string(0) ""

Όσα χρειάζεται ένας χώρος εργασίας για να γίνει pet friendly

Στέλλα Πανοπούλου

06/11/2024

Photo: Pexels

Δεν θα ήταν ωραία αν όλοι/ες μπορούσαμε να παίρνουμε το κατοικίδιό μας στη δουλειά;

Το νέο trend στα γραφεία φαίνεται ότι έχει έρθει για να μείνει, και πολύ καλά κάνει! Ολοένα και περισσότεροι χώροι εργασίας ανοίγουν τις πόρτες τους στα αγαπημένα μας κατοικίδια και τα καλωσορίζουν, αναγνωρίζοντας τα οφέλη που φέρνει η συμβίωση μαζί τους στην ψυχική και συναισθηματική κατάσταση των εργαζομένων.

Ποια είναι τα οφέλη ενός pet friendly χώρου εργασίας;

Έρευνες δείχνουν ότι οι pet friendly χώροι εργασίας έχουν πολλαπλά οφέλη τόσο στην ψυχική υγεία όσο και στην παραγωγικότητα των εργαζομένων, οι οποίοι παραμένουν για αρκετό καιρό στην ίδια εργασία.

Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Nationwide και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Δεσμού Ανθρώπων και Ζώων (HABRI) στην Αμερική, οι εργαζόμενοι που εργάζονται για εταιρείες που είναι φιλικές προς τα κατοικίδια:

– Νιώθουν μεγαλύτερη σύνδεση με τη δουλειά τους

– Είναι πιθανότερο να δηλώσουν ότι έχουν καλές σχέσεις με τους συναδέλφους και τον/την επιβλέποντα/ουσα τους.

– Αισθάνονται ότι η επιχείρηση υποστηρίζει τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

– Είναι πιο απίθανο να “χάσουν” μια μέρα δουλειάς για λόγους ξεκούρασης ή αναψυχής.

– Είναι πιθανότερο να συστήσουν το χώρο εργασίας τους σε άλλους.

– Είναι πιθανότερο να παραμείνουν στην εταιρεία για τους ερχόμενους 12 μήνες.

Πολλοί διαφορετικοί τύποι εταιρειών υιοθετούν πολιτικές φιλικές προς τα κατοικίδια. Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις ξεκινούν να παρέχουν διευκολύνσεις σχετικά με τα κατοικίδια, όπως άδεια όταν κάποιος υιοθετεί νέο κατοικίδιο ή όταν χάνει το ζωάκι του, ασφάλεια κατοικιδίων, και οικονομικά bonus σχετικά με τα κατοικίδια. Ταυτόχρονα, σε πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις, οι εγκαταστάσεις διαμορφώνονται εκ νέου ώστε να μπορούν να καλωσορίσουν με ασφάλεια τα ζώα συντροφιάς των εργαζομένων.

Πώς δημιουργείται ένας pet friendly χώρος εργασίας

Κατ’ αρχάς, κάθε χώρος εργασίας πρέπει να διέπεται από ορισμένους κανόνες για να γίνει πραγματικά φιλικός προς τα κατοικίδια και τους εργαζομένους. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι pet friendly χώροι εργασίας έχουν ως προϋπόθεση τα κατοικίδια να είναι υγιή, πλήρως εμβολιασμένα, και εκπαιδευμένα να πηγαίνουν έξω στην τουαλέτα. Οι κηδεμόνες μπορεί να υποχρεούνται να τα έχουν δεμένα ή μέσα σε crate, και να μην τα αφήνουν ποτέ χωρίς επίβλεψη. Φυσικά, χρειάζεται να υπάρχουν και κανόνες σχετικά με τη συμπεριφορά των κατοικιδίων, π.χ. που θα θα οδηγούν στον περιορισμό πρόσβασης κατοικιδίων που δαγκώνουν.

Ακόμα, κάθε επιχείρηση που θέλει να θεωρείται pet friendly έχει ορισμένες υποχρεώσεις, όπως το να παρέχει εξωτερικούς χώρους στους οποίους τα σκυλάκια θα μπορούν να πηγαίνουν τουαλέτα, αλλά και χώρους στους οποίους δεν θα επιτρέπονται τα ζώα, όπως είναι η κουζίνα. Η διοίκηση καλό είναι να ρωτήσει όλους τους εργαζομένους αν επιθυμούν ο χώρος να γίνει pet friendly, ώστε να γνωρίζει τι προτιμά η πλειοψηφία και να προνοήσει ώστε να μην παραβιάζονται τα όρια ατόμων με αλλεργίες, φοβίες, κ.α.

Καλές πρακτικές για κηδεμόνες

Αν εργάζεστε σε μια εταιρεία που είναι φιλική προς τα κατοικίδια, είναι σημαντικό να ακολουθείτε κάποιες καλές πρακτικές, ώστε να αντιμετωπίζετε με υπευθυνότητα και ευγένεια όσους/ες δεν προτιμούν την παρουσία ζώων στον χώρο εργασίας τους. Αν ένα κατοικίδιο δημιουργήσει προβλήματα, στους εργαζομένους, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα πλαίσιο για τη σωστή διαχείρηση της κατάστασης.

Οι καλές πρακτικές περιλαμβάνουν:

– Να είστε σίγουρος/η ότι το κατοικίδιό σας είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο κι έχει καλούς τρόπους για να συνυπάρξει με ανθρώπους και άλλα ζώα στο γραφείο. Δεν είναι όλα τα κατοικίδια κατάλληλα για να τα πάρετε μαζί σας στη δουλειά.

– Να μην φέρνετε στο γραφείο έναν σκύλο που συνηθίζει να γαβγίζει.

– Να μην φέρνετε παιχνίδια για το κατοικίδιό σας τα οποία κάνουν θόρυβο.

– Να χρησιμοποιήστε ένα πορτάκι για κατοικίδια, ώστε να περιορίζετε το ζωάκι σας στον χώρο του γραφείου σας.

– Να μην αφήνετε ποτέ το κατοικίδιό σας χωρίς επίβλεψη.

– Να μην αφήνετε ελεύθερο το κατοικίδιό σας, εκτός αν κάτι τέτοιο προβλέπεται.

– Να βγαίνετε συχνά έξω ώστε να πάει τουαλέτα το κατοικίδιό σας, προς αποφυγή ατυχημάτων.

– Να έχετε μαζί σας κάποιο καθαριστικό ειδικό για κατοικίδια, ώστε να καθαρίσετε κατευθείαν στην περίπτωση ατυχήματος. Ειδοποιήστε τη διοίκηση αν συμβεί κάποιο ατύχημα, ώστε να μπορεί ο χώρος να απολυμανθεί κατάλληλα.

left arrow
right arrow

Αν εργάζεστε σε μια pet friendly εταιρεία και αναρωτιέστε αν πρέπει και αν μπορείτε να πάρετε το ζώο συντροφιάς σας στη δουλειά, το πιο σημαντικό είναι να σκεφτείτε τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του. Κάθε ζώο είναι διαφορετικό, και τα κατοικίδια που έχουν έντονη συμπεριφορά ή παρουσιάζουν επιθετικότητα δεν μπορούν να βρίσκονται σε περιβάλλον γραφείου. Άλλα ζώα μπορεί τα ίδια να μην περνούν καλά σε αυτό το περιβάλλον, και να προτιμούν να μείνουν στο σπίτι.

Σχετικά άρθρα

Τα καλύτερα αδιάβροχα για τον σκύλο σας για άνετες βόλτες όταν βρέχει

Δείτε τι προσφέρει ένα αδιάβροχο στον σκύλο σας

Δείτε γιατί μερικές γάτες βγάζουν απειλητικούς ήχους την ώρα που παίζουν