Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα μουστάκια του σκύλου
Στέλλα Πανοπούλου
01/12/2024
Τα σκυλάκια είναι, σχεδόν πάντα, τριχωτά ζώα.
Η ζεστή και απαλή γούνα τους προσφέρεται για αγκαλιές και χουχουλιάσματα. Οι τρίχες έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σας. Τρίχες εδώ, τρίχες εκεί, τρίχες στον καναπέ, καμιά φορά και μέσα στο στόμα σας (δεν μπορούμε να σας κουνήσουμε το δάχτυλο όταν εμείς οι ίδιες ανταλλάσσουμε φιλιά με τα σκυλάκια μας).
Εκτός από τη γούνα του, μάλιστα, το σκυλάκι σας έχει και κάποιες μακριές, σκληρές τρίχες στο μουσούδι και πάνω από τα μάτια, στις οποίες συχνά αναφερόμαστε ως μουστάκια. Μπορεί να μην μιλάμε τόσο για τα μουστάκια του σκύλου όσο μιλάμε για τα μουστάκια της γάτας, αλλά η αλήθεια είναι ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του.
Τι είναι τα μουστάκια;
Τα μουστάκια είναι σκληρές τρίχες που υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα θηλαστικά. Οι γάτες συνήθως έχουν 12 μουστάκια, ευθυγραμμισμένα σε κάθε πλευρά του προσώπου τους. Τα μουστάκια των σκύλων δεν είναι τόσο ομοιόμορφα, και διαφέρουν από σκύλο σε σκύλο. Συνήθως υπάρχουν και στις δύο μεριές του προσώπου τους, και μερικά “πετάνε” πάνω από τα μάτια τους. Κάποια σκυλάκια έχουν μουστάκια και στα μάγουλα ή κάτω από το πηγούνι τους.
Ποιος είναι ο σκοπός τους;
Οι θύλακες στη βάση κάθε μουστακιού είναι γεμάτοι νευρικές απολήξεις, με αποτέλεσμα ακόμα και ένα απειροελάχιστο άγγιγμα στο μουστάκι να μπορεί να μεταφέρει πληροφορίες στον εγκέφαλο του σκύλου. Η περιοχή γύρω από τη μουσούδα και το στόμα του σκύλου είναι γεμάτες από τα λεγόμενα κύτταρα Merkel. Πρόκειται για έναν τύπο κυττάρων που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα. Τα κύτταρα Merkel είναι δερματικοί υποδοχείς που συνδέονται με τις νευρικές απολήξεις, κάνοντας τα σημεία του σώματος που έχουν μουστάκια ιδιαίτερα ευαίσθητα σε ερεθίσματα.
Τα μουστάκια έχουν πολλούς ρόλους, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Veterinary Research Communications. Αρχικά, βοηθούν τον σκύλο να αντιλαμβάνεται και να προσανατολίζεται στο περιβάλλον του, εντοπίζοντας αλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου ή στα υδάτινα ρεύματα. Τα μουστάκια που βρίσκονται πάνω απ’ τα μάτια προστατεύουν τα μάτια κάνοντάς τα να κλείνουν αυτόματα όταν κάτι τα πλησιάσει. Ακόμα, τα μουστάκια βοηθούν τον σκύλο να βρει την τροφή του, και να κρατήσει το κεφάλι του όρθιο όσο κολυμπά.
Οι σκύλοι βλέπουν καλύτερα μακριά απ’ ότι κοντά, και τα μουστάκια βοηθούν στην κοντινή όραση. Μπορούν να βοηθήσουν τον σκύλο να καταλάβει αν βρίσκεται κοντά σε κάποιον τοίχο, ή αν χωράει να περάσει μέσα σε ένα στενό άνοιγμα. Συνήθως, τα μουστάκια αντιστοιχούν στο φάρδος του σώματος του σκύλου, με αποτέλεσμα ο σκύλος να γνωρίζει ενστικτωδώς ότι δεν χωράει μέσα σε ένα άνοιγμα αν τα μουστάκια του ακουμπούν στις κάθετες επιφάνειες.
Επιπλέον, τα μουστάκια συμβάλλουν σημαντικά στην επικοινωνία του σκύλου. Τα μουστάκια, όπως η ουρά και τα αυτιά, μπορούν να σας δώσουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη διάθεση του κατοικιδίου σας. Τα μουστάκια ενός σκύλου ο οποίος νιώθει ότι απειλείται ανοίγουν και κοιτούν προς τα μπρος. Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, τα μουστάκια είναι πολύ σημαντικά για την επικοινωνία μεταξύ σκύλων όταν υπάρχουν εντάσεις. Όταν ένας σκύλος ξεκουράζεται, τα μουστάκια του πέφτουν, ενώ όταν έχει ενέργεια και είναι χαρούμενος, τα μουστάκια πάνω από τα μάτια του τεντώνονται.
Έχουν όλοι οι σκύλοι μουστάκια;
Οι περισσότεροι σκύλοι έχουν μουστάκια, αν και διαφέρουν από σκύλο σε σκύλο. Σε κάποιους είναι πιο πυκνά, ενώ σε άλλους αποτελούνται από λίγες σκληρές τρίχες. Οι διαφορές δεν είναι μεγάλες, εκτός από κάποιες άτριχες φυλές σκύλων και γατών, που μπορεί να έχουν λίγα ή καθόλου μουστάκια.
Επιτρέπεται να κόβουμε τα μουστάκια του σκύλου;
Υπάρχουν άνθρωποι που κόβουν τα μουστάκια των σκύλων τους – ιδίως σε περίπτωση που λαμβάνουν μέρος σε αγώνες – γιατί πιστεύουν ότι κάνει τον σκύλο να μοιάζει πιο κομψός. Το να τραβήξετε το μουστάκι του σκύλου σας σίγουρα θα τον πονέσει. Το να το κόψετε δεν θα τον πονέσει, καθώς οι τρίχες των μουστακιών δεν έχουν υποδοχείς πόνου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνετε. Κόβοντας το μουστάκι του σκύλου μπορεί να του προκαλέσετε σύγχυση και να τον δυσκολέψετε να προσανατολιστεί στον χώρο.
Όταν χαϊδεύετε τον σκύλο σας, δείξτε ιδιαίτερη προσοχή στα μουστάκια του, καθώς στους περισσότερους σκύλους δεν τους αρέσει να τα αγγίζετε. Γενικά, συνιστάται να τα πειράζετε όσο λιγότερο γίνεται, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να θυμάστε και κατά τη διάρκεια του καλλωπισμού, είτε τον κάνετε στο σπίτι, είτε απευθύνεστε σε επαγγελματία groomer.