τον τραβήξετε με δύναμη, κινδυνεύει ακόμα και με μυοσκελετικό τραυματισμό.

2. Ελέγξτε τον καιρό

Δεν υπάρχει λόγος να βγείτε έξω όταν υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καταιγίδα ή καύσωνας. Το παγωμένο έδαφος, μπορεί να του προκαλέσει κρυοπαγήματα στις πατούσες, ενώ το καυτό εγκαύματα και θερμοπληξία. Ένας γενικός κανόνας είναι να βάζετε τον αντίχειρά σας στο έδαφος. Αν είναι πολύ κρύο ή πολύ καυτό για το δάχτυλό σας, τότε θα είναι και για τον σκύλο σας. Προγραμματίστε τις βόλτες σας λίγο νωρίτερα ή αργότερα, ανάλογα με τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων. Μην τον βγάλετε πολλή ώρα και μην του ζητήσετε να παίξει με μπαλάκι. Τις μέρες με δύσκολο καιρό, κάντε μικρότερες βόλτες, χρησιμοποιήστε την πυλωτή αν υπάρχει ή κάποιο εξωτερικό περιφραγμένο χώρο, έτσι ώστε να κάνει την ανάγκη του και να επιστρέψετε σπίτι.

left arrow
right arrow

3. Εντοπίστε πριν από τον σκύλο τους κινδύνους στο δρόμο

Γυαλιά ή κοφτερές πέτρες και άλλα παρόμοια αντικείμενα, μπορούν να τραυματίσουν τις πατούσες του σκύλου σας. Παράλληλα γόπες, τοξικά απόβλητα, δυστυχώς, ακόμα και φόλες, βρίσκονται στο δρόμο και απειλούν την υγεία του σκύλου σας. Για να τον προστατεύσετε από όλα αυτά, πρέπει να έχετε το μυαλό σας στο δρόμο και να μην ασχολείστε με το κινητό σας. Παράλληλα, κίνδυνο αποτελούν τα μηχανάκια, οι ποδηλάτες και άλλα σκυλιά που μπορεί να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα. Προτιμήστε για τις βόλτες μέρη που δεν περνάνε ούτε ποδηλάτες ούτε αυτοκίνητα.

4. Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας

Αν γνωρίζει κάποιες βασικές εντολές όπως το «μείνε» ή το «κάτσε», θα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμος όταν του αποσπάται η προσοχή. Ακόμη κι οι ενήλικοι σκύλοι, πρέπει να κάνουν επανάληψη σε τέτοιες εντολές, κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, όπου τα ερεθίσματα είναι πιο έντονα. Τέλος, κάθε σκύλος πρέπει να εκπαιδεύεται σε βόλτες με χαλαρό λουρί, έτσι ώστε να περπατάτε ο ένας δίπλα στον άλλο χωρίς άγχος και ένταση. Μερικά treats θα βοηθήσουν την κατάσταση.

5. Κρατήστε τον ενυδατωμένο

Ειδικά τις ζεστές μέρες δεν πρέπει να βγαίνετε βόλτα τις μεσημεριανές ώρες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να πάθουν θερμοπληξία. Αν πρέπει οπωσδήποτε να βγει βόλτα, φροντίστε να έχει πιει αρκετό νερό, πάρτε και μαζί σας και μην τον εξαντλήσετε διανύοντας μεγάλη απόσταση. Αν δείτε ότι λαχανιάζει, γυρίστε αμέσως πίσω. Ακόμα και όταν δροσίσει, όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, πρέπει να έχετε μαζί σας νερό.

6. Χρησιμοποιήστε διακριτό λουρί ή κολλάρο το βράδυ

Αν κυκλοφορείτε με τον σκύλο σας τις νυχτερινές ώρες και τον αφήνετε ελεύθερο σε κάποιο πάρκο ή άλλο ελεγχόμενο χώρο, θα πρέπει να φροντίσετε να μην τον χάσετε. Ο ελλιπής φωτισμός της περιοχής, η πυκνή βλάστηση και άλλοι παράγοντες που μπορεί να μειώσουν την ορατότητα τόσο τη δική σας όσο και άλλων ανθρώπων που περνούν. Μπορεί δηλαδή να πεταχτεί μπροστά τους ξαφνικά ο σκύλος σας και να προκληθεί κάποιο ατύχημα. Ένα φωσφοριζέ σαμαράκι ή κάποια λάμπα led στο λουρί του, θα κάνουν τον σκύλο ορατό σε όλους.

7. Πάντα να έχετε το νου σας όταν ο σκύλος παίζει με άλλο σκύλο ή άνθρωπο

Ποτέ δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για τη συμπεριφορά του σκύλου σας, όταν συναναστρέφεται με ανθρώπους εκτός της οικογένειάς του. Μπορεί να δεχτεί ένα ερέθισμα, μια μυρωδιά, μια κίνηση που θα τον ξαφνιάσει και θα προσπαθήσει να αμυνθεί. Μην αφήνετε τον σκύλο σας μόνο του, αλλά να είστε πάντα κοντά του ώστε να νιώθει ασφάλεια. Έτσι θα επέμβετε όταν βρεθεί σε δύσκολη θέση, για παράδειγμα αν του επιτεθεί άλλο σκυλί ή αν πάει να παίξει άτσαλα με μια παρέα παιδιών. Αν είστε δίπλα του, θα καταλάβετε τη γλώσσα του σώματος και θα μπορείτε να καταλάβετε αν είναι άνετος ή στρεσαρισμένος με την παρέα του.

Οι βόλτες πρέπει να είναι μια ευχάριστη διαδικασία, χωρίς πίεση και άγχος. Αν σκεφτείτε ότι είναι μια δραστηριότητα αποκλειστικά για την ικανοποίηση του σκύλου σας, αν αφήσετε το κινητό στην άκρη και δείτε τι προσπαθεί να σας πει το κατοικίδιό σας, θα περάσετε και οι δύο εξίσου καλά.

Σχετικά άρθρα

Πώς θα καταλάβετε ότι ο σκύλος σας έχει πονοκέφαλο- Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες

Φυσάτε για παιχνίδι το πρόσωπο του σκύλου σας; Γιατί δεν πρέπει να το κάνετε

Πώς ένας ελληνικός Δήμος παραδίδει απλά μαθήματα διαχείρισης “αδέσποτων” ζώων