string(0) ""

Οι λόγοι που ο στειρωμένος γάτος σας συνεχίζει να ”καβαλάει” τις άλλες γάτες

Μυρτώ Τζώρτζου

10/02/2025

Photo: Shutterstock

Στειρώσατε τον γάτο σας και επιστρέψατε σπίτι. Βλέπετε όμως ότι εκείνος συνεχίζει να ”καβαλάει” τις άλλες γάτες που ζουν μαζί του. Και μένετε με την απορία αν αυτό είναι κάτι φυσιολογικό.

Αν και το ”καβάλημα” είναι μια απόλυτα φυσική συμπεριφορά σε μια αρσενική αστείρωτη γάτα, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι απίθανο να δείτε αυτή τη συμπεριφορά και σε έναν πρόσφατα στειρωμένο γάτο.

Φυσικά υπάρχουν λόγοι που συμβαίνει κάτι τέτοιο, τους οποίους θα πρέπει να γνωρίζετε. Και αυτό γιατί η γάτα σας ίσως θέλει με αυτόν τον τρόπο να σας δείξει κάποια προβλήματα που μπορεί να έχει.

Θα αναφέρουμε λοιπόν τους πιο σημαντικούς λόγους που ένας γάτος, ακόμα και μετά τη στείρωση, επιθυμεί να ”καβαλάει” τις άλλες γάτες.

Ορμόνες που κάνουν ακόμα πάρτι

Μετά τη στείρωση υπάρχει μια δραματική μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης στο ζώο. Όμως η ορμόνη εξακολουθεί ακόμα να υπάρχει σε μειωμένα επίπεδα. Αυτό ενδέχεται να διαρκέσει εβδομάδες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μήνες ή ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι να φύγει η επιθυμία της γάτας για ζευγάρωμα. Σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να ανησυχείτε. Είναι κάτι που θα περάσει.

Στείρωση σε μεγαλύτερη ηλικία- Η δύναμη της συνήθειας

Οι γατούλες που δεν στειρώνονται στην ηλικία που πρέπει αλλά αρκετά αργότερα μπορεί να εμφανίσουν αυτή τη συμπεριφορά από συνήθεια πλέον παρά λόγω των ορμονών που είπαμε πιο πάνω. Είναι κάτι που η γάτα έχει μάθει, το απολαμβάνει και συνεχίζει να το κάνει.

Το άγχος που δημιουργεί σε όλους προβλήματα

Όταν γάτα βιώνει στρες για διάφορους λόγους στην καθημερινότητά της, καταφεύγει σε αυτή τη συμπεριφορά που την ανακουφίζει. Οι λόγοι του άγχους μπορεί να είναι πολλοί: Αλλαγή της ρουτίνας της, αλλαγή περιβάλλοντος, κακή συμπεριφορά από μέρους σας, άλλοι φόβοι, έλευση ενός νέου μέλους της οικογένειας -είτε αυτό είναι ζώο είτε άνθρωπος- και άλλα.

”Εγώ είμαι ο αρχηγός”

Πολύ συχνά ο λόγος της συγκεκριμένης συμπεριφοράς- ακόμα και μετά τη στείρωση- είναι η επιθυμία για επίδειξη δύναμης και κυριαρχίας. Με αυτόν τον τρόπο η γάτα ”φωνάζει” στις άλλες ότι αυτή είναι ο αρχηγός. Κάθε φορά που ”καβαλάει”, θέλει να δείξει ότι είναι δυνατή ώστε οι άλλες να τη φοβούνται και να τη ”σέβονται”.

”Δώστε μου λίγη σημασία. Έχω αρχίσει να βαριέμαι.”

Το ”καβάλημα” μπορεί να είναι επίσης ένδειξη μοναξιάς και απομόνωσης. Αν δεν ασχολούμαστε καθόλου με τη γατούλα μας, δεν της δείχνουμε ότι την αγαπάμε και ότι είναι πολύ σημαντική για εμάς, θα θελήσει να μας δείξει το παράπονό της. Το ”καβάλημα” είναι ένας τρόπος για να διαμαρτυρηθεί για αυτό.

Αυτό θα συμβεί και αν αρχίσει να βαριέται. Έχει ενέργεια και πρέπει να εκτονωθεί. Δώστε της διαδραστικά παιχνίδια να παίζει, μπάλες, πλαζ, και άλλα. Χρειάζεται ονυχοδρόμια, περιστρεφόμενες μπάλες ξυσίματος, φωλίτσες, τούνελ να μπαινοβγαίνει, ίσως μέρη για να πηδάει και να παίζει- ράφια τοίχου ή άλλες κατασκευές- και άλλα.

Παιχνιδιάρικη διάθεση

Μερικές φορές, το ”καβάλημα” είναι στα πλαίσια παιχνιδιού και ένας τρόπος για να συνδεθούν οι γάτες μεταξύ τους. Αυτό θα το δείτε βασικά στις γάτες που ζουν στο δρόμο.

Προβλήματα υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί επίσης να οδηγήσουν μια γάτα σε αυτή τη συμπεριφορά του καβαλήματος. Ο πόνος που προκαλείται από αυτή την κατάσταση μπορεί να την ωθήσει να καβαλήσει άλλες γάτες ή διάφορα πράγματα για να ανακουφιστεί προσωρινά. Οπότε και αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας.

Αν η γάτα σας δεν έχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσετε μαζί με τον κτηνίατρό σας, θα πρέπει να δείτε για τα άλλα πράγματα που έχει ανάγκη ώστε να σταματήσει όσο γίνεται αυτή η συμπεριφορά.

left arrow
right arrow
left arrow
right arrow

Αυτό που δεν κάνουμε:

Ποτέ μην τιμωρήσετε τη γάτα σας όταν τη δείτε να καβαλάει μια άλλη. Με κανέναν τρόπο, ούτε λεκτικά. Δεν θα πετύχετε τίποτα. Αντίθετα εκείνη θα αγχωθεί περισσότερο και εσείς δεν θα μπορέσετε να διορθώσετε αυτή τη συμπεριφορά.

Αυτά που κάνουμε:

Πολλά βασικά πράγματα αναφέραμε πιο πάνω. Η γάτα μας θέλει ασφάλεια και ένα ήρεμο περιβάλλον να ζει. Μια ρουτίνα που δεν πρέπει να διαταράσσεται, καλή συμπεριφορά από μέρους μας, με πολλή αγάπη και φροντίδα. Θέλει να ασχολούμαστε μαζί της καθημερινά. Θέλει παιχνίδια, προσωπικό χώρο και ό,τι άλλο έχει ανάγκη. Αν έρθει μια νέα γάτα στο σπίτι, θα πρέπει η γνωριμία να γίνει προσεκτικά και σταδιακά. Χωρίς φωνές, τιμωρίες και χωρίς να πιέζουμε τα ζώα για αλληλεπίδραση. Τίποτα δεν θα πετύχετε, όπως αναφέραμε, με τον εξαναγκασμό και τις τιμωρίες.

Δεν είναι περίπλοκα πλάσματα οι γάτες όπως νομίζουμε. Θέλουν λίγα, απλά πράγματα που θα τις κάνουν ήσυχες και ευτυχισμένες. Πρώτα από όλα αγάπη και φροντίδα.

Σχετικά άρθρα

Πώς θα μάθετε τον σκύλο σας να αφήνει από το στόμα του ένα παιχνίδι

Αυτά είναι τα 8 είδη αρκούδας που υπάρχουν στη γη

Σπάνιοι μαύροι λύκοι εντοπίστηκαν σε δάσος της Πολωνίας