string(0) ""

Πώς και πότε επιτρέπεται να χαϊδέψετε έναν σκύλο

Στέλλα Πανοπούλου

30/07/2023

Photo: Shutterstock

Εάν είστε έστω και λίγο σαν εμάς, τότε σίγουρα θα θέλετε να χαϊδέψετε κάθε σκυλάκι που συναντάτε στη βόλτα σας.

Από το μικρότερο τσιουάουα μέχρι το πιο μεγαλόσωμο ντόμπερμαν, η ψυχή σας γεμίζει από ευφορία κάθε φορά που βλέπετε έναν σκύλο να μυρίζει τα πάντα κατά τη διάρκεια της βόλτας του, κουνώντας την ουρά του. Είναι, όμως, πάντα καλή ιδέα να προσεγγίσετε και να χαϊδέψετε ένα σκυλάκι που συναντάτε στο δρόμο; Πώς θα μάθετε αν είναι ασφαλές, τόσο για εσάς και για τον σκύλο, όσο και τον/την κηδεμόνα του (στην περίπτωση που πρόκειται για σκύλο θεραπείας ή σκύλο-οδηγό); Η τήρηση κάποιων ορίων είναι πολύ σημαντική σε κάθε περίπτωση.

Ζητήστε την άδεια από τον κηδεμόνα του

Όταν συναντάτε έναν σκύλο που δεν γνωρίζετε, είναι απαραίτητο να ζητάτε πάντοτε την άδεια από τον/την κηδεμόνα του, καθώς δεν νιώθουν όλα τα σκυλάκια άνετα με το να τα προσεγγίζει ένας ξένος. Ακόμα και αν πάρετε την άδεια, μην προβείτε κατευθείαν στην κίνηση να χαϊδέψετε το σκυλάκι, αλλά αφήστε το πρώτα να σας προσεγγίσει το ίδιο, εάν θέλει, και να σας μυρίσει. Στην περίπτωση που παρατηρήσετε ότι η στάση του σώματός του είναι χαλαρή και η έκφρασή του ήρεμη, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να χαϊδέψετε τον ώμο ή το στήθος του. Αποφύγετε να χαϊδέψετε έναν ξένο σκύλο στο κεφάλι, σκύβοντας από πάνω του ή κοιτώντας τον στα μάτια. Μετά από ένα-δυο αναγνωριστικά χάδια σταματήστε, και περιμένετε να δείτε αν το ίδιο το σκυλάκι θα “ζητήσει” κι άλλα χάδια, ή αν θα αποτραβηχτεί.

Αποφύγετε τα χάδια σε επιθετικούς και τρομαγμένους σκύλους

Μην χαϊδεύετε ποτέ ένα σκυλάκι που μοιάζει επιθετικό ή τρομαγμένο, και πάντοτε να βρίσκεστε σε επιφυλακή για την περίπτωση που η διάθεσή του αλλάξει ξαφνικά. Ακόμα και όταν πρόκειται για το δικό σας, ή για ένα φιλικό σκυλάκι, αποφύγετε να το χαϊδέψετε εάν η γλώσσα του σώματός του υποδεικνύει άγχος, φόβο, ή επιθετικότητα. Μπορείτε να καταλάβετε αν ένας σκύλος επιδεικνύει επιθετικότητα από την προσπάθειά του να φανεί μεγαλύτερος σε μέγεθος, ορθώνοντας τα αυτιά του, το τρίχωμα στην πλάτη και στην ουρά του. Ένας σκύλος με επιθετικές τάσεις θα κοιτά κατευθείαν το άτομο-στόχο του και μπορεί και να γρυλίσει, να γαβγίσει, ή να ξεγυμνώσει τα δόντια του. Από την άλλη, ένας σκύλος που είναι φοβικός ή αγχωμένος, θα κάνει τον εαυτό του να μοιάζει μικρότερος κυρτώνοντας το σώμα του, κατεβάζοντας το κεφάλι του, και κολλώντας την ουρά ανάμεσα στα πόδια. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερο να δώσετε στον σκύλο χώρο και χρόνο. Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μια ουρά που κουνιέται δεν δείχνει πάντα χαρά, γι’ αυτό συνιστάται να παρατηρείτε τη γενικότερη γλώσσα του σώματος.

Πότε να μην αγγίξετε καθόλου έναν σκύλο

Ακόμα, μην χαϊδεύετε έναν σκύλο την ώρα που τρώει, κοιμάται, ή μασάει ένα παιχνίδι, έναν σκύλο που γαβγίζει, γρυλίζει, βρίσκεται δεμένος ή τριγυρνάει μόνος του, καθώς και έναν σκύλο θεραπείας ή σκύλο-οδηγό. Ειδικά για την τελευταία κατηγορία, πρέπει να θυμάστε ότι, όσο γλυκό κι αν είναι ένα σκυλάκι που προσφέρει υπηρεσίες, το να το χαϊδέψετε ή να του μιλήσετε μπορεί να το αποσυντονίσει, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το άτομο το οποίο βοηθάει. Οι σκύλοι θεραπείας και οι σκύλοι-οδηγοί πρέπει να λειτουργούν ανενόχλητοι και συγκεντρωμένοι όσο παρέχουν τις υπηρεσίες τους, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγετε να περισπάσετε την προσοχή τους.

Κάθε σκυλάκι έχει τις προτιμήσεις του

Όσο για το πώς να χαϊδέψετε έναν σκύλο, να θυμάστε ότι δεν είναι όλοι οι σκύλοι ίδιοι, ότι έχουν διαφορετικές προτιμήσεις, αντιδράσεις και όρια απέναντι σε έναν άνθρωπο που μόλις γνωρίζουν. Κάποια σκυλάκια προτιμούν να τα χαϊδεύουν στο στήθος και στους ώμους, ενώ άλλα προτιμούν στους γλουτούς, στο στήθος, ή στην πλάτη. Διαφέρει, ακόμα, η ένταση των χαδιών που προτιμά κάθε σκυλάκι. Ένα σκυλάκι που σας έχει συνηθίσει, μπορεί ακόμα να καλωσορίσει τα χάδια στο κεφάλι, ή ακόμα και να σας προσφέρει την κοιλιά του.

Το γεγονός ότι οι σκύλοι είναι γενικά υπομονετικά, ευγενικά, και ανεκτικά ζώα, δεν σημαίνει ότι είναι πάντα σωστό και ασφαλές να χαϊδέψετε ένα σκυλάκι που δεν γνωρίζετε. Γι’ αυτό, να ζητάτε πάντοτε την άδεια του κηδεμόνα του, και να παρατηρείτε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου, ζητώντας έτσι τη συναίνεσή του για κάθε χάδι που θέλετε να του προσφέρετε.

Σχετικά άρθρα

Ο Marley είναι ένας σκύλος γεμάτος αγάπη- Διασώθηκε από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και ψάχνει ένα σπίτι

Γιατί έχει ανάγκη να διασκεδάζει ο σκύλος – Οι δημιουργικές δραστηριότητες που χρειάζεται

Κουίζ: Ποιο κατοικίδιο είστε σύμφωνα με την προσωπικότητά σας