Οι παθήσεις των δοντιών στους σκύλους
Αλίκη Βορλόκα
19/02/2024
Τα κουταβάκια γεννιούνται χωρίς δόντια. Το μοντέλο ανάπτυξης των δοντιών των μικρών σκύλων είναι παρόμοιο με του ανθρώπου, με την διαφορά ότι το φαινόμενο εξελίσσεται σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
Γράφει η Αλίκη Βορλόκα, Κτηνίατρος, MSc Χειρουργικής
Πρώτα εμφανίζονται τα νεογιλά δόντια, η ανάπτυξη των οποίων ολοκληρώνεται στην ηλικία των 6 εβδομάδων. Στην τελική φάση ανάπτυξης τους, τα κουτάβια έχουν 28 νεογιλά δόντια, και στερούνται, σε αντίθεση με τους ενήλικες σκύλους, γομφίων. Η αντικατάσταση των νεογιλών οδόντων, από τα μόνιμα, αρχίζει στην ηλικία των 3 μηνών, με την πτώση των νεογιλών τομέων και την ανατολή των μόνιμων τομέων.
Η οδοντοστοιχία του σκύλου αποκτά την τελική της μορφή στην ηλικία των 6-7 μηνών. Τα δόντια του σκύλου είναι τώρα 42 (12 τομείς, 4 κυνόδοντες, 16 προγόμφιοι και 10 γομφίοι).
Την περίοδο αντικατάστασης δεν είναι παράδοξο οι κηδεμόνες να βρίσκουν δόντια των σκύλων τους, ή να παρατηρούν αιμορραγία από τα ούλα, η οποία στα υγιή κουτάβια αυτοπεριορίζεται χωρίς να απαιτείται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα. Στην φάση αυτή ανησυχία θα προκαλέσει η έντονη αιμορραγία (επί παραδείγματι σε ζώα που παρουσιάζουν κληρονομικές διαταραχές του αιμοστατικού μηχανισμού), καθώς και η ανατολή των μόνιμων οδόντων χωρίς την πτώση των νεογιλών. Η στοματική κοιλότητα των κουταβιών θα πρέπει να ελέγχεται συχνά για την έγκαιρη αναγνώριση παθολογικών καταστάσεων. Επειδή τα κουτάβια επισκέπτονται συχνά τον κτηνίατρο τους τέτοια προβλήματα αναγνωρίζονται στη τυπική κλινική εξέταση.
Είναι συχνό το φαινόμενο να προσκομίζονται ζώα στα πλαίσια μιας επίσκεψης, και ο κτηνίατρος να εντοπίζει σοβαρά προβλήματα στα δόντια. Πολλές φορές μάλιστα το πρόβλημα είναι τόσο προχωρημένο που είμαστε αναγκασμένοι να αφαιρέσουμε πολλά από τα δόντια του ζώου. Τα κοινά προβλήματα των δοντιών των ζώων δεν διαφέρουν από αυτά του ανθρώπου. Έτσι έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ουλίτιδα, την οδοντική τρυγία και την κακοσμία, τα αποστήματα και τα συρίγγια των ριζών, την περιοδοντίτιδα κ.α. Όταν το πρόβλημα είναι έντονο συστήνουμε καθαρισμό των δοντιών στο ιατρείο. Το αποτέλεσμα όμως σίγουρα θα είναι ένα πιο υγιές και καθαρό στόμα.
Στην αγορά των ζωοτεχνικών προϊόντων κυκλοφορούν οδοντικές κρέμες και ειδικές βούρτσες για χρήση στα ζώα. Η χρήση των οδοντικών κρεμών για τον άνθρωπο θα πρέπει να αποφεύγεται. Οι τελευταίες παρασκευάζονται έτσι ώστε μετά την χρήση τους να ξεπλένονται (ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει από το σκύλο), ενώ οι κτηνιατρικές δεν απαιτούν κάτι τέτοιο.
Πολλές φορές, σοβαρές οδοντικές και περιοδοντικές παθήσεις προδιαθέτουν στην προσβολή από άλλες συστηματικές παθήσεις όπως η σπειραματονεφρίτιδα, η βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα κ.α.. Για το λόγο αυτό, η φροντίδα των δοντιών των ζώων συντροφιάς είναι ιδιαίτερη σημαντική, όχι μόνον για την υγεία και υγιεινή του στόματος. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η φροντίδα αυτή, τόσο πιο εύκολα την αποδέχεται το ζώο και λιγότερες παθήσεις των δοντιών εμφανίζονται. Ζητήστε από τον κτηνίατρο σας να σας υποδείξει τους τρόπους με τους οποίους θα φροντίζετε το στόμα του ζώου σας.
*Κάθε ζώο είναι μοναδικό και οι ανάγκες του μπορεί να διαφέρουν από τα υπόλοιπα. Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη του θεράποντος κτηνιάτρου.
Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο του κατοικιδίου σας για να λάβετε καθοδήγηση σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Η Αλίκη Βορλόκα
Αλίκη Βορλόκα Κτηνίατρος, MSc Χειρουργικής, εργάζεται στην ΠΛΑΚΕΝΤΙΑ Κτηνιατρική Κλινική η οποία προσφέρει ολοκληρωμένη κτηνιατρική φροντίδα, με έμφαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες 2ης γνώμης.