string(0) ""

Πώς καταλαβαίνει ο σκύλος σας ότι τον πηγαίνετε στον κτηνίατρο

Κωνσταντίνα Μάλλιου

11/11/2023

Photo: Shutterstock

Οι τακτικές επισκέψεις στον/στην κτηνίατρο με τον καλύτερο μας φίλο είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα ζήσει μαζί μας για πολλά χρόνια και θα είναι υγιής.

Η πρόληψη ή έγκαιρη διάγνωση μιας ασθένειας είναι υψίστης σημασίας και μόνο ένας ειδικός μπορεί να μας βοηθήσει. Τα εμβόλια και οι εξετάσεις του σκύλου μας έχουν μπει για τα καλά στο πρόγραμμά μας, όσο και αν το τετράποδο φιλαράκι μας δε θέλει να πηγαίνει στον κτηνίατρο.

Όχι ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Μερικά σκυλάκια αγαπούν τις επισκέψεις στο κτηνιατρείο γιατί το βλέπουν ως έναν τρόπο να πάρουν ακόμα περισσότερες λιχουδιές και χάδια, κάνοντας την καρδιά τους πέτρα για λίγα δευτερόλεπτα που θα διαρκέσει το τρύπημα της βελόνας.

Είτε έχουν καλές είτε κακές αναμνήσεις από τον κτηνίατρο, πολλά σκυλιά φαίνονται να γνωρίζουν πότε έχει έρθει η ώρα για την καθιερωμένη τους ή μη, επίσκεψη.

Πώς, όμως, τα σκυλάκια μας καταλαβαίνουν ότι πηγαίνουν στο κτηνιατρείο;

Οι σκύλοι είναι πολύ έξυπνα και παρατηρητικά πλάσματα. Αντιλαμβάνονται τις ενδείξεις του περιβάλλοντος σχετικά με το που πηγαίνουμε. Ακόμα και μια μικρή αλλαγή στην ρουτίνα ή στη διαδρομή που συνήθως ακολουθούμε, ή το άγχος που μπορεί να νιώθουμε εμείς για αυτή την επίσκεψη, είναι σημάδι ότι κάτι πρόκειται να συμβεί. Είναι σημάδι ότι μάλλον ήρθε η ώρα για το επόμενο εμβόλιό τους και ίσως δεν είναι καθόλου χαρούμενοι γι’ αυτό.

Λόγος Νο 1: Η διαδρομή με το αυτοκίνητο

Δύο πράγματα σημαίνει η βόλτα με το αυτοκίνητο για τον σκύλο μας. Είτε διασκέδαση – δηλαδή επίσκεψη σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο ή σε κάποιο πάρκο – είτε κτηνίατρος. Το κουτάβι μας, έχει μάθει τη διαδρομή που ακολουθούμε για να πάμε στο πάρκο ή στον κτηνίατρο οπότε είναι σε θέση να αναγνωρίσει πότε αυτή η βόλτα θα καταλήξει κάπου που δεν θέλει και πολύ. Αντιλαμβάνεται τα διάφορα μοτίβα, τη διάθεσή μας, το πώς θα του μιλήσουμε ακόμα και κάποιες φράσεις που θα ακούσει να λέμε. Οπότε, όλα αυτά τα έχει συνδέσει με τον κτηνίατρο και ξέρει ότι στο τέλος της διαδρομής βρίσκεται το κτηνιατρείο.

Λόγος Νο 2: Η αλλαγή της διαδρομής

Είτε χρησιμοποιούμε αυτοκίνητο είτε πάμε με τα πόδια στο κτηνιατρείο ακολουθούμε μια συγκεκριμένη διαδρομή. Αυτή τη διαδρομή την έχει μάθει πολύ καλά το αγαπημένο μας κουτάβι, οπότε δεν μπορούμε να το ξεγελάσουμε εύκολα. Ίσως σας έχει τύχει όταν για παράδειγμα πηγαίνετε στο πάρκο σκύλων με το τετράποδο φιλαράκι σας, να είναι τόσο ενθουσιασμένο που να σας τραβάει με μανία για φτάσει όσο νωρίτερα γίνεται και να παίξει με τους σκυλοφίλους του. Από την άλλη πλευρά μπορεί όταν καταλάβει ότι πηγαίνετε στον κτηνίατρο να προσπαθεί να αλλάξει δρόμο, αλλά μάταια καθώς πρέπει να πάει να κάνει το εμβόλιο και τις εξετάσεις του. Όπως είπαμε βέβαια, αν είναι από τα σκυλάκια που αγαπούν τον γιατρό τους, ίσως αντιδράει όπως και στην περίπτωση του πάρκου. Βιάζεται δηλαδή να πάει στο κτηνιατρείο για να του δώσουν χάδια και λιχουδιές. Αυτό συμβαίνει γιατί τα σκυλιά είναι πολύ παρατηρητικά -ίσως πιο παρατηρητικά από ότι εμείς οι άνθρωποι – οπότε έχουν μάθει να αναγνωρίζουν σημάδια και μυρωδιές. Μπορεί να έχουν βάλει στόχο ένα pet shop που περνάτε για να πάτε στο κτηνιατρείο ή να μυρίζουν από πολύ μακριά τα άλλα σκυλάκια που βρίσκονται εκεί, ακόμα και την μυρωδιά του κτηνιάτρου ή των φαρμάκων που υπάρχουν στον συγκεκριμένο χώρο.

Λόγος Νο 3: Η αλλαγή στη ρουτίνα

Όσο και να μη θέλουμε να το παραδεχτούμε, όταν προετοιμαζόμαστε για αυτή την επίσκεψη, αλλάζουμε την ρουτίνα μας. Αυτό έχει μάθει να το παρατηρεί το κατοικίδιό μας, οπότε ξέρει ότι κάτι διαφορετικό πρόκειται να συμβεί. Μπορεί να βάζουμε στην τσάντα μας συγκεκριμένα πράγματα, όπως είναι για παράδειγμα το βιβλιάριό του (και αυτό έχει συγκεκριμένη μυρωδιά οπότε ξέρει τι πρόκειται να συμβεί), μπορεί να φοράμε συγκεκριμένα ρούχα, ίσως συμπεριφερόμαστε με διαφορετικό τρόπο, του μιλάμε πιο γλυκά και σίγουρα είμαστε αγχωμένοι. Ίσως έχει τύχει να αλλάξουμε και τη ρουτίνα της βόλτας του για να πάμε στο κτηνιατρείο ή ακόμα και να του φοράμε άλλο λουράκι. Όλα αυτά, λοιπόν, το κουτάβι μας τα καταλαβαίνει και υποψιάζεται που πρόκειται να πάει.

Λόγος Νο 4: Το άγχος

Αν είστε σαν κι εμάς, τότε πολύ πιθανό να έχετε άγχος ακόμα και όταν πάτε τον σκύλο σας στον κτηνίατρο να κάνει ένα απλό εμβόλιο. Βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που δικαιολογημένα είστε σε κατάσταση στρες γιατί το κουτάβι σας πρόκειται να κάνει κάποια σοβαρή εξέταση ή ένα χειρουργείο. Οπότε, πέρα από το άγχος, έχουμε και αλλαγή της συμπεριφοράς μας. Είμαστε τελείως διαφορετικοί όταν πρόκειται να πάμε κάπου ωραία γιατί στην ατμόσφαιρα υπάρχει μια ανυπομονησία και μια χαρά. Ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση μπορεί να κωλυσιεργούμε λίγο, για να μπορέσουμε να τρενάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό που μας αγχώνει. Τα σκυλιά έχουν μεγάλη ενσυναίσθηση και αντιλαμβάνονται πώς νιώθουμε. Άρα, ακόμη και να μην καταλαβαίνουν ότι πάνε στον κτηνίατρο, καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για μια κατάσταση που μας δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα, επομένως έχουν κι αυτά τα ίδια συναισθήματα με εμάς.

Λόγος Νο 5: Το κτηνιατρείο

Ακόμα και να μην έχει καταλάβει που πηγαίνουμε ο σκύλος μας, όταν φτάσουμε κοντά στο κτηνιατρείο ξέρει πολύ καλά που βρισκόμαστε. Αντιλαμβάνεται τις μυρωδιές, τις ορμόνες του στρες (όχι μόνο τις δικές μας αλλά και των άλλων σκύλων και κηδεμόνων που βρίσκονται εκεί), και τους ήχους. Φυσικά είναι σε θέση να αναγνωρίσει και το κτίριο που στεγάζεται το κτηνιατρείο οπότε θα έχει και την ανάλογη αντίδραση, ή θα χαρεί ή θα αγχωθεί δηλαδή.

Τελευταίες σκέψεις

Οι αγαπημένες μας μουσούδες είναι πανέξυπνες. Καταλαβαίνουν τα πάντα και είναι σε θέση να μας δείξουν τι νιώθουν παρόλο που δεν μπορούν να μιλήσουν. Είναι υψίστης σημασίας να προσπαθούμε να τους προσφέρουμε τη ζωή που τους αξίζει. Η υψηλής ποιότητας τροφή, η τακτική άσκηση και οι προγραμματισμένες επισκέψεις στον κτηνίατρο είναι μόνο κάποια από τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να διασφαλίσουμε την ευεξία και τη μακροζωία τους.

Είτε ο ο σκύλος μας φοβάται τον κτηνίατρο είτε όχι, είναι υποχρέωσή μας να τον πηγαίνουμε όσο συχνά χρειάζεται. Ίσως δεν είναι και ο πιο αγαπημένος τους άνθρωπος στον κόσμο και μπορεί να αντιληφθεί ότι πρόκειται να τον επισκεφθεί, αλλά δεν πρέπει να το αμελούμε.

Δημιουργήστε ένα καλό κλίμα πριν πάτε στον κτηνίατρο γιατί πιθανότατα καταλαβαίνει που θα πάτε. Ίσως είναι δύσκολο να μην φοβάται, αλλά εσείς θα ξέρετε ότι έχετε κάνει το καλύτερο για το τετράποδο φιλαράκι σας.

Σχετικά άρθρα

Σκύλος ή γάτα; 7 tips που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε

Οι αλλαγές που θα παρατηρείτε στον σκύλο σας καθώς μεγαλώνει

Είναι η ώρα του μπάνιου του σκύλου σας; 7 λάθη που δεν πρέπει να κάνετε