string(0) ""

Παθαίνουν οι σκύλοι Αλτσχάιμερ; Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Κωνσταντίνα Μάλλιου

29/05/2024

Photo: Unsplash

Δυστυχώς, το Αλτσχάιμερ είναι μία νόσος που την ακούμε όλο και πιο συχνά ειδικά σε άτομα μεγάλης ηλικίας.

Η μνήμη του ασθενούς διαταράσσεται, επηρεάζονται κάποιες εγκεφαλικές του λειτουργίες με αποτέλεσμα να αλλάζει σημαντικά η κοινωνική του ζωή. Και μπορεί να μην θέλουμε καν να το σκεφτόμαστε ότι εμείς ή κάποιο αγαπημένο μας άτομο θα πάθει Αλτσχάιμερ, κάποια πράγματα όμως είναι αναπόφευκτα.

Όσοι είμαστε κηδεμόνες σκύλου, εκτός από την παραπάνω σκέψη για εμάς, τους συγγενείς και τους φίλους μας, έχουμε και την αγωνία για το κατοικίδιό μας. Μπορεί ο σκύλος μας περνώντας τα χρόνια να πάθει Αλτσχάιμερ; Μπορεί να επηρεαστεί η μνήμη του, η ικανότητα μάθησης και η αντίληψή του;

Η απάντηση είναι πώς ναι, οι σκύλοι μπορούν να έχουν ένα σύνδρομο ισοδύναμο του Αλτσχάιμερ, το οποίο ονομάζεται Σύνδρομο Γνωστικής Δυσλειτουργίας (CDS). Φυσικά, δεν μπορούμε να ρωτήσουμε έναν σκύλο να μας πει τις ημέρες της εβδομάδας για να καταλάβουμε αν τις ξέρει και τις θυμάται, οπότε τόσο οι κτηνίατροι όσο και οι κηδεμόνες βασίζονται στις αλλαγές της συμπεριφοράς του κατοικιδίου τους και σε άλλα συμπτώματα που μπορούν να οδηγήσουν στην διάγνωση.

left arrow
right arrow

Ποια είναι συμπτώματα του Συνδρόμου Γνωστικής Δυσλειτουργίας στους σκύλους

● Αποπροσανατολισμός: Οι σκύλοι με Σύνδρομο Γνωστικής Δυσλειτουργίας συχνά υποφέρουν από συμπτώματα αποπροσανατολισμού, όπως είναι η άσκοπη περιπλάνηση ή η εμφανής σύγχυση. Μπορεί, για παράδειγμα, ενώ πάντα ήξερε τον δρόμο για το σπίτι και καθοδηγούσε αυτός τον κηδεμόνα του, τώρα να πηγαίνει προς την λάθος κατεύθυνση. Άλλα συμπτώματα είναι το κενό βλέμμα προς τους τοίχους, το πάτωμα ή γενικά τον χώρο, η δυσκολία να περάσει γύρω ή πάνω από αντικείμενα και η μη αναγνώριση οικείων ατόμων.

● Αλλαγή αλληλεπίδρασης με ανθρώπους και ζώα: Η άνοια επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ένας σκύλος αλληλεπιδρά με τα αγαπημένα του άτομα, άλλα ζώα και γενικά το περιβάλλον του. Μπορεί να γίνεται πιο απόμακρος, να χάσει το ενδιαφέρον του για παιχνίδι και χάδια, μπορεί να θέλει να περνά χρόνο μόνος του ή ακόμα και να είναι μόνιμα φοβισμένος.

● Αλλαγή συνηθειών ύπνου: Και οι συνήθειες του ύπνου μπορούν να αλλάξουν αισθητά. Ο σκύλος μπορεί να ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας και να γαβγίζει ή να κλαψουρίζει, να δείχνει φόβο και ταραχή. Μπορεί, επίσης, να κοιμάται αισθητά περισσότερο κατά τη διάρκεια της μέρας.

● Αλλαγή στις συνήθειες της τουαλέτας, μάθησης και αντίληψης: Αν ένας σκύλος είχε μάθει να πηγαίνει τουαλέτα έξω ή στην πάνα του και ξαφνικά άρχισε να λερώνει μέσα στο σπίτι, μπορεί να είναι σημάδι άνοιας. Όπως, επίσης, και το να μπερδεύεται σε εντολές, ονόματα ή να μην μπορεί ο κηδεμόνας του να του τραβήξει την προσοχή, είναι ανησυχητικά σημάδια.

● Αλλαγή τα επίπεδα ενέργειας: Οποιαδήποτε έντονη αλλαγή στα επίπεδα ενέργειας ενός σκύλου μπορεί να αποτελέσει αιτία προβληματισμού.

● Άγχος: Το στρες και ο φόβος γίνονται εντονότερα σε σκύλους με Σύνδρομο Γνωστικής Δυσλειτουργίας. Μπορεί να αγχώνονται περισσότερο όταν αποχωρίζονται από τον κηδεμόνα τους, μπορεί να φοβούνται και να αντιδρούν σε ακουστικά ερεθίσματα ή να φοβούνται να βγαίνουν έξω, ενώ το λάτρευαν.

Πώς γίνεται η διάγνωση του Συνδρόμου Γνωστικής Δυσλειτουργίας;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση για τη διάγνωση του Συνδρόμου Γνωστικής Δυσλειτουργίας. Αυτό που μπορεί να κάνουν οι κτηνίατροι είναι να ρωτήσουν τους κηδεμόνες για το ιστορικό του σκύλου τους και για τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του ώστε να αξιολογήσουν την κατάσταση.

Επειδή υπάρχουν μερικές ασθένειες και καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα με το συγκεκριμένο σύνδρομο, ο/η κτηνίατρός σας θα πρέπει να αποκλείσει πρώτα υποθυρεοειδισμό, διαβήτη, προβλήματα στα νεφρά, παρενέργειες φαρμάκων, αρθρίτιδα, λοίμωξη ουροποιητικού συστήματος, απώλεια όρασης ή ακοής και άλλα.

Υπάρχει θεραπεία;

Όπως στους ανθρώπους έτσι και στους σκύλους, δεν υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορείτε να πάρετε με τη βοήθεια του/της κτηνιάτρου σας ώστε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να έχει μια πιο άνετη και εύκολη ζωή. Τέτοια μέτρα μπορεί να είναι φαρμακευτική αγωγή, τροποποίηση των διατροφικών του συνηθειών και συμπεριφορών.

Συνοψίζοντας

Αν και ευχόμαστε να μην ζήσουμε ποτέ μια τέτοια κατάσταση με τον καλύτερό μας φίλο, δυστυχώς, όλα μπορούν να συμβούν σε αυτή τη ζωή. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι παρατηρούμε τυχόν σημάδια και να ενημερώνουμε τον/την κτηνίατρό μας ώστε από κοινού να προσφέρουμε στον σκύλο μας μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σχετικά άρθρα

Τα καλύτερα αδιάβροχα για τον σκύλο σας για άνετες βόλτες όταν βρέχει

Δείτε τι προσφέρει ένα αδιάβροχο στον σκύλο σας

9 ερωτήσεις που θα θέλατε να κάνετε στον σκύλο σας