string(0) ""

Ποιο τραγούδι περιέχει έναν ήχο που μόνο οι σκύλοι μπορούν να ακούσουν

Κωνσταντίνα Μάλλιου

05/10/2023

Photo: Shutterstock

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς οι σκύλοι ακούνε τόσο καλά που μπορεί να σας καταλάβουν από την είσοδο της πολυκατοικίας ακόμα και αν μένετε στον τρίτο όροφο;

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη αυτή η αναπτυγμένη αίσθηση της ακοής τους, που μπορούν να ακούσουν και τον πιο ανεπαίσθητο ήχο που το ανθρώπινο αυτί δεν θα είναι ποτέ σε θέση να ακούσει.

Τα αγαπημένα μας σκυλάκια ακούνε ήχους σε συχνότητες που ένας άνθρωπος δεν μπορεί.

Δηλαδή, το αυτί τους «πιάνει» ήχους σε συχνότητες μεγαλύτερες των 40.000 Hz (το Hertz είναι μέτρο συχνότητας ενός ήχου και όσο η υψηλότερη είναι η συχνότητα τόσο μεγαλύτερη είναι και η ένταση του ήχου). Για να καταλάβετε την εξαιρετική ακοή τους, πρέπει να αναλογιστείτε ότι ο μέσος ενήλικας άνθρωπος μπορεί να ακούσει ήχους μέχρι 20.000 Hz. Έτσι εξηγείται και γιατί ένας σκύλος μπορεί να ακούσει τον ήχο μια σφυρίχτρας για σκύλους που ένας άνθρωπος δεν μπορεί.

Επίσης μπορούν να ακούσουν και πολύ σιγανούς ήχους, δηλαδή από 0 ντεσιμπέλ και κάτω που οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντιληφθούν (σε ντεσιμπέλ μετριέται η ένταση ενός ήχου).

Γνωρίζοντας λοιπόν όλα αυτά ο Paul McCartney έκανε κάτι εντυπωσιακό.

Πριν συνεχίσουμε το άρθρο μας πρέπει να θυμίσουμε σε όλους ποιος είναι ο Paul McCartney. Είναι βραβευμένος Άγγλος τραγουδιστής, στιχουργός και συνθέτης, ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη του μουσικού συγκροτήματος των Beatles. Μάλιστα, ο Paul McCartney έχει χριστεί ως ιππότης, οπότε πλέον είναι ο Sir Paul McCartney.

Επιπλέον, κατέχει τον τίτλο του πιο εμπορικά επιτυχημένου τραγουδοποιού στην ιστορίας της μουσικής, σύμφωνα με το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Μαζί με τον John Lenon έγραψαν τραγούδια που έχουν μείνει στην ιστορία και είναι γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο. Μετά την αποχώρησή του από τους Beatles, σχημάτισε το συγκρότημα Wings.

Αυτή, λοιπόν, είναι μια μικρή ιστορία για έναν τεράστιο καλλιτέχνη. Αλλά ας δούμε ποιο είναι το τραγούδι που περιέχει μια συχνότητα που μόνο οι σκύλοι μπορούν να ακούσουν.

Το “A Day in the Life” είναι το τελευταίο τραγούδι του άλμπουμ Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band των Beatles. Είχε γραφτεί από τον John Lennon και τον Sir Paul McCartney, ο οποίος είχε δηλώσει ανοιχτά ότι ήταν ακτιβιστής των δικαιωμάτων των ζώων.

Έτσι αποφάσισαν να έχουν ένα μικρό τμήμα ήχου στο συγκεκριμένο τραγούδι, το οποίο μπορούν να ακούσουν μόνο οι αγαπημένοι μας τετράποδοι φίλοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το “A Day in the Life” ηχογραφήθηκε το 1967.

Σε συνέντευξή του στο BBC ο Sir Paul McCartney είχε μιλήσει για τον ήχο του βινυλίου και επιβεβαίωσε την πολυσυζητημένη θεωρία περί της συχνότητας του τραγουδιού που ακούνε μόνο οι σκύλοι.

Είχε δηλώσει: «Νομίζω ότι το βινύλιο είναι το καλύτερο. Απλά ακούγεται ωραία. Ρώτησα τους τεχνικούς ήχου που συνεργαζόμασταν γιατί ακούγεται καλά και μου εξήγησαν ότι υπάρχουν συχνότητες πάνω και κάτω από αυτές που δεν μπορεί ένας άνθρωπος να ακούσει. Έτσι αρχίσαμε μια κουβέντα με τον George Martin πριν πολύ καιρό. Μιλούσαμε για ώρες για αυτές τις συχνότητες που δεν μπορούσες πραγματικά να ακούσεις και τις συχνότητες που μόνο τα σκυλιά μπορούν να ακούσουν. Έτσι, βάλαμε έναν ήχο που μόνο οι σκύλοι μπορούν να ακούσουν στο “A Day in the Life”. Αν ποτέ το βάλετε να παίζει, παρατηρήστε τον σκύλο σας.»

Οι Beatles έβαλαν στο τέλος του τραγουδιού έναν ήχο υψηλής συχνότητας (15 kΗz) και κάποιες τυχαία ενωμένες συνομιλίες στο στούντιο, που μόνο οι σκύλοι μπορούν να ακούσουν.
Ο υψηλής συχνότητας ήχος των 15 kΗz δεν μπορεί να ανιχνευθεί από το ανθρώπινο αυτί, αλλά θα κάνει το σκυλάκι σας να σηκώσει τα αυτιά του και να κουνηθεί στο ρυθμό του τραγουδιού.

Αυτός ο ήχος ακούγεται περίπου στο 5:05. Ή τουλάχιστον έτσι μας είπαν – δεν μπορούμε να το ακούσουμε για να το επιβεβαιώσουμε!

Κάντε, λοιπόν, ένα πείραμα. Βάλτε το “A Day in the Life” να παίζει και παρατηρήστε το γούνινο φιλαράκι σας μετά το 5ο λεπτό.

Σχετικά άρθρα

Δείτε αν επιτρέπεται να φάει ο σκύλος σας αγγούρι

Δείτε για ποιους λόγους παρουσιάζει η γάτα σας προβλήματα συμπεριφοράς

7 πράγματα που ξέρουμε για τα κουτάβια αλλά δεν είναι σωστά